Στην αλλαγή του Λαρισαίου στην καταγωγή δημοσιογράφου Κωστή Δήμτσα, πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις με την Αθωνική Πολιτεία.

Ήδη έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση, ωστόσο το πρόσωπο που θα καταλάβει το αξίωμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας που είναι αρμόδιος κατά τον νόμο για την τελική επιλογή, συλλέγει ακόμη βιογραφικά.

Η θέση φαντάζει ζηλευτή για αρκετούς, καθώς ο πολιτικός διοικητής διορίζεται με βαθμό και αποδοχές Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας και σύμφωνα με τον νόμο 3566 του 2007 θα πρέπει να είναι «προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους με διοικητική πείρα και γνώση των θεμάτων του Αγίου Όρους».

Όπως έγραψε πρόσφατα στο newpost.gr o Σωτήρης Τζούμας, για το θέμα παραμονής Δήμτσα δεν άφησε περιθώρια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Με ευγενικό τρόπο είπε ότι σε αυτό υπάρχει θέμα και θα χρειαστεί να υπάρξει αλλαγή. Άλλωστε ο εν λόγω κρατικός λειτουργός δεν έφυγε ποτέ από την θέση του από την «Αποστολή» από την οποία λαμβάνει τρείς φορές πάνω τον μισθό του διοικητή τον οποίο αποποιήθηκε. Επομένως δεν θα μείνει άνεργος!

Άλλωστε για τον κ. Δήμτσα, για  να καταλάβει τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους   υπήρχαν εξ αρχής αντιρρήσεις από τον Οικουμενικό Πατριάρχη που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας πρέπει να έχει πρωτίστως  την δική του ευχή και συγκατάθεση. Και ο κ. Δήμτσας ως διοικητής του Αγίου Όρους δεν έγινε αποδεκτός από τον Πατριάρχη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε.

Οι πληροφορίες από το Μαξίμου ωστόσο  κάνουν  λόγο και για κάτι ακόμη που καθιστά  την παραμονή του κ. Δήμτσα αδύνατη: υπήρξε εκ των αρχιτεκτόνων της περίφημης συμφωνίας Ιερωνύμου- Τσίπρα.Ήταν μέσα στο κάδρο από την αρχή έως το τέλος. Δεν θα μπορούσε ως εκ τούτου, να παραμείνει στη θέση αυτή για να θυμίζει την ατιμωτική για τον ιερό κλήρο μας συμφωνία.

Εντός  των επομένων ημερών θα γίνει γνωστός ο νέος διοικητής και θα υπάρξει η σχετική αλλαγή φρουράς στην πολιτική ηγεσία του Αγίου Όρους.

Ο Κωστής Δήμτσας

Χ.Ψ. kosmoslarissa.gr