Πολλοί μιλάνε για τον παίκτη-αποκάλυψη στο πρωτάθλημα έως τώρα, τον νεαρό στράικερ της Λάρισας, Δημήτρη Πινακά. Αυτός όμως που τον ξέρει πολύ καλά σε επαγγελματικό επίπεδο είναι ο προπονητής που τον καθιέρωσε στη Σούπερ Λίγκα, από πέρσι τον έβαζε και του έδωσε την ευκαιρία να γίνει βασικός φέτος. Είναι ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο οποίος έφυγε πριν από λίγο καιρό από τη Λάρισα, πήγε στη Λαμία και έκανε τη μεγάλη νίκη επί του Άρη.

Θυμίζω ότι για τον Πινακά της Λάρισας ενδιαφέρεται ο Ολυμπιακός, ο παίκτης έχει βάλει τα 6 από τα 9 γκολ της Λάρισας στο πρωτάθλημα, και μάλιστα έχει σκοράρει ένα φανταστικό γκολ στον ΠΑΟΚ πριν από λίγες ημέρες, σκόραρε και στον Ολυμπιακό, σκόραρε και στον Παναθηναϊκό. Έχει σκοράρει με όλους τους τρόπους, και με τα πόδια και με το κεφάλι.

Μου έκαναν εντύπωση αυτά που μου είπε ο προπονητής του, ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο οποίος αρνήθηκε να τον ρωτήσω οτιδήποτε άλλο για τη Λάρισα, είπε ότι το ήθος του δεν το επιτρέπει, δέχτηκε μόνο να μιλήσει για το παιδί.

Θέλω να μου αναλύσεις τον Πινακά. Τα ατού, τα μείον του, να μου πεις περιστατικά που έζησες με το παιδί, τα πάντα.

Κατ’ αρχάς, το να ξεκινά ένας μικρός πέρσι στη Σούπερ Λίγκα είναι ρίσκο που δύσκολα παίρνουν οι προπονητές. Όμως αυτός ο μικρός έχει το μεγαλύτερο προσόν για αυτήν την ηλικία ότι είναι πάρα πολύ καλός, σοβαρός και έξυπνος χαρακτήρας. Είναι ένα παιδί που δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά του, σεμνό, πολύ συγκεντρωμένο στη δουλειά, έχει παρωπίδες πάνω στη δουλειά και είναι ταπεινό. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα.

Σε μεγάλη ομάδα;

Ναι, σε μεγάλη ομάδα.

Και στον Ολυμπιακό;

Και στον Ολυμπιακό και σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Έχει όλα τα προσόντα σε αυτήν την ηλικία.

Πάμε λοιπόν να μου πεις αγωνιστικά προσόντα τώρα. Και περιστατικά.

Στην περασμένη καραντίνα, την άνοιξη, δούλεψε πάρα πολύ ατομικά για 40-45 ημέρες και ήρθε το παιδί μεταμορφωμένο! Δείχνοντας ότι θέλει πολύ να κάνει πράγματα. Ενώ άλλοι παίκτες είχαν έρθει υπέρβαροι και κάποιοι χωρίς τη στοιχειώδη φυσική κατάσταση, εκείνος ήρθε μεταμορφωμένος προς το καλύτερο. Όχι μόνο είχε ακολουθήσει το πρόγραμμα που του δώσαμε αλλά προφανώς είχε κάνει και έξτρα. Βλέποντας τη θέληση και τη βελτίωση, μου έδειξε από μόνος του ότι έπρεπε να ασχοληθούμε εκτενώς μαζί του.

Ποια είναι η θέση του;

Μπορεί να παίξει και στις τέσσερις θέσεις μπροστά! Αυτό είναι ένα έξτρα ατού του. Μπορεί και σέντερ φορ και πίσω από τον φορ και στα άκρα δεξιά και αριστερά. Το μεγαλύτερο όμως αγωνιστικό προσόν του είναι ότι έχει καθαρό μυαλό και ψυχραιμία μέσα στην περιοχή. Το βλέπεις σπάνια σε τέτοια ηλικία. Έχει το γκολ! Αυτό κάνει τη διαφορά.

Και με τα πόδια και με το κεφάλι.

Ναι, έχει την εκτέλεση, έχει το εύκολο γκολ. Αυτό προέρχεται από το καθαρό μυαλό στην κρίσιμη στιγμή μέσα στην περιοχή, από την ηρεμία και την ψυχραιμία. Αυτό είναι έμφυτο! Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Το συγκεκριμένο παιδί το έχει. Είναι γεννημένος σκόρερ. Αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά. Διότι σκόρερ δεν βρίσκεις σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο τελευταίος που είχε βγει ήταν ο Μήτρογλου.

