Τρεις µήνες πριν, κάπου στον 2ο όροφο του «Golden Hall», µια συνηθισµένη εργάσιµη ηµέρα, δύο άνδρες κάθονται απέναντι ο ένας στον άλλον και συνοµιλούν µε οικειότητα. Εχουν επιλέξει ένα τραπέζι όπου είναι σχετικά αποµονωµένοι για να µπορούν να συζητήσουν άνετα και κυρίως διακριτικά, αφού ο πρώτος είναι ο γενικός διευθυντής του οµίλου AΝΤ1 Στρατής Λιαρέλλης και ο δεύτερος ο πρώην διευθυντής Προγράµµατος του καναλιού Γιάννης Λάτσιος. 

Η φηµολογία για την επιστροφή του δεύτερου στο κανάλι του Αµαρουσίου είχε ήδη αρχίσει µετά την αποποµπή του Τζόνι Καληµέρη από τον ΑΝΤ1, απόρροια των επιλογών του για το πρόγραµµα του σταθµού. Μόνο που εκείνη την ηµέρα η συζήτηση των δύο κυρίων δεν είχε την κατάληξη που θα επιθυµούσαν παρά τον διακαή πόθο του Λιαρέλλη για το comeback του Λάτσιου. 

Για την ακρίβεια, όπως διέρρευσε αργότερα, η διαφορά απόψεων σε ό,τι είχε να κάνει µε τις απολαβές του Λάτσιου και τη χρονική διάρκεια του συµβολαίου του ήταν τέτοιες που και οι δύο δύσκολα πίστευαν ότι θα ακολουθούσε και δεύτερο ραντεβού. Αµφότεροι διαψεύστηκαν όµως, αφού, όπως φάνηκε τελικά, ο Θοδωρής Κυριακού επιθυµούσε πλέον την επιστροφή του κάποτε επιτυχηµένου διευθυντή Προγράµµατος που είχε εκδιωχθεί στο τέλος ως ξεπερασµένος. 

Ετσι, ακολούθησαν δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και κάποια άλλα µέχρι να πραγµατοποιηθεί το τελικό ραντεβού ανάµεσα στον Γιάννη Λάτσιο και τον ισχυρό άνδρα του καναλιού στο Λονδίνο, εκεί όπου έδωσαν τα χέρια. Η συνάντησή τους έγινε τρεις εβδοµάδες πριν από την ανακοί- νωση του ΑΝΤ1 την περασµένη Τρίτη µε την οποία έγινε γνωστή επίσηµα η επιστροφή του Γιάννη Λάτσιου µε διευρυµένες αρ- µοδιότητες. Από τη στιγµή που έγινε αυτό, το τηλέφωνό του χτύπησε δεκάδες φορές εκείνη την ηµέρα, ενώ δέχτηκε κλήσεις ακόµη και από ανθρώπους που τον είχαν «ξεχάσει» αυτά τα δύο χρόνια. 

Η πρόκληση και το νέο συµβόλαιο 

Γνωστός για την τυπική ευγένεια που τον διακρίνει, απάντησε άµεσα ή αργότερα σχεδόν σε όλους, αφού ήταν όλη την ηµέρα στο κανάλι και ενηµερωνόταν επί παντός επιστητού. Ο γιος του ταξιτζή από τη Λάρισα αποδείχθηκε τελικά ένας survivor της ελληνικής τηλεόρασης, που οπλισµένος µε υποµονή δεν άκουσε τις όποιες σειρήνες ήχησαν αυτά τα δύο χρόνια και περίµενε την κατάλληλη στιγµή για να επιστρέψει µε τους δικούς του όρους...

 Είναι δεδοµένο ότι ο Γιάννης Λάτσιος τους ερχόµενους µήνες θα έχει πολλή δουλειά στήνοντας το νέο πρόγραµµα του ANT1, που µετά από χρόνια ηγεµονίας έχασε φέτος την πρωτιά στις τηλεθεάσεις από τον ΣΚΑΪ και τον τυφώνα «Survivor». 

Ο ίδιος µπορεί να επιµένει ότι το συγκεκριµένο reality αποδείχθηκε πολύ επιτυχηµένο concept, πιστεύει όµως ότι το να επενδύει ένα κανάλι σε ένα τέτοιο πρόγραµµα είναι πολύ ριψοκίνδυνο αυτή την εποχή λόγω υψηλού κόστους και αγνώστου αποτελέσµατος. 

