Στο ποιες είναι οι κανονικές προϋποθέσεις και ο σωστός τρόπος ενός μαρτυρίου αναφέρθηκε σήμερα το πρωί από τη Λάρισα ο επιχώριος μητροπολίτης Ιερώνυμος.

«Ο Θεός επιτρέπει το μαρτύριο σε ανθρώπους που έχουν από πριν αποδείξει ότι έχουν πνευματικότητα αυξημένη, που έχουν σχέση με τον αγιασμό, που έχουν θεωθεί και είναι άνθρωποι του Θεού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος από τον πανηγυρίζοντα ναό του αγίου Χαραλάμπους όπου προεξήρχε στο αρχιερατικό συλλειτουργό που τελέστηκε με συλλειτουργούς τους επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, βοηθοί του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα επειδή πολλές φορές πολλά στόματα από ανθρώπους που φαίνονται να είναι και της Εκκλησίας, παρερμηνεύουν την πρόσκληση του Χριστού σε πνευματικό αγώνα και την μετατρέπουν σε πρόσκληση βίαιου αγώνα, «οφείλουμε σήμερα να διαπιστώσουμε και να δούμε ότι ο πνευματικός αγώνας είναι φοβερά ειρηνικός. Είναι ένας αγώνας ειρήνης χωρίς αγωνία, ένας αγώνας πνευματικής τελειώσεως με πόθο για τα ανώτερα, τα άγια, τα ιερά και τα σπουδαία. Είναι ένας αγώνας που δεν έχει κανέναν άλλο αντίπαλο παρά τον κακό μας εαυτό. Δεν έχει άλλο σκοπό παρά από τα να νικήσει τον εγωισμό μας, να πατάξει το θέλημά μου και να επιτρέψει στο θέλημα του Χριστού να γίνει δικό μου θέλημα», επεσήμανε.

Παίρνοντας αφορμή από το μαρτύριο του εορταζόμενου αγίου, ο μητροπολίτης Λαρίσης ξεκαθάρισε πως ο άγιος Χαράλαμπος, «ούτε φανατικός ήταν, ούτε πεισματάρης, ούτε εγωιστής. Προσήλθε στο μαρτύριο με φοβερή ταπείνωση έχοντας παραδώσει τον εαυτό του στα χέρια του Θεού», αναρωτώμενος παράλληλα μπορούμε να μάθουμε να κάνουμε και εμείς αυτό το πράγμα; «Να αγωνιζόμαστε όχι πλήττοντας τον αδερφό μας ούτε με την προοπτική να κάνω συγκρίσεις διαρκώς και να λέω είμαι καλύτερος από τον αυτόν αλλά στην προοπτική του ότι εγώ είμαι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός της γης και πρέπει να διορθωθώ», υπογράμμισε.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο ιεράρχης ο πνευματικός αγώνας που οδηγεί στο μαρτύριο σωστά, «περνά μέσα από την ταπείνωση, από την υπακοή στην εκκλησία, από την απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό και μέσα από όλον αυτόν τον τρόπο της ζωής που οι πατέρες μας παρέδωσαν, όχι απλώς ως παραδοσιακό που λένε κάποιοι αλλά ως πνευματικό».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τους δύο επισκόπους για την τιμητική τους παρουσία, ευχόμενος συγχρόνως να έχουν ευλογημένη διακονία στην πέμπτη Ήπειρο, ενώ παρακάλεσε να μεταφέρουν στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο την αγάπη της τοπικής Εκκλησίας.

Από τη μεριά του, ο επίσκοπος Μαγνησίας Χριστόδουλος, ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια διακόνησε την πόλη της Λάρισας και εκεί έλαβε τους δύο βαθμούς της ιερωσύνης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον οικείο μητροπολίτη για την αγάπη και την θερμή του φιλοξενία.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)