Την απόφαση της διοικούσας επιτροπής του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας να επιτρέπει την είσοδο στους αθλητικούς χώρους μόνο σε όσους διαθέτουν ειδική μαγνητική κάρτα κατακρίνει η Επιτροπή Αγώνα για ελεύθερους χώρους. Τα μέλη της, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τόνισαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του ΕΑΚ εμμένει στην απόφασή της για το κλείδωμα της αίθουσας των Βαρέων Αθλημάτων και την εφαρμογή της μαγνητικής κάρτας, θέτοντας τις βάσεις για την επιβολή αντίτιμου, αλλά και σε άμεσο κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των αθλούμενων. Παράλληλα αποκλείει μ’  αυτό τον τρόπο απομονώνοντας ακόμη περισσότερο τα βαρέα αθλήματα, ενώ συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην πρόσβαση σε ΑΜΕΑ και τους γονείς μικρών παιδιών.
Είναι τέτοια η εμμονή της Δ.Ε. που με ψεύδη προσπαθεί να πείσει ότι δήθεν δεν συνεργάζονται τα αθλητικά σωματεία στην Βαρέων, ενώ φτάνει σε σημείο να ισχυρίζεται ότι δήθεν οι γονείς και οι αθλούμενοι που συμμετέχουν στις προπονήσεις στο χώρο δεν γνωρίζουν με ποιον έχουν να κάνουν. Όταν είναι σε όλους γνωστό ότι τα σωματεία και οι προπονητές του χώρου έχουν προϋπηρεσία πάνω από 30 χρόνια, όταν είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ»  ποιος συντηρεί επί της ουσίας αυτόν το χώρο όλα αυτά τα χρόνια που το κράτος τον έχει αφήσει στην τύχη του.
Όμως ευθύνη έχουν γι’ αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται και οι τοπικοί άρχοντες Δήμος και Περιφέρεια, τους οποίους και επισκέφθηκε η επιτροπή αγώνα, καταθέτοντας τις ανησυχίες γονέων και αθλούμενων με συγκεκριμένο υπόμνημα που επέδωσαν στον κ. Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του κ. Περιφερειάρχη. Παρόλα αυτά και ενώ υπήρχε δέσμευση από τη μεριά τους ότι θα τοποθετηθούν επί του θέματος, τρεις (3) μήνες μετά δεν έχουν πει το παραμικρό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά κύρια τη νεολαία της περιοχής. Γι’ αυτό το λόγο η επιτροπή αγώνα στις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου θα παρέμβει με αίτημα να τοποθετηθούν όλοι οι αρμόδιοι.

Η επιτροπή αγώνα για Δωρεάν Δημόσιες και Ανοιχτές για όλους αθλητικές υποδομές επιμένουμε: 1ον Η επικείμενη λειτουργία των μαγνητικών καρτών θα επιβάλει μελλοντικά την ανταποδοτική λειτουργία του ΕΑΚ, ζητώντας από τους αθλούμενους να πληρώνουν για τη χρήση τους. Η προσωποποίηση της χρήσης που επιβάλλεται με τη μέθοδο αυτή μετατρέπει από ομαδική – συλλογική ευθύνη της χρήσης (πχ. σήμερα από το αθλητικό σωματείο) σε ατομική, όπου εκεί πλέον ανοίγει ο χώρος για την ιδιωτική – εμπορευματική χρήση των χώρων του ΕΑΚ. 2ον Το κλείδωμα των εγκαταστάσεων εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των αθλούμενων. Σ’ αυτό το ζήτημα η Δ.Ε. δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμιά λύση ή απάντηση. Την θέτουμε προ των ευθυνών της, αν τυχόν συμβεί οτιδήποτε και δεν υπάρξει ομαλή διαφυγή από το χώρο, όπως και όλους όσους υπέγραψαν αυτή την απόφαση, υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες. 3ον Η επιτροπή που συμμετέχουν και μέλη των Δ.Σ. των αθλητικών σωματείων δεν αρνήθηκε ποτέ να δώσει στην υπηρεσία τα στοιχεία των μελών των Δ.Σ. και των υπεύθυνων προπονητών. Από το 2010 ζητούνται και έχουν δοθεί πολλές φορές. Σ’ αυτό που διαφώνησαν τα σωματεία, οι αθλούμενοι, οι γονείς, οι προπονητές κτλ. (τους οποίους εκφράζει η επιτροπή), είναι να αποσταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των αθλητών με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (πχ. ΑΜΚΑ, αριθμός ταυτότητας, κτλ) όπως ζητήθηκε. 4ον Οι παρεμβάσεις που έγιναν επιδεινώνουν τα ήδη αρκετά προβλήματα πρόσβασης στους αθλητικούς χώρους των ΑΜΕΑ. 5ον Χρειάζεται άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης από τη ΓΓΑ,  για να μπορεί να λειτουργεί το ΕΑΚ σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και να εποπτεύεται επαρκώς. 

Για όλους αυτούς τους λόγους η επιτροπή αγώνα που στηρίζεται από αθλητές, γονείς, προπονητές, μέλη Δ.Σ. αθλητικών σωματείων, καλούμε όλους όσους προβληματίζονται γι’ αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και βάζει περισσότερα εμπόδια στην άθληση, να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους την πρώτη μέρα εφαρμογής της απόφασης την Πέμπτη 1 Φλεβάρη και ώρα 5:30 μ.μ. στην πύλη εισόδου του ΕΑΚ – Αλκαζάρ. 
Να διατρανώσουν την αντίθεση τους και να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα για επιβολή αντίτιμου από την Δ.Ε. του ΕΑΚ στη χρήση των χώρων. Να επιβάλουν την ασφαλή λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, που δεν επιτυγχάνεται από την παρακολούθηση και το φακέλωμα όσων χρησιμοποιούν τους χώρους, αλλά με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και γενναία αύξηση των κονδυλίων, με εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού Α΄ βοηθειών και του ανάλογου εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα εντός αγωνιστικών χώρων από τέτοιες ελλείψεις. Καλούμε επίσης και άλλους φορείς όπως σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μαθητών και φοιτητών να εκφράσουν την συμπαράστασή τους.