Πολλοί απορούσαν µε τα ταξίδια του στο Λος Αντζελες και πρόσφατα στις Κάννες για το φετινό Midem, αγνοώντας όµως ότι ο Γιάννης Λάτσιος δεν έπαψε να ενηµερώνεται και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τηλεόραση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θεωρούσε ότι αργά ή γρήγορα θα είχε την ευκαιρία να επιστρέψει και όταν θα γινόταν αυτό ήθελε να είναι απόλυτα έτοιµος και χωρίς κενά σε ό,τι αφορά τη δουλειά του. 

Κάποιοι ειδήµονες του χώρου µάλιστα έλεγαν ότι στο τελευταίο του ταξίδι στο Λος Αντζελες δεν είδε απλώς format, αλλά πήγε και για να «ψωνίσει» ή να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των ιθυ- νόντων συγκεκριµένων προγραµµάτων που του είχαν κάνει κλικ. 

Στην καινούρια τηλεοπτική σεζόν που έρχεται άλλωστε ο Γιάννης Λάτσιος θα αντιµετωπίσει τη µεγαλύτερη πρόκληση στην µέχρι τώρα πορεία του. Θα πρέπει να επαναφέρει το κανάλι του Αµαρουσίου στην κορυφή και γι’ αυτό οφείλει να είναι άριστα προετοιµασµένος, τώρα όµως το εγχείρηµά του, δεν θα είναι τόσο εύκολο όπως παλιά. 

Αυτή τη φορά ωστόσο φρόντισε, σύµφωνα µε πληροφορίες, να διαφυλάξει και τον εαυτό του ώστε να µη βιώσει πάλι την αποποµπή του 2015 χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις. 

Οι διαρροές λένε ότι το deal µε τον ANT1 καθυστέρησε λόγω των απαιτήσεών του, οι οποίες έγιναν τελικά αποδεκτές σε µεγάλο βαθµό. Αυτό που ακούγεται έντονα είναι ότι ζήτησε να είναι ο µόνος που θα αποφασίσει για το πρόγραµµα, χωρίς την παρέµβαση κανενός άλλου, πλην του Θοδωρή Κυριακού. 

Εικάζεται ότι ένα από τα εµπόδια που ξεπεράστηκαν ήταν η αµοιβή του, η οποία θα είναι µάλλον υψηλότερη από αυτήν που είχε το 2015, όταν έφυγε από το κανάλι. Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, εκτός από τη Γενική ∆ιεύθυνση του Προγράµµατος, του ανατέθηκαν και έτερες αρµοδιότητες, όπως η Γενική ∆ιεύθυνση του Μάρκετινγκ και της Επικοινωνίας, ώστε να δικαιολογείται ο µισθός του σε µια εποχή βαθιάς κρίσης. 

Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι όπως είχε πράξει και στο παρελθόν θα έχει την οµάδα του, στα µέλη της οποίας θα αναθέτει συγκεκριµένες αρµοδιότητες, εν αντιθέσει µε άλλους διευθυντές Προγράµµατος, οι οποίοι είναι απόλυτα συγκεντρωτικοί, όπως ο προκάτοχός του στον σταθµό Τζώνης Καληµέρης. 

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται µάλιστα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν συνυπήρξαν για λίγο στο MEGA και χρόνια αργότερα στον ANT1. Η κατάληξη και στις δύο περιπτώσεις ήταν η αποχώρηση του Γιάννη Λάτσιου... 

Λάτσιος - Καληµέρης: ∆εν τους λες και φίλους 

Πριν από 24 χρόνια ο Γιάννης Λάτσιος είναι µόνο 36 ετών. Εχοντας µόλις επιστρέψει από το εξωτερικό στέλνει δύο βιογραφικά σε ελληνικά κανάλια, ένα στο MEGA και ένα στον ANT1. Το Μεγάλο Κανάλι ανταποκρίνεται πρώτο και ο Λάτσιος προσλαµβάνεται ως επικεφαλής του Buisness Affair Office, ενός γραφείου που λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος ανάµεσα στην Οικονοµική ∆ιεύθυνση και τη ∆ιεύθυνση Προγράµµατος, που είχε ο Τζώνης Καληµέρης. 

Χειριζόταν διαπραγµατεύσεις για τις υπογραφές συµβολαίων, τις αγορές προγραµµάτων και τις οικονοµοτεχνικές αναλύσεις, µεταξύ άλλων, και θα µείνει σε αυτή τη θέση τρία χρόνια. 

Οταν το 1996 προάγεται στη θέση του διευθυντή Ελληνικού Προγράµµατος του καναλιού, η συνύπαρξη µε τον Καληµέρη θα αποδειχθεί κάτι παραπάνω από δύσκολη. 

