Σε λίγες ημέρες ο Βασίλης Σπανούλης έχει τα γενέθλια του.

Ήταν 7 Αυγούστου του 1982 όταν η σύζυγος του Θανάση Σπανούλη , Γεωργία έφερνε στην ζωή το νεότερο μέλος της οικογένειας. Λέων, κατά τον ζωδιακό κύκλο, ο Βασίλης Σπανούλης αποδείχθηκε … «λιοντάρι» και στην ίδια την ζωή.

Πάλεψε, αγωνίστηκε , επιβλήθηκε, βγήκε νικητής. Στα 37 του πλέον ο “kill bill” κάθε άλλο παρά διάθεση να αποστρατευτεί και να αφοσιωθεί στα οικογενειακά του καθήκοντα δείχνει.

Υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για έναν χρόνο ακόμη με τον Ολυμπιακό(έτσι θα κλείσει 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους ερυθρόλευκους) ενώ μετά από μια χρονιά κατά την οποία ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και ατυχίες δείχνει …λιοντάρι στο κλουβί ενόψει της αγωνιστικής σεζόν που έρχεται. 

«Πεισματάρης και ταλαντούχος»

«Ήταν καλός σε ότι κι αν έκανε πιτσιρικάς, όμως από ένα σημείο και έπειτα αποφάσισε ότι αυτό που του ταίριαζε περισσότερο ήταν το μπάσκετ» είχε δηλώσει στο «Εθνοσπόρ» ο Βλάντιμιρ Μαϊστρένκο, βετεράνος καλαθοσφαιριστής κι εκ των πρώτων προπονητών του Βασίλη Σπανούλη.

«Η μητέρα του, η κυρία Γεωργία τον έγραψε στον Γυμναστικό σε ηλικία 10 ετών κι εν συνέχεια έπαιξε στην θυγατρική του Γυμναστικού που ήταν ο Κεραυνός. Πρώτος του προπονητής ήταν ο Νίκος Χατζής, εγώ τον ανέλαβα λίγο μετά στο παμπαιδικό. Το πιο έντονο χαρακτηριστικό του ήταν η θέληση για την νίκη, δεν ήθελε να χάνει, πεισματάρης αλλά και ταλαντούχος, ήταν καλός όλοι το έβλεπαν.

Δεν ήταν τυχαίο ότι από μικρές ακόμη ηλικίες μετείχε σε κλιμάκια και στην συνέχεια σε Εθνικές ομάδες. Καλύτερη μας στιγμή με τον Βασίλη ήταν η κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων το 1999.

Στον τελικό είχαμε κερδίσει τον Ολυμπιακό. Στην συνέχεια έπαιξε στον Γυμναστικό όπου αγωνίσθηκε στην Α2. Σε ηλικία 15 χρονών έχασε τον πατέρα του, τον κύριο Θανάση. Η μητέρα του κι ο αδελφός του,  ο Δημήτρης που επίσης έπαιξε καλό μπάσκετ ήταν τα στηρίγματα του».

Το 2001 θα πάρει μεταγραφή στο Μαρούσι, το νερό άρχισε να μπαίνει… στο αυλάκι κι ο Βασίλης ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη του ακόμη σεζόν στην Α1 πως ο δρόμος για την κορυφή θα ήταν χωρίς επιστροφή.

Το 2004 ο Παναθηναϊκός του προσφέρει 1,6 εκ ευρώ και τον κάνει δικό του με τριετές συμβόλαιο. Το 2006 μετά την μεγάλη επιτυχία της Εθνικής στην Σαιτάμα που σφραγίστηκε με την νίκη επί της Dream Team των ΗΠΑ, ο Σπανούλης γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του δεύτερου γύρου των draft με τους Χιούστον να τον επιλέγουν στο νούμερο 50.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους το ΝΒΑ δεν  αποδείχθηκε η γη της επαγγελίας για τον V Span.  «Οι Ρόκετς δεν ήταν η κατάλληλη ομάδα για μένα. Ο κόουτς δεν με πίστεψε. Δεν συμμετείχα σχεδόν καθόλου στο παιχνίδι της ομάδας» θα πει για τον κόουτς Βαν Γκάντι.

