Σκληρός, αλλά ρεαλιστής ο Φάνης Γκέκας για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Λογικό πολλοί να θέλουν να φύγουν με αυτά που συμβαίνουν», ενώ αναφέρθηκε και στον αν θα γύριζε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΛ, μιλώντας στο sport-fm.gr. Η Σιόν είναι αισίως η 14η ομάδα του Φάνη Γκέκα στην 17χρονη καριέρα του, στην οποία κουβαλάει εμπειρίες και παραστάσεις από έξι διαφορετικά πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού. Ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής εξηγεί για ποιους λόγους επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελβετία και τη Σιόν, σε ένα περιβάλλον που αναζωογονήθηκε ποδοσφαιρικά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξη του. 

Φάνη, για ποιους λόγους επέλεξες να συνεχίσεις την καριέρα σου στην Ελβετία και τη Σιόν; 

Πρώτα απ’ όλα ήταν η καλύτερη πρόταση που μου έγινε εκείνη την περίοδο. Η Σιόν είναι μία καλή ομάδα, που διεκδικεί την έξοδο στην Ευρώπη. Τα βρήκαμε αμέσως σε όλα και πιστεύω ότι έκανα την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Είχες δεχθεί άλλες προτάσεις; 

Υπήρχαν επιλογές από την Τουρκία και από άλλες χώρες. Αυτή τη φορά σκέφτηκα περισσότερο την οικογένεια. Αποφάσισα να συνεχίσω την καριέρα μου σε μια ευρωπαϊκή χώρα που θα μπορώ να την έχω μαζί μου.

Με ποια κριτήρια επέλεξες να αγωνιστείς στη Σιόν; 

Τη συγκεκριμένη στιγμή δεν σκέφτηκα καθόλου το οικονομικό. Στο μυαλό μου είχα μόνο να είμαι κοντά στην οικογένεια και να είναι ένα πρωτάθλημα καλύτερο από το τουρκικό. Η άποψή μου είναι ότι το πρωτάθλημα της Ελβετίας είναι πιο ποιοτικό από αυτό της Τουρκίας και νομίζω θα μου προσφέρει περισσότερα.

Το ενδεχόμενο να επιστρέψεις στην Ελλάδα σου πέρασε από το μυαλό; 

Ούτε καν το σκέφτηκα…

Για ποιο λόγο; 

Για ποιο λόγο; Ο πιο πρόσφατος λόγος είναι το παιχνίδι Κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα που δεν τελείωσε ποτέ. Είναι λογικό για κάθε ποδοσφαιριστή να το σκέφτεται πολύ να έρθει στην Ελλάδα, βλέποντας αυτές τις καταστάσεις. Πλέον, υπάρχουν πολλοί παίκτες που θέλουν να αποχωρήσουν από το ελληνικό πρωτάθλημα. Με όλα αυτά που γίνονται εντός και εκτός γηπέδου, διώχνουμε τους ποδοσφαιριστές.

Πως θα φανταζόσουν το φινάλε της καριέρας σου; Να κλείσεις την καριέρα σου στο εξωτερικό ή να επέστρεφες στην Ελλάδα και την ΑΕΛ; 

Το καλύτερο κλείσιμο της καριέρας μου θα ήταν να σταματήσω εδώ στην Ελβετία με τη Σιόν. Είναι ένα περιβάλλον που αναζωογονήθηκα ποδοσφαιρικά και βρήκα ξανά τον εαυτό του!

Έτσι όπως μου το παρουσιάζεις είναι σαν να το έχεις αποφασίσει ήδη… 

Όχι, δεν το έχω αποφασίσει, αλλά η ηλικία μου το σκέφτεται από μόνη της… Εκτός αν υπάρξει κάτι εξαιρετικό, το οποίο μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Θα ήθελες να τελειώσεις την καριέρα σου στην ΑΕΛ; 

Θα γύριζα στην ΑΕΛ μόνο υπό άλλες συνθήκες. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν θα επέστρεφα.

