Σχετικό ενδιαφέρον είχε η απάντηση του Υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, σε σχέση με ένα ακόμη φλέγον ζήτημα που έχει να κάνει με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Γ.Ν.Λ.) και συγκεκριμένα αφορά την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική, όπως και τις ελλείψεις της σε ιατρικό προσωπικό.

Παρότι ο Υφυπουργός έδειξε να βρίσκεται ακόμη σε «περίοδο μέλιτος», κάτι που του επισήμανε και η Λαρισαία πολιτικός, ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι σε κάποια φάση, μέσα στο 2020 η γυναικολογική – μαιευτική κλινική του Γ.Ν. Λάρισας θα αποκτήσει δύο ιατρούς, λέγοντας συγκεκριμένα: «Για τη Γυναικολογική Κλινική στην οποία αναφέρεστε ειδικότερα, θα σας πω ότι έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι προσλήψεις σε μια θέση μαιευτικής γυναικολογίας από το Συμβούλιο Κρίσης Γιατρών της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και μια θέση μαιευτικής γυναικολογίας, κατόπιν αιτήματος από την πλατφόρμα του επικουρικού προσωπικού».

Σε σχέση με την απαράδεκτη εικόνα των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που παρουσιάζει η εν λόγω κλινική του Γ.Ν.Λ., ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε περισσότερο ως αξιωματική αντιπολίτευση που ετοιμάζεται να έρθει στην εξουσία, παρά ως κυβερνητικό στέλεχος που κλείνει 5 μήνες στο Υπουργείο του. 

«ΘΑ υπάρξει ένας σχεδιασμός, ο οποίος ΘΑ αφορά στην ανακαίνιση ή στο χτίσιμο εξαρχής τέτοιων υποδομών - όπως νοσοκομείων - διότι με το πέρασμα του χρόνου, οι υποδομές αυτές απαξιώνονται» (;), είπε, κι ο νοών νοείτω.   

Στη συνέχεια αοριστολόγησε, αναφερόμενος στην καταγραφή των προβλημάτων των νοσοκομείων από πλευράς κυβέρνησης, ενώ παραδέχθηκε ότι «πράγματι, η κατάσταση στη Γυναικολογική Κλινική της Λάρισας δεν περιποιεί κανέναν με τιμή».  

Παρότι στη δευτερολογία της η Ευαγγελία Λιακούλη τον πίεσε, προκειμένου να λάβει ξεκάθαρη απάντηση για το πότε ακριβώς μέσα στο 2020, θα γίνουν οι προσλήψεις των δύο άκρως απαραίτητων ιατρών για τη Γυναικολογική κλινική, ο Υφυπουργός απάντησε με κάποιο κομμάτι του προγράμματος της ΝΔ, για όταν έρθει στην κυβέρνηση. 

Ακολουθεί το βίντεο της συζήτησης: 

Ακολουθούν τα πρακτικά της συζήτησης:   

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ και εγώ, κύριε Υπουργέ, και για τη διαχείριση του χρόνου.

Προχωρούμε με την όγδοη με αριθμό 215/12-11-2019 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Ευαγγελίας Λιακούλη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Ζοφερή η εικόνα και της Μαιευτικής–Γυναικολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας».

Κυρία Λιακούλη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, όπως είδατε στον τίτλο της ερώτησής μου. Έχω βάλει και το «και», «και της Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», διότι προσφάτως σας απασχόλησα με τη Γαστρεντερολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Λάρισας.

Επειδή τα λόγια δεν μπορούν να φτάσουν να σας περιγράψω την εικόνα και επειδή «μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις», σας καλώ να έρθετε στη Λάρισα. Είμαστε κοντά. Ελάτε να δείτε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Είναι ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο, ενταγμένο στον ιστό της πόλης και ξέρετε πολύ καλά τι εξυπηρετεί και ποιες ανάγκες εξυπηρετεί. Όμως, δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι. 

Η Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με την οποία σας απασχολώ σήμερα, η Μαιευτική -Γυναικολογική, δεν θα έπρεπε, κύριε Υπουργέ - με πολύ σεβασμό σας το λέω - να έρθει ως ερώτηση στο Κοινοβούλιο. 

