Κύκλωμα παράνομης διάθεσης αλκοολούχων προϊόντων εντόπισαν οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία της και την Αστυνομία, βρήκαν στο Αρμένιο Λάρισας και στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας προϊόντα άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Η επιχείρηση εξελίσσεται με ελέγχους σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους, αποθήκες, φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια.

Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε κύκλωμα λαθρεμπορίας που είχε στήσει παράνομο εμφιαλωτήριο κρασιού, με άδεια «κάβας», το οποίο έφερνε καθαρή αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. κι έφτιαχνε παραποιημένα και νοθευμένα ποτά, για να τα διαθέσει στην ελληνική αγορά.

Επίσης, τα αποστάγματα που βρέθηκαν πιθανόν να προέρχονται από τη σύνθεση αιθυλικής αλκοόλης κι αρωματικών ουσιών για να παραπέμπουν στη γεύση του τσίπουρου.

Σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα αυτά δεν είχαν ελεγχθεί από καμιά Υπηρεσία για να εξακριβωθεί η επίπτωσή τους στη δημόσια υγεία.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί:

Στο Αρμένιο:

- 13 τόνοι οινοπνεύματος (96ο βαθμών) εντός δεξαμενών αποθηκευμένο σε φορτηγό

- 60 φιάλες βουλγαρικής προέλευσης

- Αιθυλική αλκοόλη 40 λίτρων

- Αλκοολούχα υγρά 40 λίτρων.

Στο Στεφανοβίκειο:

- 1.052 λίτρα αποσταγμάτων

- 5.613 λίτρα κρασί.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κατάσχονται τα προϊόντα, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς, ενώ παράλληλα έχουν γίνει συλλήψεις κι αναζητούνται τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος.

(*) φωτογραφία αρχείου