Απόφαση για την ανακήρυξη του αρχαιολόγου – επιγραφολόγου Μπρούνο Ελί σε επίτιμο δημότη της Λάρισας αναμένεται να λάβει στην επόμενη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Ο αρχαιολόγος αναμένεται να τιμηθεί για την προσφορά του στην έρευνα γύρω από τη θεσσαλική ιστορία, αλλά κυρίως για τη μελέτη των επιγραφών του Α’ Αρχαίου Θεάτρου. Καθώς ο Μπρούνο Ελί ήταν αυτός που ανέγνωσε και ερμήνευσε τις επιγραφές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών συνεργαζόμενος με τους αρχαιολόγους. Η εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το βιογραφικό του

O Bruno Helly γεννήθηκε το 1937 στη γαλλική πόλη Γκρενόμπλ.

Μετά τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, δίδαξε λατινικά και αρχαία ελληνικά στο Λύκειο της Λυών, ενώ συγχρόνως σπούδαζε επιγραφική και ελληνική νομισματική, κοντά στον καθηγητή Ζαν Πουγιού.

Ο Πουγιού είναι ο άνθρωπος ο οποίος έστρεψε την προσοχή του νεαρού τότε Helly στη Θεσσαλία και του υπέδειξε τον δρόμο που οδηγούσε σε έναν μεγάλο αριθμό επιγραφών των αρχαίων Γόννων.

Ο Helly αντέδρασε θετικά και έτσι από το 1961 άρχισαν τα ταξίδια του στη Θεσσαλία.

Το 1966 αποσπάσθηκε στο παράρτημα της Λυών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Γαλλίας, του οποίου έγινε στη συνέχεια διευθυντής και ταυτόχρονα υπήρξε υποδιευθυντής του Αρχαιολογικού Κέντρου Ερευνών και κατόπιν διευθυντής στην Maisond’ Orient Μediterraneen. Εδώ δημιούργησε μία μεγάλη ομάδα ιστορικών και αρχαιολόγων (Ζαν Κλωντ Ντεκούρ, Ζεράρ Λυκά, Λωράνς Νταρμεζάν, Ρισάρ Mπουσόν και άλλους),στους οποίους ανέθεσε την μελέτη τμημάτων της Θεσσαλίας, την οποία και συνεχίζουν.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Helly, με τις επισκέψεις του στη Θεσσαλία, συγκεντρώνει υλικό, το επεξεργάζεται στη Λυών και απ’ αυτό συνθέτει μελέτες τις οποίες δημοσιεύει στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά της Ευρώπης. Παράλληλα συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και τα θέματα των ανακοινώσεών του, που έχουν επίκεντρο την αρχαία Θεσσαλία, δημοσιεύονται στα πρακτικά τους και αποθησαυρίζονται στις βιβλιοθήκες των μεγαλύτερων επιστημονικών κέντρων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά του είναι η διοργάνωση το 1974 και το 1990 στη Λυών, δύο συνεδρίων για την ιστορία και αρχαιολογία της Θεσσαλίας, στα οποία έλαβαν μέρος πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική.

Η μελέτη των θεσσαλικών επιγραφών, οι οποίες ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει και να μεταδώσει πολλές πτυχές της αρχαίας θεσσαλικής ιστορίας. Οι έρευνές του αυτές γίνονται υπόδειγμα για τους νεότερους επιγραφολόγους, καθώς είναι ο μόνος που είναι ολοκληρωτικά δοσμένος στις θεσσαλικές επιγραφές. Έτσι μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή, ότι ο Bruno Helly είναι ο αποκλειστικός αγαπημένος της Θεσσαλίας.

Πιστεύοντας λοιπόν πως οι επιγραφές φωτίζουν αρκετά την καθημερινή ζωή των αρχαίων Θεσσαλών και τους θεσμούς τους, με τη συνεργασία του κ. Θανάση Τζιαφάλια, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλον αυτόν τον γραφτό πλούτο και να δημιουργήσουν το corpus των θεσσαλικών επιγραφών.

Σήμερα οι ίδιοι επεξεργάζονται τις πάμπολλες επιγραφές του Α΄ αρχαίου Θεάτρου της πόλεώς της Λάρισας. Όπως λένε οι δύο συνεργάτες, Helly και Τζιαφάλιας, η μελέτη αυτών των επιγραφών θα προσκομίσει στους φιλίστορες και στους ιστορικούς νέα στοιχεία για την πολιτική του Κοινού των Θεσσαλών, για τις σχέσεις του με πολλές περιοχές του Ελληνισμού, για τη γλώσσα και τις συνήθειές των Θεσσαλών.

Επί πλέον πολλές μελέτες του έχουν μεταφρασθεί και από χρόνια δημοσιεύονται στο “Θεσσαλικό Ημερολόγιο”, που εκδίδει δύο φορές τον χρόνο, ανελλιπώς από το 1980, ο Κώστας Σπανός.

Μ’ αυτό τον τρόπο οι πολυπληθείς αναγνώστες του γίνονται κοινωνοί της σπουδαίας ιστορίας των αρχαίων προγόνων μας.

Λ.Ε. Με πληροφορίες από Ζωή Παρμάκη - Ελευθερία