Θα έπρεπε, εκτιμώ, η Κυβέρνηση να έχει δει τις επώνυμες καταγγελίες οι οποίες υπάρχουν πλέον, απλών γυναικών - τις έχω εδώ και θα σας τις παραδώσω - ότι τα χειρουργεία τους δεν γίνονται, επειδή δεν υπάρχει ιατρός. Ο Διευθυντής της κλινικής έχει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του και βρίσκεται μόνιμα σε αναρρωτική άδεια. Η σύμβαση της επίκουρου ιατρού έχει λήξει και έχει φύγει. Με λίγα λόγια η κλινική είναι στον «αυτόματο πιλότο». Υπάρχουν κάποια προγραμματισμένα χειρουργεία σε καισαρικές τομές και μετά το χάος... 

Η καταγγέλλουσα μάλιστα είναι ασθενής η οποία έχει ινομύωμα και της ζήτησαν σε εξωτερική κλινική ιατρείου 2.500 ευρώ. Εκτός αν το πάμε έτσι, ιδιωτικά, γιατί αν το πάμε έτσι, τότε θα υποθέσω ότι συμβαίνουν άλλα πράγματα, που δεν θέλω να τα υποθέσω καθόλου. 

Επίσης, ο ξενοδοχειακός και ο τεχνολογικός εξοπλισμός – και επιμένω, μιλάμε για γυναικολογική κλινική, που καταλαβαίνετε τι γίνεται καθημερινά και τι ακριβώς εύρος εργασιών και παροχών υγείας καλύπτει - είναι απαρχαιωμένος. Η εικόνα, την οποία βλέπει κανείς, γιατί έχω επισκεφθεί τον χώρο επανειλημμένα και προσπαθώ να σας το περιγράψω και να σας μεταφέρω, είναι ελεεινή.

Αν έρθει ένας Οργανισμός Υγείας να ελέγξει πραγματικά την κλινική, νομίζω ότι θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα ως χώρα, κι εσείς ως Υπουργείο. 

Αυτό που αναμένω από εσάς, κύριε Υπουργέ, είναι ότι σήμερα, φεύγοντας από εδώ, θα έχουμε λύση στη Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Αν μη τι άλλο, δεν είναι μόνο αλγεινή η εικόνα, αλλά είναι και ντροπή να συζητάμε το 2019 για τέτοιου είδους συνθήκες σε γυναικολογική κλινική.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Ρήγας και η Επανάσταση» που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής, είκοσι τρεις μαθήτριες και μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 6ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου. 

Η Βουλή τούς καλωσορίζει. 

(Χειροκροτήματα απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. 

Κυρία Λιακούλη, στη σημερινή επίκαιρη ερώτησή σας αναδεικνύετε δύο, όντως, πολύ σημαντικά προβλήματα, όχι μόνο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, στο οποίο αναφερθήκατε, αλλά και του συνόλου των νοσοκομείων της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα.

Επιτρέψτε μου να πω, βέβαια, ότι έχουμε τονίσει επανειλημμένως πως έχουμε καταγράψει τα προβλήματα αυτά. Βεβαίως, υπήρχαν και πρόσφατα δημοσιεύματα στη Λάρισα για τη Γυναικολογική Κλινική. Και δεν είναι μόνο η γυναικολογική κλινική που, πράγματι, έχει αυτά τα προβλήματα, αλλά είναι σχεδόν η πλειονότητα των υγειονομικών δομών της χώρας λόγω, κατ' αρχήν, παλαιότητας του κτηριακού εξοπλισμού και των υποδομών.

Βεβαίως, αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει –και γίνεται- είναι η καταγραφή των επειγουσών αναγκών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα κρατήσουν τις υποδομές αυτές λειτουργικές και βεβαίως, σε βάθος χρόνου ένας σχεδιασμός, ο οποίος θα αφορά στην ανακαίνιση ή στο χτίσιμο εξαρχής τέτοιων υποδομών, όπως νοσοκομείων, διότι με το πέρασμα του χρόνου, οι υποδομές αυτές απαξιώνονται.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται με δύο τρόπους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με μόνιμες προσλήψεις. Στόχος μας είναι όπου υπάρχουν άμεσες ανάγκες να καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό. Βεβαίως, όπως είπα και πριν θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ειδικευμένων γιατρών για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής.

Να πω για μια ακόμη φορά ότι γίνεται προσπάθεια ανανέωσης και εκσυγχρονισμού, όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά και παντού. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που αφορά σε νέες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό και σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό, διότι, πράγματι, η κατάσταση στη Γυναικολογική Κλινική της Λάρισας δεν περιποιεί κανέναν με τιμή. 

