Η αντοχή συνολικά του εκδοτικού κλάδου στη χώρα, από το σκέλος των εκτυπώσεων (Ίριδα) μέχρι τα πρακτορεία διανομής (Ευρώπη, Άργος), δοκιμάζεται λόγω της κλιμάκωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν "ΔΟΛ" και "Πήγασος", οδηγώντας στη διαμόρφωση ενός πρωτοφανούς, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, περιβάλλοντος.

Η ανησυχία είναι πλέον έντονη και εκφράζονται φόβοι πως τυχόν επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη σε όλο το φάσμα του Τύπου αφού η πλειονότητα των εφημερίδων και των περιοδικών στην Ελλάδα τυπώνεται και διανέμεται μέσω εταιρειών που ελέγχονται από το ΔΟΛ και τον Πήγασο.

Η "Εκτυπώσεις IRIS" που αποτελεί το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα, είναι 50%-50% θυγατρική των δύο ομίλων. Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις, εμφανίζεται ζήτημα με το τραπεζικό δανεισμό της ο οποίος είναι στο σύνολο του βραχυπόθεσμος και είχε διαμορφωθεί στα 70 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015. Οι πωλήσεις (μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014) ανήλθαν στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εμφάνισε ζημιές προ φόρων 8,6 εκατ. ευρώ. Στην "Ίριδα", που απασχολεί 210 εργαζομένους, εκτός του ότι τυπώνεται το σύνολο σχεδόν των εφημερίδων ​​στην Ελλάδα, στηρίζεται ένα ολόκληρο δίκτυο εκτυπωτικών επιχειρήσεων, εταιρειών συσκευασίας εντύπων, βιβλιοδεσίας, εταιρειών διανομής κ.α. 

Την ίδια στιγμή, οι κλυδωνισμοί μεταδίδονται και στο σκέλος της διανομής, όπου κυριαρχούν τα πρακτορεία της "Ευρώπη" και "Άργος", κάτι που καθιστά ακόμη πιο επίκαιρο το παλαιότερο σχέδιο συνένωσής τους. Η διακίνηση που γίνεται μέσω των πρακτορείων  εξασφαλίζουν πολύτιμο ρευστό για δεκάδες επιχειρήσεις του Τύπου και η οποιαδήποτε εμπλοκή μπορεί να τινάξει στον αέρα την ομαλή χρηματοδότησή τους (κάτι που συνέβη στην περίπτωση του ΔΟΛ, όταν μια εκ των πιστωτριών τραπεζών δέσμευσε ποσό 400 χιλ.ευρώ μετά την εκκαθάριση των πωλήσεων των εφημερίδων του συγκροτήματος).

Η "Ευρώπη", στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας περιλαμβάνεται και η "Πήγασος", απασχολεί περί τους 250 υπαλλήλους και το δίκτυο διανομών της εκτείνεται σε περίπου 9.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά. Αντίστοιχα, το πρακτορείο διανομής "Άργος", στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει ο ΔΟΛ, απασχολεί περί τους 300 εργαζομένους και διανέμει τον Τύπο σε όλη την Ελλάδα μέσω 50 αντιπροσώπων στην επαρχία και 60 στην Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη , σε 9.000 σημεία πώλησης.​

Τα προβλήματα λοιπόν που αντιμετωπίζουν οι δυο όμιλοι θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον περίπου 2.000 εργαζομένων οι οποίοι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθούν χωρίς εργασία στο άμεσο μέλλον, ενώ ​το "φέσι" προς τις τράπεζες υπολογίζεται στο ποσό των 600 - 700 εκατ. ευρώ. 

Απεργίες 

Οι δύο μεγάλοι του κλάδου τελούν πλέον σε απεργιακό καθεστώς, το οποίο έχει παγώσει τις δραστηριότητές τους. Η ΕΣΗΕΑ και τα υπόλοιπα σωματεία του Τύπου αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας τόσο στο ΔΟΛ ("ΤΑ ΝΕΑ" και "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΒΗΜΑ FM", στις ιστοσελίδες "tanea.gr", "tovima.gr" και "in.gr", καθώς και σε όλα τα περιοδικά του Ομίλου), όσο και στον Πήγασο (εφημερίδες "ΕΘΝΟΣ", "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", "GOAL NEWS", στις ιστοσελίδες και σε όλες τις περιοδικές εκδόσεις του Ομίλου), λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή των οφειλών προς τους εργαζομένους. Στον Πήγασο, η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για οφειλές που αντιστοιχούν στο β’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και στο α’ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016. Στο ΔΟΛ, για οφειλές στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και α’ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.

Στην αγορά εκτιμάται πως η αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων όχι μόνον προς τους εργαζομένους, αλλά και προς τις τράπεζες φέρνει ολοένα και πιο κοντά το ενδεχόμενο οι τελευταίες να αποκτήσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων, πλην με σοβαρότατες απώλειες αφού θα αναγκαστούν να "γράψουν" επισφάλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη εμφανίζεται αντιμέτωπος με εξαιρετικά μεγάλες υποχρεώσεις προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζομένους και προμηθευτές. Καθώς συγκεκριμένα δάνεια δεν εξυπηρετούνται, έχουν καταστεί απαιτητά από τις τράπεζες και η εταιρεία απειλείται με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν ενεχυριαστεί. Με βάση την τελευταία δημοσιοποιημένη οικονομική κατάσταση του ΔΟΛ (2015), ο Οργανισμός εμφανίζει μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 160,9 εκατ.ευρώ, βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 13,4 εκατ.ευρώ, επί συνόλου υποχρεώσεων 234,7 εκατ.ευρώ.

Αντίστοιχα, ο Πήγασος σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση εξαμήνου 2016, επιβαρύνεται με βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό 153 εκατ.ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, επί συνόλου βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 190 εκατ.ευρώ. Η εταιρεία και ο όμιλος εμφανίζουν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες του κυκλοφορούντος ενεργητικού (154 εκατ.ευρώ στον όμιλο και 94 εκατ.ευρώ στην εταιρεία). Όπως σημειώνεται στην οικονομική κατάσταση, ο όμιλος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό, αναφέρεται, θα αντιμετωπιστεί με την αναδιοργάνωση του δανεισμού που είναι σε διαπραγμάτευση και τη συνέχιση συμπίεσης του λειτουργικού κόστους, μεταξύ άλλων. 

Nίκος Χρυσικόπουλος (Capital.gr)