Υπάρχει γιατρειά στο ελληνικό ποδόσφαιρο; 

Πολύ δύσκολα θα αλλάξει αυτό το σκηνικό στην Ελλάδα. Την κύρια ευθύνη έχουν οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εάν δεν κάτσουν σε ένα τραπέζι οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ για να βρουν λύσεις πιθανότατα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η πρωτοβουλία της Πολιτείας να κλειστεί συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή; 

Η όποια προσπάθεια της Πολιτείας ή της Super League δεν πρόκειται να πιάσει τόπο εάν δεν κάτσουν να συζητήσουν και να τα βρουν οι τέσσερις μεγάλοι. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων. Από την στιγμή που δεν υπάρχει η σωστή νοοτροπία δεν πρόκειται να γίνει κάτι καλύτερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Και μέσα σε όλα αυτά την πληρώνει και η Εθνική ομάδα… 

Το ένα φέρνει το άλλο. Είναι η συνέχεια του κακού…

Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει μια νέα αρχή με τον Μίχαελ Σκίμπε; 

Όποιος προπονητής και να έρθει, θα θέλει να περάσει τη δικιά του φιλοσοφία, όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Δεν πρέπει να μπαίνουν στο εσωτερικό της Εθνικής, θέματα που αφορούν τους συλλόγους. Οφείλει ο καθένας να βάλει τον προσωπικό εγωισμό του κάτω από την ομάδα. Πάνω από πρόσωπα είναι η Εθνική.

Ποια είναι η κορυφαία στιγμή στην πολυετή θητεία σου στο εξωτερικό; 

Τα τελευταία δέκα χρόνια που ζω εκτός Ελλάδας, γνώρισα πάρα πολλά πράγματα. Είμαι ευχαριστημένος από όσα έχω πετύχει. Η καλύτερη περίοδος ήταν η θητεία μου στο γερμανικό πρωτάθλημα, το οποίο είναι το κορυφαίο σε όλα τα επίπεδα. Η Γερμανία ήταν σχολείο για μένα. Εάν ξεκινούσα σήμερα την καριέρα μου, θα προτιμούσα να είχα φύγει από 12 ετών στο εξωτερικό. Το λέω αυτό για τους νέους ποδοσφαιριστές. Όσο πιο νωρίς φύγουν στην Ευρώπη τόσο το καλύτερο. Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υπάρχει οργάνωση, ποδοσφαιρική νοοτροπία και όλοι σκέφτονται μόνο το αγωνιστικό.

Ποιοι είναι στόχοι που έχετε βάλει στη Σιόν; 

Οπωσδήποτε θέλουμε να είμαστε μέσα στην τετράδα που οδηγεί στην ευρωπαϊκή συμμετοχή. Εάν συνεχίσουμε να παίρνουμε θετικά αποτελέσματα, θεωρώ ότι μπορούμε να βγούμε δεύτεροι και να συμμετάσχουμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Να πω εδώ ότι η κάθε ομάδα παίζει τέσσερις φορές με τους υπόλοιπους εννιά του πρωταθλήματος σε μία διοργάνωση των 36 αγωνιστικών. Θα είμαι ικανοποιημένος από την έξοδο στο Europa League.

Είναι ανταγωνιστικό το ελβετικό πρωτάθλημα; 

Η Βασιλεία έχει φύγει μπροστά και οι υπόλοιπες ομάδες είναι πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα. Υπάρχει ανταγωνισμός για την έξοδο στην Ευρώπη. Μέχρι την τελευταία αγωνιστική όλα παίζονται.

Πως είναι η καθημερινότητα στην Ελβετία; 

Είναι μια διαφορετική χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Είναι μια πάρα πολύ όμορφη χώρα, που έχει ωραία πράγματα, αλλά είναι αρκετά ακριβή η ζωή της. Μετά τις εννιά το βράδυ τα πάντα ερημώνουν. Από το καλοκαίρι θα έχω μαζί μου και την οικογένεια.

Ο κόσμος πως σε αντιμετωπίζει στο δρόμο; 

Με γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν να ενοχλούν. Αγαπούν το ποδόσφαιρο και είναι σωστοί στη συμπεριφορά τους.