Με ευρεία πλειοψηφία τεσσάρων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ) αλλά και με την ηχηρή διαφοροποίηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και της Βασιλικής Κατριβάνου που δεν ψήφισαν ένα από τα κυριότερα άρθρα υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το προσφυγικό. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν και τρεις βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Κώστας Ζουράρις, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Λαρισαίος Βασίλης Κόκκαλης. Οι δύο πρώτοι έστειλαν επιστολές στο Προεδρείο της Βουλής με τις οποίες γνωστοποίησαν ότι αν συμμετείχαν στην ψηφοφορία θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο. Ο Κόκκαλης δεν το έκανε πράγμα που ερμηνεύεται ως μήνυμα για την γενικότερη στάση του στο μέλλον.

Οι δύο βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην πολιτική ομάδα των 53 υπερψήφισαν με τον νομοσχέδιο επί της αρχής αλλά εξέφρασαν με την ψήφο τους τις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει εξ’ αρχής στο επίμαχο άρθρο 60 το οποίο περιορίζει από 28 σε 14 ημέρες τη χρονική διάρκεια για την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου σε όσους μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Η μεν κυρία Κατριβάνου καταψήφισε το σχετικό άρθρο ενώ η κυρία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «παρών».  «Δεν θεωρώ ότι η διάταξη λειτουργήσει. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό το άσυλο να εξετάζεται επιφανειακά, να θεωρείται απαράδεκτο και να επιστρέφεται αυτός ο κόσμος στην Τουρκία. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Κατριβάνου.

Οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής καταψήφισαν το προσφυγικό νομοσχέδιο επί της αρχής.