Οι κτηριακές υποδομές πρέπει να συντηρούνται και όπου υπάρχουν προβλήματα να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και βεβαίως, να σχεδιάζουμε νέες και σύγχρονες πτέρυγες και να γνωρίζουμε πού πρέπει να παρεμβαίνουμε. 

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο της Λάρισας θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι σαφές ότι δεν υπάρχει εξαίρεση από τον κανόνα της γενικότερης υλοποίησης του σχεδιασμού μας, που αφορά στην αναβάθμιση κτηριακών υποδομών και βεβαίως, με συγκεκριμένα μέτρα -όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει τη λειτουργία, τη σύσταση του γαστρεντερολογικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας- πετυχαίνουμε να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Επιπλέον, έχουμε πέντε θέσεις σε εξέλιξη που πρόκειται να προκηρυχθούν για την κάλυψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων. 

Για τη Γυναικολογική Κλινική στην οποία αναφέρεστε ειδικότερα, θα σας πω ότι έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι προσλήψεις σε μια θέση μαιευτικής γυναικολογίας από το Συμβούλιο Κρίσης Γιατρών της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και μια θέση μαιευτικής γυναικολογίας, κατόπιν αιτήματος από την πλατφόρμα του επικουρικού προσωπικού. 

Αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ προς εσάς είναι για το έτος 2020, όπου ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των προσλήψεων του προσωπικού και λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος θα είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Διότι παραλάβαμε μια συγκεκριμένη κατάσταση πριν από λίγους μήνες. 

Θα είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και θα υπάρξει ενίσχυση, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υποδομές των φορέων υγείας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Η κ. Λιακούλη έχει τον λόγο για τρία λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι πλήρως αυτά που λέτε για την κατάσταση, την οποία παραλάβατε και γενικά για όλα αυτά τα οποία παραλάβατε. 

Πράγματι, είστε μια καινούργια Κυβέρνηση και διανύετε ακόμη τον μήνα του μέλιτος, ο οποίος, όμως, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Το ξέρετε και εσείς και εγώ αυτό και μάλιστα πολύ καλά. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Γυναικολογική Κλινική, αφορά και τις κινητές μονάδες α'βάθμιας Υγείας, που δεν έχουν πιστοποίηση - για τις οποίες σας ρώτησα τις προάλλες - αφορά την Γαστρεντερολογική κλινική, αλλά και άλλα ζητήματα. Έχετε πράγματι πολλά να αντιμετωπίσετε.

Εδώ, όμως, έχετε μια ιδιαιτερότητα. Έχετε νοσοκομεία τα οποία είναι οργανωμένα, παρέχουν υπηρεσίες σε ένα νομό, όπως ο Νομός της Λάρισας, που είναι ο πέμπτος νομός της χώρας, με σχεδόν τριακόσιες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους συν τους φοιτητές, συν τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για κάτι μικρό και επουσιώδες, μιλάμε για κάτι πολύ σημαντικό.

Δεν κατάλαβα και θα ήθελα στη δευτερολογία σας να το διευκρινίσετε, γιατί μας παρακολουθούν άνθρωποι οι οποίοι νοιάζονται πάρα πολύ γι' αυτό, κύριε Υπουργέ. Να μας διευκρινίσετε, λοιπόν, τι εννοείτε όταν λέτε, ότι ήδη από την πλατφόρμα έχουν γίνει οι διαδικασίες, θα έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020. Μέσα στο 2020, αλλά πότε; Να μας πείτε, πότε; Πότε θα ανοίξει η Γυναικολογική Κλινική; Θέλω να είσθε σαφής σ' αυτό.

Δεύτερον. Ξέρετε πως βγάζουν εφημερίες τώρα; Εγώ πήρα το πρόγραμμά τους. Το ζήτησα. Όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καλύτερος χάρτης από αυτό. Δεν υπάρχουν εφημερίες τις επόμενες ημέρες. Διαθέτοντας, λοιπόν, η κλινική αυτούς τους ελάχιστους ιατρούς, κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα πρόγραμμα minimum εφημεριών για δεκαοκτώ μέρες, αφήνοντας ακάλυπτη την κλινική για τις υπόλοιπες δώδεκα ημέρες. Τριήμερα 9 με 11 Νοεμβρίου, 15 με 17 Νοεμβρίου κοκ. Αυτά τα στοιχεία τα έχετε εσείς. Εγώ βασανίστηκα να τα βρω, αλλά εσείς θα τα βρείτε αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι η κλινική δεν λειτουργεί. Δεν υπολειτουργεί απλώς ή είναι πεπαλαιωμένο το κτίριο. Δεν λειτουργεί καθόλου!

