Δυσεύρετο είναι αυτή τη στιγμή το αντιγριπικό εμβόλιο, με μεγάλο ποσοστό φαρμακείων να έχουν εξαντλήσει το απόθεμά τους και να αναμένουν την παραλαβή νέων παρτίδων από τις φαρμακαποθήκες και με την ζήτηση για την προστασία από τον ιό να έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο, ακόμη και στις κατηγορίες πολιτών που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των φαρμακοποιών, φέτος αναμένεται ρεκόρ εμβολιασμών (αυξημένη ζήτηση παρατηρείται στα αντιγριπικά εμβόλια και στη Λάρισα), καταγράφοντας 30% αύξηση τουλάχιστον σε σύγκριση με πέρσι.

Φέτος αναμένεται να διατεθούν στη χώρα μας περίπου 2,9 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Εξ αυτών, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, εκκρεμεί ακόμη η παράδοση 250-300 χιλιάδων δόσεων.

Όπως τονίζει ο κ. Βαλτάς, φέτος οι πολίτες έκαναν πολύ νωρίτερα το εμβόλιο της γρίπης, ενώ υπήρξε και καλύτερη πληροφόρηση. Σημειώνεται πως πέρσι διατέθηκαν περίπου 2,2 εκατ. δόσεις.

Πέρα από την άνοδο της ζήτησης, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οφείλεται στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τον εμβολιασμό, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στις τελευταίες ημέρες αποδίδονται και στις παραγγελίες των φαρμακείων.

Σημειώνεται πως τόσο οι παραδόσεις εμβολίων στα φαρμακεία, όσο και εν γένει ο εφοδιασμός της αγοράς (όχι μόνο της ελληνικής) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, γίνεται τμηματικά.

Τα φαρμακεία ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν τα πρώτα εμβόλια από τις αρχές του Οκτωβρίου, με τις προπαραγγελίες από τις αποθήκες να γίνονται πριν τον Αύγουστο.

Όπως εξηγούν φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις προκλήθηκαν από το συνδυασμό της μεγάλης ζήτησης σε σχέση με το απόθεμα των φαρμακείων, τα οποία με τη σειρά τους κάνουν σταδιακά παραγγελίες, καθώς τα εμβόλια δεν επιστρέφονται.

Την αυξημένη ζήτηση για εμβολιασμό επιβεβαιώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, τονίζοντας πως στο φαρμακείο του έχει μέχρι τώρα κάνει χίλια εμβόλια, όταν πέρσι για όλη την περίοδο της γρίπης έκανε γύρω στα 600.

Σημειώνει επίσης πως με το σταδιακό εφοδιασμό της αγοράς, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

154 θάνατοι πέρσι

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Συνολικά, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τα μέσα Μαΐου καταγράφηκαν 154 θάνατοι από τις επιπλοκές του ιού της γρίπης. Κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού  Δημόσιας Υγείας,  αναφέρθηκαν 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 374 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Την περίοδο 2017-18 είχαν αναφερθεί 107 σοβαρά κρούσματα γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των τα 42 ήταν θανατηφόρα.

Capital.gr