Εγκρίθηκε πριν από λίγα λεπτά το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Είναι μια ιστορική απόφαση για την ευρωπαϊκή ήπειρο, αφού μέσα στις επόμενες μέρες η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της πανδημίας ξεκινάει.

Η έγκριση αποφασίστηκε από την επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στο πλαίσιο της αξιολόγησης του εμβολίου COVID-19 BNT162b2 που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer. Σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, ήταν η αξιολόγηση πρόσθετων πληροφοριών που λαμβάνονται από την εταιρεία κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εάν είναι δυνατόν.

Η έκτακτη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα διατηρηθεί εάν χρειαστεί, διευκρίνισε ο ΕΜΑ.

Σύμφωνα με ανάρτησή της στο twitter, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι αναμένει την τελική έγκριση και από την Κομισιόν απόψε, επιταχύνοντας τις διαδικασίες όσο ποτέ άλλοτε.

Την ίδια ώρα ο Emer Cooke, διευθύνων σύμβουλός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε ότι «η επιστημονική γνώμη του EMA ανοίγει το δρόμο για την πρώτη άδεια κυκλοφορίας ενός εμβολίου κορονοϊού στην ΕΕ με τις αντίστοιχες διασφαλίσεις, ελέγχους και υποχρεώσεις».

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασύγκριτης κινητοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, βιομηχανίας, ρυθμιστικών αρχών, επαγγελματιών υγείας και ασθενών σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να συγχαρώ και να αναγνωρίσω την ακούραστη δουλειά πίσω από τα παρασκήνια μεγάλου αριθμού εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη μέλη και των συναδέλφων μου στον EMA που συμμετείχαν στην αξιολόγηση», τόνισε.

«Αυτή είναι η στιγμή: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19», τόνισε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου και σημείωσε ότι «τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».

ethnos.gr