Ο Παναθηναϊκός τον περιμένει ξανά με ανοικτές αγκάλες το 2007 όμως το 2010 θα πάρει άλλη  μια απόφαση ζωής που είναι να μετακομίσει στον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό: «Δεν άλλαξα ποτέ ομάδα για τα λεφτά! Απλώς, πίστεψα ότι ο κύκλος μου στον Παναθηναϊκό είχε κλείσει.

Ήθελα νέες προκλήσεις και πίστεψα ότι ο Ολυμπιακός ήταν ο ιδανικός προορισμός για να πετύχω τους νέους μου στόχους» εξηγεί. Ο Ολυμπιακός έδωσε στον Σπανούλη τον ηγετικό ρόλο που τόσο αναζητούσε κι ο «V Span» πρόσφερε στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.

Σημαντικές στιγμές από την ζωή και την καριέρα του Kill Bill

*Ο Παναθηναϊκός και η οικογένεια Γιαννακόπουλου πλήρωσαν το 2007 το ποσό των 6,5 εκατομμύρια ευρώ για να φέρουν πίσω τον Σπανούλη από το ΝΒΑ. Τα 5,5 αφορούσαν την 3ετή συνεργασία με τον V Span και 1 εκατομμύριο δόθηκε στους Spurs που είχαν αποκτήσει τα δικαιώματα του μετά την αποχώρηση από το Χιούστον. Το 2010 η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό θα στοιχίσει στους ερυθρόλευκους 7,5 εκ. ευρώ.

* Η πιο συγκινητική για τον Σπανούλη στιγμή κατά την παραμονή του στην Αμερική όσο αγωνίζονταν στο ΝΒΑ ήταν ένας διάλογος που είχε με τον Κόμπε Μπράιαντ στο περιθώριο ενός αγώνα των Ρόκετς με τους Λέικερς. «Ο Κόμπε με πλησίασε και μου είπε «σε είδα το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο. Συγχαρητήρια, αξίζεις να βρίσκεσαι εδώ». Καταλαβαίνεις πως ένοιωσα» , θα διηγηθεί

*Τον Δεκέμβριο του 2009 παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ολιμπία Χοψονίδου με την οποία σήμερα έχουν μια ευτυχισμένη οικογένεια που αριθμεί συνολικά 7 μέλη!

*Ένα από τα τατουάζ που έχει χτυπήσει είναι αφιερωμένο στην μνήμη του πατέρα του Θανάση που έφυγε από την ζωή το 1997. Τατουάζ έχει κάνει και ονόματα παιδιών του. Σε συνέντευξη του στο παρελθόν έχει αναφέρει πως αγαπημένο moto  ζωής είναι το «όποιος αξίζει ανταμοίβεται».

*Υπηρέτησε επί σειρά ετών τις εθνικές ομάδες στις οποίες ξεκίνησε να αγωνίζεται από 17 ετών.  Με την Εθνική Ανδρών κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 2005, πανηγύρισε την 2η θέση στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας(2006) και κατέκτησε επίσης το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009. Τον Σεπτέμβριο του 2015 αποφάσισε ότι ο κύκλος του στην Εθνική είχε κλείσει.

*Ο Σπανούλης έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague τον Οκτώβρη του 2005. Δεκατέσσερα  χρόνια μετά έχει στο ενεργητικό του τρεις τίτλους Euroleagueτίτλο MVP της διοργάνωσης, τρεις τίτλους MVP του Final Four, έχει βρεθεί οκτώ φορές στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Από τον Μάρτιο του 2018 έγινε ο πρώτος πασέρ στην ιστορία της Euroleague, ενώ βρίσκεται στην 1η θέση των σκόρερ της Basket League.

ethnos.gr