Εντέλει θα τον αναγκάσει να υποβάλει την παραίτησή του. Ως άνθρωπος που δεν συνηθίζει να κρατάει κακίες, οι σχέσεις του µε τον τότε προϊστάµενό του θα παραµείνουν τυπικά καλές για τις επόµενες δύο δεκαετίες. Θα διαταραχθούν -οριστικά λένε πολλοί- µε την έλευση του Καληµέρη στον ANT1 τον ∆εκέµβριο του 2014, όταν αναλαµβάνει θέση εντεταλµένου συµβούλου τηλεοπτικού περιεχοµένου. 

Στην αρχή η συνεργασία είναι αρµονική, όµως αργότερα ο σύµβουλος αναλαµβάνει, όπως γράφτηκε, να συµµαζέψει τα οικονοµικά του καναλιού και κάπου εκεί αρχίζει να στραβώνει το κλήµα. Ο Καληµέρης φέρεται να διεµήνυσε στην ιδιοκτησία ότι µόνος του µπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα - σαν άλλος Superman. 

Ακολούθησε η «σφαγή των αµνών», όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν τότε εργαζόµενοι στον σταθµό. Θα αποχωρήσουν η Κατερίνα Γκαγκάκη και ο Κώστας Τσολάκης -που επανήλθε αργότερα- από το τµήµα ∆ηµοσίων Σχέσεων, αλλά και άλλοι συνεργάτες, ενώ ο Λάτσιος δείχνει να µην ανησυχεί για τη θέση του, όπως και ο Πέτρος Μπούτος. 

Τελικά θα «απολυθούν» και οι δύο -αν και στην περίπτωση του Λάτσιου χρησιµοποιήθηκε η λέξη «αποχώρηση»-, µε τον Καληµέρη να µένει κυρίαρχος του παιχνιδιού στο κανάλι. Η πίκρα του Γιάννη για τον τρόπο µε τον οποίο «φαγώθηκε» ήταν µεγάλη, την κράτησε όµως µέσα του και ποτέ δεν µίλησε µε κακά λόγια για τον Θοδωρή Κυριακού, µε τον οποίο είχε άµεση σχέση και τριβή πολλών ετών.  Εκείνη την περίοδο ήρθε η ώρα να µετρήσει τους πραγµατικούς του φίλους... 

Οι φίλοι και οι αποστασιοποιηµένοι 

Μια τριάδα στάθηκε δίπλα του από την πρώτη στιγµή που ο Γιάννης Λάτσιος βρέθηκε εκτός ANT1, µε πρώτο και καλύτερο τον Πέτρο Κωστόπουλο, µε τον οποίο είναι και κουµπάροι. Οι δυο τους έκαναν πολύ στενή παρέα µετά το διαζύγιο Λάτσιου - Μενεγάκη και εξακολουθούν να κάνουν, είτε µόνοι τους είτε και µε άλλους δύο φίλους. Επίσης, σχεδόν κάθε Σάββατο βρίσκονται µαζί µε τους γιους τους σε γνωστό εστιατόριο του Ψυχικού, όπου καταλήγουν µετά από έναν αγώνα µπάσκετ ή κάποιο άλλο παιχνίδι. 

Ο Κωστόπουλος αποδείχθηκε καταλυτικός παράγοντας για να δέσει η τετράδα πατεράδων και γιων. Πηγαίνουν συχνά για µπάνιο στον «Αστέρα» ή βλέπουν µπάσκετ στο διαµέρισµα του Πέτρου στη Φιλοθέη, ο οποίος, ως γνωστόν, αναλαµβάνει πάντα τον ρόλο του σεφ. Η σχέση τους µάλιστα είναι τόσο ισχυρή ώστε ο Κωστόπουλος συζητάει αυτή την περίοδο µε άλλο κανάλι και όχι µε τον ANT1. 

Αµφότεροι λατρεύουν φυσικά τα παιδιά τους. Ο Λάτσιος έχει τόση αδυναµία στον Αγγελο που σηκώνει το τηλέφωνο όπου κι αν βρίσκεται όταν ο µικρός έχει πρόβληµα µε τις ασκήσεις του στα Μαθηµατικά. Εκτός όµως από τον Πέτρο και το πρώην πλέον ζευγάρι Γιώργος Λιάγκας - Φαίη Σκορδά στάθηκαν δίπλα του όχι απλώς κάνοντας παρέα µαζί του, αλλά και φιλοξενώντας τον στο σπίτι τους στην Τήνο πέρυσι και φέτος το καλοκαίρι. 

