Η ΑΕΛ πραγματοποιεί ένα πολύ άσχημο ξεκίνημα στο φετινό πρωτάθλημα, κάτι λογικό αν δούμε το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στο σοκάρισμα, καθώς με εξαίρεση τον Πινακά δεν υπάρχει ο παίκτης που θα βάλει την μπάλα στα δίχτυα.

Η αλήθεια είναι πως η φετινή χρονιά ξεκίνησε για την ΑΕΛ με πολλά όνειρα, καθώς οι κινήσεις του καλοκαιριού είχαν κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν πως μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα και την είσοδο στα playoffs. Μετά τις πρώτες 13 αγωνιστικές όμως (12 για τους βυσσινί), τα πράγματα μόνο ιδανικά δεν πηγαίνουν για την ομάδα αρχικά του Μιχάλη Γρηγορίου και εν συνεχεία του Γιάννη Τάτση.

Οι Θεσσαλοί όχι μόνο δεν κάνουν την πορεία που θα ήθελαν και θα περίμεναν, αλλά δεν αλλάξουν κάτι άμεσα, τότε θα κινδυνέψουν σοβαρά. Ήδη μετά την 13η αγωνιστική η ΑΕΛ που έχει παίξει 12 ματς, βρίσκεται στην 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα με μόλις 6 βαθμούς έχοντας 1 νίκη 3 ισοπαλίες και 8 ήττες, 4 πάνω από την τελευταία Λαμία και 2 κάτω από τον Παναιτωλικό με τις τρεις αυτές ομάδες να είναι και οι μοναδικές που δεν έχουν φτάσει διψήφιο αριθμό πόντων στο πρωτάθλημα.

Μεγάλο το πρόβλημα στο σκοράρισμα

Το μεγάλο θέμα της ΑΕΛ φέτος, είναι πως δεν βρίσκει καθόλου εύκολα τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Θα πείτε και με το δίκιο σας πως για χρόνια οι «βυσσινί» έχουν χάσει το επιθετικό τους χαρακτήρα, αλλά ειδικά φέτος έχουν σκοράρει μόλις 8 φορές.

Μόνο οι Λαμία και Παναιτωλικός έχουν πανηγυρίσει λιγότερα γκολ και συγκεκριμένα 5 και 6 αντίστοιχα. Και θα ξαναπούμε πως όντως η ΑΕΛ δεν ήταν επιθετική ομάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος σκοράρει κατά 0.7 φορές τον αγώνα, ενώ συνολικά οι τελικές της προσπάθειες είναι 8.1 ανά παιχνίδι.

Όσον αφορά τον συντελεστή γκολ/τελική προσπάθεια, οι Θεσσαλοί χρειάζονται 12.1 τελικές προσπάθειες για να πανηγυρίσουν 1 τέρμα την στιγμή που πέρσι σε ολόκληρο το πρωτάθλημα σε κάθε 7.8 τελικές πετύχαιναν 1 γκολ.

Με γκολ μόνο από Πινακά το πρόβλημα μεγαλώνει

Ακόμα χειρότερο από τα μόλις 8 γκολ στο πρωτάθλημα, είναι πως σε αυτό τον αριθμό υπάρχει παίκτης που έχει σκοράρει τα 5. Μιλάμε για τον Δημήτρη Πινακά, με τον νεαρό επιθετικό να έχει σκοράρει 5 φορές και να είναι ο παίκτης που έχει ξεχωρίσει για τους Θεσσαλούς ως τώρα. Τα άλλα 3 τα έχουν πετύχει από 1 οι Σπαρβ, Μούζεκ και Γιουνές.

Στην ΑΕΛ λείπουν τα γκολ του Μιλοσάβλιεβιτς που πέρσι είχε σκοράρει 9 φορές και με τις εμφανίσεις του υπήρξε η ανανέωση του συμβολαίου, ενώ φυσικά λείπουν και τα τέρματα των Ντουρμισάι, Πλατέλλα, παικτών δηλαδή που αποκτήθηκαν ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο. Για να βάζουν την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, κάτι που στα 12 ματς που έχουν δώσε ως τώρα οι Θεσσαλοί δεν έχει γίνει.

Έχει χαθεί και το μέταλλο στην άμυνα

Ακόμα και με τα μόλις 8 ενεργητικό η ΑΕΛ θα μπορούσε να βρισκόταν σε καλύτερη βαθμολογική θέση αν δεν είχε το σημαντικό θέμα με την άμυνα. Μια άμυνα που ήταν σήμα κατατεθέν της συγκεκριμένης ομάδας και που φέτος σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο στιβαρή όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη φέτος η ΑΕΛ έχει δεχθεί σε 12 παιχνίδια 23 γκολ και έχει την δεύτερη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (μόνο η Λαμία έχει χειρότερη), ενώ πέρσι σε όλη την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και συνολικά σε 26 παιχνίδια είχε δεχθεί 33 γκολ.

Βρίσκει γκολ από άλλους παίκτες και κρατάει πίσω για να ελπίζει

Εν κατακλείδι για να έχει ελπίδες η ΑΕΛ πως θα μπορέσει να αλλάξει κάτι την φετινή χρονιά χρειάζεται δύο πράγματα. Αρχικά μπροστά να βρει γκολ και από άλλους παίκτες και να μην τα περιμένει όλα από τον Πινακά και πίσω να βρει και πάλι τον αμυντικό προσανατολισμό που κρίνοντας από τα νούμερα έχει χαθεί.

Φώτης Καρακούσης (gazzeta.gr)