Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζητά ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας με αφορμή συλλήψεις καταστηματαρχών στα παράλια της Αγιάς, με την χρήση του αυτοφώρου, καθώς κατηγορούνται για καταπάτηση του αιγιαλού.

O δήμαρχος Αγιάς στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

"Αξιότιμε κ.Πρωθυπουργέ

Η Αγιά ζει σήμερα την παράνοια των αποτελεσμάτων του τέρατος της ελληνικής γραφειοκρατίας. Επαγγελματίες των παραλίων αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες και συλλαμβάνονται με αυτόφωρη διαδικασία, γιατί ενώ έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις τους για τη χρήση της παραλίας από πέρυσι, οι υπηρεσίες της ΕΤΑΔ («Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε.») δεν μπήκαν καν στον κόπο να τους απαντήσουν μέχρι το τέλος σχεδόν της καλοκαιρινής περιόδου.

Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου για παραχώρηση αιγιαλού και να αναπτύξουν στην παραλία ομπρέλες και ξαπλώστρες.

– Παρά το γεγονός ότι γνωστοποίησαν στην Κτηματική Υπηρεσία του Ν. Λάρισας τόσο τις αιτήσεις που υπέβαλαν στην ΕΤΑΔ όσο και τα τραπεζικά παραστατικά πληρωμής του καθορισμένου από την εταιρεία του Δημοσίου μισθώματος.

– Παρά το ότι η Κτηματική Εταιρεία του Νομού μας γνώριζε ότι η ΕΤΑΔ καθυστέρησε στην αποστολή των συμβάσεων μίσθωσης τη στιγμή μάλιστα που εισέπραξε τα μισθώματα και την εγγύηση.

– Παρ’ όλα αυτά η Κτηματική Εταιρεία ξεκίνησε διαδικασίες για την αποβολή τους, τους χρέωσε υπέρογκα πρόστιμα και διέταξε τη σύλληψη τους, επειδή «τόλμησαν» μετά από πολύμηνη αναμονή να τοποθετήσουν στα τέλη Ιουλίου ξαπλώστρες και ομπρέλες ώστε να δουλέψουν για να ζήσουν.

Είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόζουμε και ζητούμε την εφαρμογή της νομιμότητας. Και πιστεύουμε ότι η νομιμότητα πρέπει να εφαρμόζεται από όλους. Όμως αυτό ισχύει και για τις υπηρεσίες του Δημοσίου! Οι οποίες έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν άμεσα και πάντως για την περίπτωση που μας απασχολεί πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Όταν δεν εφαρμόζει το ίδιο το δημόσιο τη νομιμότητα, πως περιμένει κανείς να την εφαρμόσουν άνθρωποι που παλεύουν για να ζήσουν από τις δουλειές τους; Με βάση τους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες, οι άνθρωποι αυτοί φέτος αναμένοντας τις συμβάσεις δεν δούλεψαν, αλλά περίμεναν υπομονετικά πότε θα δεήσουν οι υπηρεσίες να τους απαντήσουν. Μέχρι που έφτασε το καλοκαίρι. Ίσως θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα…

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Καλούμε κάθε υπεύθυνο φορέα να αναλογιστεί τις ευθύνες του στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και εντέλει να «σπάσει» τις αλυσίδες της γραφειοκρατίας που κρατούν δέσμια την ανάπτυξη των περιοχών μας και την προκοπή των ανθρώπων που επιχειρούν.

Των ανθρώπων του μόχθου που ταυτόχρονα είναι η πηγή των φορολογικών εσόδων του δημοσίου και βεβαίως ζητάμε την παρέμβασή σας κ. Πρωθυπουργέ προκειμένου να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συμπολίτες μας.

Αυτή η παράνοια πρέπει να σταματήσει. Έλεος!"