Την ώρα που τα “τελεσίγραφα” και η ανταλλαγή έντονων απόψεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία καλά κρατούν σε καθημερινό επίπεδο, μια συνάντηση του Έλληνα Αρχηγού των ΕΔ, Πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου με τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, Πτέραρχο Wolters , αποκτά ιδιαίτερη σημειολογική αξία και όχι μόνο κυρίως αυτή την περίοδο.

Ο General Tod D. Wolters ως Διοικητής της USEUCOM , επισκέφθηκε για πρώτη φορά την χώρα μας, ο ίδιος στο παρελθόν είχε πετάξει σε σχηματισμό με τον Αρχηγό ΓΕΕΘα (όταν και οι δυο ηγούνταν των Πολεμικών Αεροποριών των χωρών τους, με τον Αμερικανό να ηγείται τότε των Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης) στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας με τεράστια επιτυχία “Ηνίοχος”, πάνω από το Βορειοανατολικό Αιγαίο, ακόμη κι από την Λήμνο, με ότι αυτό σημαίνει.

Η επίσκεψη αυτή πάντως έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και το γεγονός ότι η προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Αμερικανό Αξιωματούχο, έγινε στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα δεν πρέπει να μας ξενίζει από τη στιγμή που οι Αμερικανοί βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε διαρκείς αναζητήσεις μιας νέας σταθερής και ασφαλής βάσης ως αντιστάθμισμα της απουσίας τους από το Ινστιρλικ της Τουρκίας.

Ήδη από την Λάρισα επιχειρούν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper, για τα οποία μάλιστα περιμένει η χώρα μας και την απάντηση των ΗΠΑ που αφορά διαθεσιμότητα και τιμή αγοράς ώστε να περάσει και η Ελλάδα στην υπερσύγχρονη εποχή των UAV.

Να θυμίσουμε επιπλέον πως στην Αεροπορική Βάση του Θεσσαλικού κάμπου έχουν γίνει ήδη αυτοψίες από Αμερικανούς αλλά και Νατοϊκά κλιμάκια που εξετάζουν όλες τις απαραίτητες παραμέτρους που απαιτούνται για τυχόν έλευση επιπλέον UAV είτε αποκλειστικά Αμερικανικών, είτε Νατοϊκών.

Ανώτερη πηγή μάλιστα από το Ελληνικό επιτελείο έλεγε πως μπορεί παραδείγματος χάριν να δούμε «Global Hawk» να προσγειώνονται σε Ελληνική βάση, αλλά είναι άλλο πράγμα τα Νατοϊκά UAV αυτού του τύπου κι άλλη υπόθεση εντελώς διαφορετική τα «καθαρά» Αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Global.

Για την 110 Πτέρυγα Μάχης, έχει εκδηλωθεί-και είναι γνωστό- επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μεταστάθμευση ιπτάμενων τάνκερ KC-135.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις συζητήσεις των δυο ανδρών δεν θα μπορούσε να λείπει και το θέμα της απόκτησης των Ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Σχολιάστηκε κι από τις δυο πλευρές ανταλλάσσοντας απόψεις γύρω από τους κινδύνους που ενέχει η ενεργοποίηση τους, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για όλες τις γειτνιάζουσες χώρες με την Τουρκία.

Επίσης η “Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA τη US Naval Support Activity” για τη Σούδα, είναι μια συζήτηση που πάντα αναφέρονται οι Αμερικανοί και μάλιστα με πολύ θερμά λόγια καθώς θεωρούν την βάση αυτή στα Δυτικά της Κρήτης, μια βάση υψηλής επιχειρησιακής αξίας και ετοιμότητας.

Στην εν λόγω βάση επιθυμούν να επενδύσουν ολοένα και περισσότερο κυρίως τώρα, όμως εκείνο που φαίνεται να θέλουν περισσότερο είναι αεροπορική βάση που να καλύψει μια σειρά αναγκών τους, και σ’ αυτό η χώρα μας μπορεί σίγουρα να φανεί και πάλι το πόσο σταθερή σύμμαχος είναι και παράλληλα να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η στενή σχέση.

Η ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα όσα πράττει η Ελλάδα με ότι μέσα διαθέτει αλλά και οι κοινές πολυεπιπεδες ασκήσεις δεν έλειψαν από τις συζητήσεις των δυο Ανώτατων Αξιωματικών.

Πάντως ο General Tod D. Wolters που είχε επόμενο σταθμό από την Λάρισα, βάση της Τουρκίας, πληροφορίες λένε πως τελικά δεν μετέβη και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, δεν ταξίδεψε στη γειτονική μας χώρα…..

hellasjournal.com