Επίσης, έχετε να αντιμετωπίσετε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα πολιτικής στρατηγικής της Κυβέρνησής σας. Φαντάζομαι φυσικά ότι δεν είστε εκείνοι - με το πρόσημο μάλιστα της εκσυγχρονιστικής Κυβέρνησης που θέλει να πάει τη χώρα ένα βήμα μπροστά και που θέλει να είναι δίκαιη και με τις κοινωνικές τάξεις των ανθρώπων, οι οποίοι μειονεκτούν εισοδηματικά – θα τους στείλετε στην ιδιωτική υγεία. Και μάλιστα θα τους στείλει εντέχνως πλην σαφώς, δηλαδή «όχι από την πόρτα, αλλά από το παράθυρο». Δεν είστε εκείνοι που θα διώξετε ανθρώπους για να τους πάτε στον χώρο της ιδιωτικής υγείας - ανθρώπους που δεν έχουν τη δύναμη να το κάνουν αυτό. Έτσι;

Η καταγγέλλουσα, όμως, που σας έλεγα πριν, για να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο πρέπει να δώσει 2.500 ευρώ, ενώ είναι εργαζόμενη σε σούπερ-μάρκετ, άρα δεν έχει αυτά τα χρήματα. Τόσο κοστίζει εκεί η εγχείρηση για ινομύωμα. Δεν απαντάτε, λοιπόν, σήμερα σε εμένα. Σ' αυτή τη γυναίκα απαντάτε, όπως και σε όλες τις γυναίκες που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Πολλές φορές συμβαίνει να μπερδεύουμε το λαϊκό με το λαϊκίστικο. Θέλω να σας πω όμως ότι οι μεγαλοστομίες περί των εθνικών στρατηγικών και περί του προσήμου μιας κυβερνητικής πολιτικής, κρίνονται από την ίδια την πράξη. Κρίνονται από την ίδια την καθημερινότητα. Με απλά, μικρά και καθημερινά βήματα μπορείτε να δείξετε πόσο διαφορετικοί είστε. 

Μέχρι τώρα όμως κύριε Υπουργέ και για τα τρία ζητήματα, τα οποία κουβεντιάσαμε μαζί και είχα την τύχη να μου απαντάτε εσείς, θεωρώ ότι δεν έχουν γίνει βήματα και ότι έχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Σ' αυτό, όμως, πρέπει σήμερα να πείτε ότι θα αναλάβετε την πρωτοβουλία, ώστε αύριο να υπάρχει λύση.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Λιακούλη, επιτρέψτε μου να πω ότι όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα των πολιτικών που σχεδιάζουν και υλοποιούν. Βεβαίως και εμείς θα κριθούμε από το αποτέλεσμα των ενεργειών μας και των πράξεών μας. 

Σας είπα ότι η εικόνα η οποία είχαμε μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας στον χώρο της υγείας ήταν και παραμένει σε πολλές περιπτώσεις ζοφερή. Μέλημά μας είναι όχι μόνο τα στρατηγικά σχέδια και οι ωραίες κουβέντες, μέλημά μας είναι να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να διευκολύνουμε την επαφή τους με το σύστημα και βεβαίως να διασφαλίζουμε την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες χωρίς επιπλέον κόστος και χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες. Νομίζω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας το κάνει αυτό, για να απαντήσω και στην περίπτωση την οποία μου είπατε, ότι κάποια χρειάζεται χρήματα για να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι βέβαιος ότι ο δημόσιος τομέας καλύπτει τις ανάγκες αυτές χωρίς κόστος για τους πολίτες. 

Να είστε βέβαιη, γιατί τα προβλήματα αυτά τα έχουμε τα καταγράψει εμείς, όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά και σε όλη την επικράτεια πολύ πριν βγουν στη δημοσιότητα, γιατί, όπως σας ανέφερα, υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα στις εφημερίδες και στον Τύπο της περιοχής, για τα προβλήματα στη Γυναικολογική Κλινική. 

Είμαι βέβαιος ότι δουλεύουμε και δίνουμε λύσεις, όχι μόνο για κάθε μια κλινική, για μια περιοχή, αλλά για το σύνολο των δομών της χώρας. Ο πολίτης αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά και σε λίγο χρονικό διάστημα θα δει περισσότερα πράγματα να γίνονται και να βελτιώνεται η καθημερινότητά του.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.