Αν ρωτήσεις τον Γκάμπριελ Τόρζε για τη σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του, σίγουρα θα σου πει τη συμμετοχή του στην αποστολή της Εθνικής Ρουμανίας στο Euro του 2016.

Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον ίδιο καθώς αποτέλεσε την πιο περήφανη στιγμή της καριέρας του. Η συμμετοχή του με την Εθνική ομάδα της χώρας του σε ένα μεγάλο τουρνουά ήταν κάτι που είχε στο μυαλό του από παιδί.

Πάντα ήθελε να δώσει μέσω της Εθνικής Ρουμανίας κάτι πίσω στον κόσμο της χώρας του. Και η παρουσία της ομάδας στα τελικά της Γαλλίας ήταν κάτι που δεν θα το άλλαζε με τίποτα...

Η περήφανη στιγμή της παρουσίας του στο Euro 2016

Αυτό που τον εξίταρε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι το εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης ήταν το δικό τους απέναντι στη διοργανώτρια Γαλλία. Θα τους παρακολουθούσε όλος ο πλανήτης και δεν έβλεπε την ώρα και τη στιγμή που μαζί με τους συμπαίκτες του θα έκαναν την είσοδό τους στο χορτάρι του Σταντ ντε Φρανς με τους Ρουμάνους οπαδούς στις εξέδρες να τους υποστηρίζουν, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του πριν το Euro του 2016.

Ο Τόρζε δεν ήταν βασικός σε εκείνο το παιχνίδι. Πέρασε αλλαγή στο 82', με τη Γαλλία τελικά να επικρατεί δύσκολα με 2-1 στα τελευταία λεπτά. Ωστόσο, το νέο αστέρι της ΑΕΛ είχε συμμετοχή και στα τρία παιχνίδια του ομίλου, παίζοντας βασικός στο 1-1 με την Ελβετία και μπαίνοντας αλλαγή στο 57' στην ήττα με 1-0 από την Αλβανία, με τη Ρουμανία να τερματίζει τελευταία σε εκείνον τον όμιλο.

Ποδόσφαιρο: Το μεγάλο του όνειρο από μικρό παιδί

Ο Τόρζε ζούσε πάντα για το ποδόσφαιρο και όπως έχει πει δεν θα μπορούσε να είχε κάνει τίποτε άλλο πέρα από αυτό. Ήταν το όνειρό του από μικρό παιδάκι όταν στην ηλικία των 6 ετών έπαιζε μπάλα με παιδιά τριών χρόνων μεγαλύτερα από εκείνον στη γενέτηρά του την Τιμισοάρα.  Από εκεί και μετά τα πάντα εξελίχθηκαν σαν ένα παραμύθι, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Γι' αυτόν τον λόγο, για να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο, πάντα πάλευε σκληρά για να πετύχει, έχοντας μέσα του το ρητό του Κρόιφ να τον καθοδηγεί: «Η ποιότητα χωρίς τα αποτελέσματα δεν έχει νόημα και τα αποτελέσματα χωρίς την ποιότητα είναι βαρετά». Αυτή η συνέπεια στην προσπάθειά του έφερε τη μεταγραφή στην Ντινάμο Βουκουρεστίου και εν συνεχεία ήρθαν και οι μεταγραφές σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην Ντινάμο τον αγάπησαν πραγματικά και αυτό δεν το ξεχνάει.

Το άλλο μεγάλο «ευχαριστώ» το οφείλει στην οικογένειά του που πάντα τον πίστευε. Οι γονείς του δεν του έβαλαν ποτέ κανένα εμπόδιο στο να εκπληρώσει το όνειρό του και να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

«Γκάμπι κάνε αυτό που ονειρεύεσαι», του έλεγαν πάντα. Ήταν δύσκολο να αποχωριστεί το πατρικό σπίτι στην Τιμισοάρα για να πάει να μείνει μόνος του στο Βουκουρέστι στην ηλικία των 19 ετών. Αλλά η μεγάλη του αγάπη για το ποδόσφαιρο του έδινε κίνητρο...

Τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και η μεγάλη μεταγραφή

Ο Τόρζε στην επταετία 2010-2017 πραγματοποίησε 55 συμμετοχές με την Εθνική του ομάδα σκοράροντας 11 γκολ. Η καριέρα του 30χρονου εξτρέμ πήρε από νωρίς τα... πάνω της καθώς μόλις στα 22 του οι εξαιρετικές εμφανίσεις του με τη φανέλα της Ντινάμο Βουκουρεστίου τον έφεραν στην Ουντινέζε, η οποία δαπάνησε 5 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του. Τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα.

Εξτρέμ με τη δυνατότητα να παίζει και με τα δύο πόδια και σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, με ταχύτητα και κινητικότητα (το χαμηλό κέντρο βάρος του διαθέτοντας ύψος 1,67μ. τον βοηθούσε) που του άρεσε πάντα να συγκλίνει προς τα μέσα, έχοντας ως πλεονέκτημα το καλό του σουτ και την κάθετη πάσα ή τη σέντρα.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πάντα συνήθιζε να αναλαμβάνει τις εκτελέσεις των στατικών φάσεων. Όλα αυτά τα στοιχεία που είχε στο παιχνίδι του τον έκαναν να περάσει το κατώφλι της Serie A ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ρουμανικού ποδοσφαίρου.

Το νέο κεφάλαιο της καριέρας του στην ΑΕΛ

Αυτό που ήθελε πάντα ήταν να αγωνιστεί στην Ισπανία καθώς το ποδόσφαιρο στη χώρα της Ιβηρικής ήταν εκείνο που ανέκαθεν κέντριζε το ενδιαφέρον του.

Για τον Τόρζε οι καλύτερες ομάδες ήταν αυτές στη La Liga. Έτσι οι δανεισμοί που ακολούθησαν μετά τον ένα χρόνο στην Ουντινέζε σε Γρανάδα και Εσπανιόλ ήρθαν την κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο. Παρά το γεγονός ότι πήρε χρόνο συμμετοχής, δεν κατάφερε να πείσει τις ισπανικές ομάδες να ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς του.

Η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη για εκείνον. Περνάει από τις τουρκικές Κόνιασπορ και Οσμάνλισπορ, έπειτα υπογράφει στη Ρωσία και στην Αχμάτ Γκρόζνι, επιστρέφει στην Τουρκία και στην Καραμπούκσπορ, γυρίζει στην ομάδα που τον ανέδειξε, την Ντινάμο και έπειτα ξαναφεύγει για Τουρκία υπογράφοντας στη Σίβασπορ.

Από το καλοκαίρι βρισκόταν χωρίς ομάδα. Η ΑΕΛ εκμεταλλεύτηκε τη χρυσή ευκαιρία και έφτασε σε συμφωνία μαζί του φέρνοντας τον στην Ελλάδα, σε μια ομολογουμένως σημαντική ενίσχυση για τους «βυσσινί» βάσει του ονόματος και του βιογραφικού του.

Ο Ρουμάνος εξτρέμ έβαλε τις υπογραφές στα γραφεία της ΑΕΛ, παρουσία του ατζέντη του Μιχάλη Πετκά (στη φωτό που ακολουθεί), και πλέον η ΑΕΛ ευελπιστεί πως η εμπειρία και η ποιότητα του Τόρζε θα «μιλήσουν» στο γήπεδο.

gazzeta.gr