Πράγματι, έχει πρόβλημα το ελληνικό ποδόσφαιρο στο να βγάλει σκόρερ τα τελευταία χρόνια. Ο Πινακάς το θεωρώ δεδομένο, επειδή γνωρίζω και τον χαρακτήρα του, θα διαγράψει λαμπρή καριέρα.

Πού θέλει πιο πολλή βελτίωση;

Δεν βρίσκω κομμάτι που να θέλει ειδικά βελτίωση. Είναι πάρα πολύ καλός και επιθετικά, στο τελείωμα των φάσεων, και στο αμυντικό κομμάτι!

Ήξερες τι προτάσεις είχε η Λάρισα από μεγάλες ομάδες;

Όχι, αλλά είναι λογικό να ενδιαφέρονται μεγάλες ομάδες.

Ελ Αραμπί έχεις ξαναδεί στα ελληνικά γήπεδα εδώ και πολλά χρόνια;

Όχι! Είχα να το δω πάρα πολλά χρόνια αυτό.

Πες μου αγαπημένους σου σέντερ φορ του παρελθόντος στα ελληνικά γήπεδα.

Μαύρος, Αναστόπουλος, Βαζέχα, Ντέμης. Ο Ελ Αραμπί έχει δώσει τεράστιες λύσεις στον Ολυμπιακό. Αυτός είναι «κίλερ»! Είναι τρομερά σημαντικό για μία ομάδα να παίρνει τόσο σπουδαία και εύκολα γκολ από τον σέντερ φορ της.

Μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο παίκτης είναι η μεγάλη διαφορά του Ολυμπιακού από τις άλλες ομάδες;

Ναι. Και όχι μόνο φέτος αλλά και πέρσι. Αυτός δίνει το πιο πολύτιμο πράγμα στο ποδόσφαιρο, που είναι το γκολ. Κάνει τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα. Απλοποιεί τα πράγματα για όλους τους άλλους, για τους συμπαίκτες του και τον προπονητή του.

Πες μου κάτι ακόμα για τον Πινακά. Κάτι ιδιαίτερο.

Μιλάς μια φορά μαζί του, του εξηγείς πώς πρέπει να διαχειριστεί καταστάσεις και βλέπεις ότι το κάνει πράξη. Οι έξυπνοι άνθρωποι μιλάνε μια φορά μαζί για ένα θέμα. Το IQ του είναι σε υψηλό επίπεδο. Είναι δύσκολη η θέση του σκόρερ. Δεν είναι εύκολο. Όλα γίνονται για να μπει η μπάλα στα δίχτυα, αλλά αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι στο ποδόσφαιρο για μία ομάδα.

Την κούρσα της σωτηρίας πώς τη βλέπεις;

Όλες οι ομάδες θα προσπαθήσουν έως την τελευταία αγωνιστική, ο στόχος μας είναι να είμαστε ζωντανοί ως το τέλος. Θεωρώ ότι θα γίνει μεγάλη μάχη, θα κριθούν όλα στις λεπτομέρειες. Από την 8η θέση και κάτω δεν πιστεύω ότι έχει σωθεί καμία ομάδα! Και ας υπάρχουν μεγάλες βαθμολογικές διαφορές. Το φετινό πρωτάθλημα λόγω κορονοϊού έχει ιδιαιτερότητες.

Πες μου τι περάσατε εσείς με τον κορονοϊό.

Ερχόμενος εδώ υπήρχαν 4-5 κρούσματα, μετά εντός αποδυτηρίων έγινε μετάδοση και πήγαν στα 10-12, ούτε και θυμάμαι πόσα ακριβώς, να καταλάβεις σήμερα που μιλάμε έχουμε τέσσερα παιδιά που ήρθαν πρώτη μέρα για προπόνηση έπειτα από 14 και από 18 μέρες! Ο Σκόνδρας με τον Άρη έπαιξε μετά από 17 μέρες αποχή με τρεις προπονήσεις. Είχαμε πάρα πολλά κρούσματα, μπήκαμε σε καραντίνα 14 ημερών όλοι, και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι, και οι έχοντες κορονοϊό και οι μη έχοντες.

Εσύ είχες;

Όχι ευτυχώς, προς το παρόν δεν έχω κολλήσει. Το σοκ ήταν με τον Βύντρα, ο οποίος νοσηλεύτηκε 10 μέρες στο νοσοκομείο, αυτό ήταν που μας συντάραξε.

Για τη μεγάλη νίκη επί του Άρη θέλω να σε ρωτήσω επίσης.

Θέμη, δεν χρειάζεται. Νικήσαμε, πάμε για το επόμενο παιχνίδι. Για τον Πινακά μού είπες να μιλήσουμε και το έκανα ενώ δεν σηκώνω το τηλέφωνο αυτές τις μέρες.

Θέμης Σινάνογλου (fosonline.gr)