Δήλωση για την Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος που είναι σήμερα έκανε η βουλευτής Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη.

Η δήλωσή της έχει ως εξής:

« 14η Σεπτεμβρίου. Ημέρα Μνήμης.

 Ημέρα που η Σμύρνη πυρπολήθηκε από τα κεμαλικά στρατεύματα.

 Ημέρα μνήμης για τον απανταχού Ελληνισμό.

 Μια ημέρα που συμβολικά σηματοδοτεί το τέλος της τρισχιλιετούς παρουσίας ελληνικού στοιχείου στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα· μιας περιοχής, όπου αναπτύχθηκε ίσως η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού.

 Το 1994, κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία, ενώ το  1998, με πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Το Κίνημα ένιωσε το ιστορικό βάρος της θεσμοθέτησης της συλλογικής μνήμης των Ελλήνων και έπραξε τα ανάλογα.

Η συμβολή, ωστόσο, της κοινωνίας των πολιτών και η ενεργοποίηση των προσφυγικών οργανώσεων, που διακρίνονται για την σημαντική δράση τους και την εθνική τους προσφορά, ήταν αποφασιστικής σημασίας.

ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ, για εμάς και για τις επόμενες γενιές. 

 Γιατί έχουμε χρέος όχι μόνο στην καταδίκη, αλλά και στην αποτροπή κάθε παρόμοιας τραγωδίας.

Οι μνήμες για τις αλησμόνητες πατρίδες, είναι όρος συνέχειάς μας, γιατί εκτός από ιστορικό, έχουν σπουδαίο παιδευτικό χαρακτήρα : ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!»