Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, συζήτησε διεξοδικά την εξέλιξη της εφαρμογής του νέου μοντέλου οργάνωσης της ΠΦΥ και ιδιαίτερα τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, δυστυχώς διαπίστωσε για μια ακόμα φορά το ανεφάρμοστο του εγχειρήματος.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

“Περιμένουμε από τους αρμόδιους του υπ. Υγείας να το αποδεχθούν, ως πράξη γενναιότητας προς όφελος πολιτών και λειτουργών υγείας και όχι με συνεχείς υποχωρήσεις και παρατάσεις να οδηγηθούμε στην πλήρη διάλυση της ΠΦΥ.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η ΠΦΥ λειτουργεί αποσπασματικά, έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, υλικά και δομές, ενώ αρκετά τμήματα της έχουν αλλαχθεί ή καταργηθεί με νόμο, χωρίς μέχρι τώρα να αναλάβει κάποιος την ευθύνη να την επαναφέρει έστω στο προηγούμενο καθεστώς, με νομοθετική ρύθμιση, μέχρις ότου υπάρξει ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισής της.

Όλα είναι έωλα, οι ασφαλισμένοι ανησυχούν, ιδιαίτερα όσοι δεν πρόλαβαν ή δεν βρήκαν να δηλώσουν οικογενειακό γιατρό, ενώ αρκετοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων δεν γνωρίζουν κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από 1-1-2019  και πως θα αμείβονται.

Οι διευκρινήσεις απ’ την πλευρά του υπ. Υγείας που δόθηκαν τον περασμένο μήνα, για να καθησυχάσουν πολίτες και γιατρούς, θεωρούμε πως όχι μόνο δεν μείωσαν τον πανικό, αλλά αντίθετα επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το ζοφερό τοπίο στην ΠΦΥ, θέτοντας, αντί πειστικών επιχειρημάτων για την επιτυχία της μεταρρύθμισης, «ελκυστικές προσφορές» του τύπου ότι, οι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης στο σύστημα (εξετάσεις, νοσηλεία), ενώ οι άλλοι όχι. Λες και η ασθένεια, θα διαχειρίζεται πλέον με «χαρτάκι προτεραιότητας»!!! Ο δε διάλογος με τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται από το νόμο, καρκινοβατεί.

Αντί όλων αυτών, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, θα πρέπει να αφήσουν πίσω τέτοια ιδεοληπτικά και ξεπερασμένα μοντέλα οργάνωσης της ΠΦΥ και να υιοθετήσουν άμεσα τις διαχρονικές θέσεις του ιατρικού κινήματος, με έμφαση στην γενναία χρηματοδότηση, την ελεύθερη επιλογή γιατρού, τον οικογενειακό γιατρό όχι ως gatekeeping, την συμμετοχή όσων γιατρών επιθυμούν στο σύστημα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους γιατρούς, την αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης και πράξης μετά από διαπραγματεύσεις κ.λπ.

Τέλος, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι, για οποιαδήποτε πληροφορία περί του τι μέλει γενέσθαι σχετικά με την  ΠΦΥ, θα πρέπει να απευθύνονται στο υπ. Υγείας και στις κατά τόπους ΥΠΕ, που αποτελούν τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για την ενημέρωση και την πορεία εφαρμογή της”.