Εν αντιθέσει µε τους πιο πάνω, δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή η φιλική σχέση του Λάτσιου µε τον Αντώνη Κανάκη και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου - κι ας αλώνιζαν κάποτε στα στέκια της Αθήνας και τα καλοκαίρια στη Χαλκιδική. Το παρεάκι αυτό έχει µάλλον σπάσει και οι νύχτες που µετά από ροκ συναυλίες κατέληγαν στο «Cash» για φαγητό και ποτό παρήλθαν ανεπιστρεπτί. 

Η Ελένη και οι... άλλες 

Εχουν γραφτεί τα µύρια όσα για το διαζύγιο του Γιάννη Λάτσιου και της Ελένης Μενεγάκη. Οταν έσκασε τον χειµώνα του 2010 µονοπώλησε το ενδιαφέρον κοινού και ΜΜΕ - ακόµη και µε ειδικές εκδόσεις των lifestyle περιοδικών της εποχής. Εφτά χρόνια µετά και παρά τη δικαστική διαµάχη που είναι σε εξέλιξη και αφορά τα περιουσιακά τους, οι δύο πρώην σύζυγοι διατηρούν πλέον µια επικοινωνία, η οποία αποτυπώθηκε και στον φωτογραφικό φακό. 

Κάποιοι που τους γνωρίζουν πολύ καλά και έζησαν το διαζύγιο από την πρώτη µέρα επιµένουν ότι ο Λάτσιος µετάνιωσε για την περίφηµη ανακοίνωση. Εκ των υστέρων και µε όσα ακολούθησαν τη θεώρησε λάθος κίνηση, ενώ η Ελένη έγινε έξαλλη επειδή ως ο άνθρωπος που ζήτησε το διαζύγιο, πίστεψε ότι όλο αυτό έγινε σκόπιµα για να εκτεθεί. Ποιος µπορεί να ξεχάσει άλλωστε ότι πέρασαν χρόνια για να µιλήσει ξανά µε τον Πέτρο Κωστόπουλο και την Τζένη Μπαλατσινού, ειδικά µετά τη δηµοσίευση των πρώτων φωτογραφιών που την έδειχναν αγκαλιά µε τον Ματέο κάπου στη Ραφήνα... 

Στενή φίλη του πρώην ζευγαριού είχε πει ότι η Ελένη βρήκε στον Ματέο αυτό που δεν έβρισκε στον Λάτσιο, ότι δεν τη διεκδικούσε πλέον ως γυναίκα και ότι ήταν µονίµως µε το κινητό του και ένα τσιγάρο στο χέρι ακόµη και στις διακοπές τους. Σε ό,τι αφορά τη δικαστική τους διαµάχη, ο γνωστός για την υποµονή του Λάτσιος περίµενε µέχρι την τελευταία στιγµή να τα βρουν εξωδικαστικά και προχώρησε σε αγωγή µία ηµέρα προτού εκπνεύσει η προθεσµία όπου θα µπορούσε να διεκδικήσει... αποζηµίωση! 

Ετσι, το γεγονός ότι η υπερδιάσηµη Ελένη Μενεγάκη έβγαζε πάντα πολλαπλάσια από τον πρώην σύζυγο-υπάλληλο επανήλθε στην επιφάνεια. Εν αντιθέσει µε την πρώην σύζυγό του, ο ίδιος δεν έχει κυκλοφορήσει δηµόσια µε καµία από τις εκάστοτε σχέσεις του µετά το διαζύγιό τους. Κάτι που έχει να κάνει περισσότερο µε τα παιδιά του, τα οποία υπεραγαπά και δεν θέλει επ’ ουδενί να ταραχθούν, έχοντας συνηθίσει να βλέπουν τον µπαµπά τους µόνο του όλα αυτά τα χρόνια. Ο άνθρωπος που ως έφηβος δούλεψε από µπάρµαν και ταξιτζής µέχρι βοηθός παραγωγής σε ταινίες δεν ερωτεύεται άλλωστε εύκολα. 

Μετά το διαζύγιό του, ειδικά, προτιµά να δηλώνει ελεύθερος. Φλερτάρει πολύ, αλλά από την περασµένη Τρίτη που επέστρεψε στα τηλεοπτικά δρώµενα ενδιαφέρεται πρωτίστως για ένα πράγµα: να βγει νικητής στο πιο άγριο τηλεοπτικό survivor των τελευταίων ετών που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, τη νέα τηλεοπτική σεζόν δηλαδή, µια αρένα όπου θα παλέψουν τα νέα προγράµµατα των καναλιών. Και ως γνωστόν, ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτε...

Διονύσης Θανάσουλας (Πρώτο Θέμα)