Σε πολιτικό εφιάλτη τεραστίων διαστάσεων τείνει να μεταβληθεί για την κυβέρνηση και την ηγεσία της η υπόθεση των πλειστηριασμών κατοικιών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έρχεται αντιμέτωπος με τους τακτικισμούς που επικράτησαν στη Βουλή, κατά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, προσβλέποντας ότι οι κατασχέσεις - πλειστηριασμοί θα αφορούν «βίλες και επαύλεις πλουσίων κακοπληρωτών και επιχειρηματικά ακίνητα χρεοκοπημένων εταιρειών», όπως τώρα ομολογείται σιωπηρώς.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ότι «αδυνατεί να προστατέψει τα σπίτια των Ελλήνων από τους πλειστηριασμούς, όπως είχε πετύχει το ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του 2014» και ότι «με non papers μοιράζει ψέματα ξανά, επιχειρώντας να κρύψει ότι από 31/12/2017 με την υπογραφή της, οι πλειστηριασμοί θα γενικευθούν. Η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, αλλαγή πολιτικής».

Ο υστερόβουλος υπολογισμός ότι με την απελευθέρωση της αγοράς και τις πωλήσεων «κόκκινων» δανείων θα επικυρωθεί ο «ταξικός πυρήνας» της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία διατυμπάνιζαν το προηγούμενα διάστημα υπεύθυνα κυβερνητικά χείλη, έχει πλέον μετατραπεί σε αυτεπίστροφον (μπούμερανγκ).

Ωστόσο, αίφνης, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα οι πλειστηριασμοί, με εντολές του Δημοσίου, να έχουν αρχίσει από τις οικίες απλών ανθρώπων, ακόμη και για χρέη των 500 ή 1.000 ευρώ. Κραυγαλέα περίπτωση, όπως σημειώνουν όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, είναι ο πλειστηριασμός που έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 19 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη -Δήμος Ευόσμου- με οκτώ εργατικές κατοικίες που θα βγουν στο σφυρί από την Εφορία!

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους 5.000 σπίτια θα «βγουν στο σφυρί», γεγονός που μετατρέπει σε «Τετάρτες της οργής» τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, με συγκεντρωμένους πολίτες να διαδηλώνουν δυναμικά την αντίθεσή τους, σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τις διαδικασίες.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει -ενισχύοντας το κλίμα πανικού στο κυβερνητικό στρατόπεδο- η πρόβλεψη παραγόντων της αγοράς ότι για το 2017 ο αριθμός των σπιτιών που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εκποίησης ανεβαίνει σε 50.000.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως αντιπολίτευση έδωσε πολιτική στήριξη στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και διακήρυξε την πολιτική πρόταση της «σεισάχθειας», βρίσκεται τώρα -ως κυβέρνηση- αντιμέτωπος με το «φάσμα Θαπατέρο», του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος εκών άκων οδηγήθηκε σε εκλογές και απώλεια της εξουσίας.

Από τον Βόλο, το βράδυ του Σαββάτου σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, ενώ παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση ακόμα και μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες.

Τροπολογία υπέρ των δανειοληπτών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, προτείνοντας ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειό του από την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει στα χέρια των ξένων funds. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών με τα funds, αλλά χρονικό προβάδισμα 30 ημερών έναντι αυτών σε ό,τι αφορά την αγορά των δανείων τους.

Εγκύκλιος από τη ΓΓΔΕ

Εν τω μεταξύ, αναλυτικές διευκρινίσεις για τον τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο για χρέη προς τις ΔΟΥ ή τα Τελωνεία περιλαμβάνει εγκύκλιος που ετοιμάζεται να εκδώσει και να κοινοποιήσει σε όλες τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Η εγκύκλιος αυτή θα περιγράφει τη διαδικασία των πλειστηριασμών όπως αυτή τροποποιήθηκε με τον ν. 4335/2015 για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σύμφωνα με τα βασικότερα σημεία της εγκυκλίου, για τη διενέργεια πλειστηριασμού σε ακίνητο που κατασχέθηκε για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο πρέπει να ακολουθούνται τα ακόλουθα βήματα:

Ορισμός τιμής πρώτης προσφοράς:

1. Ο επισπεύδων διευθυντής της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής υπηρεσίας και ο ελεγκτής εσόδων διά κοινής πράξεως αναγράφουν κάτω από την έκθεση κατασχέσεως όλα τα βεβαιωμένα χρέη του οφειλέτη, περιλαμβανόμενα ή μη στην παραγγελία κατασχέσεως, και ορίζουν το ποσό της «πρώτης προσφοράς» του επικείμενου πλειστηριασμού.

2. Το ποσό που ορίζεται ως «πρώτη προσφορά» δεν μπορεί να είναι μικρότερο του οφειλομένου χρέους αυξημένου κατά τα προϋπολογιζόμενα δικαιώματα και έξοδα εκτελέσεως και τον φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 50% της αξίας του ακινήτου, όπως αναγράφεται στην έκθεση κατασχέσεως, ούτε υψηλότερο των 4/5 αυτής.

3. Εάν η εκτιμηθείσα στην έκθεση κατασχέσεως αξία του ακινήτου είναι μικρότερη του χρέους του οφειλέτη, ως «πρώτη προσφορά» ορίζεται ποσόν ίσον προς τα 4/5 της εκτιμηθείσας αξίας του ακινήτου.

4. Αντίγραφο της έκθεσης κατασχέσεως, αφού συμπληρωθεί με τον καθορισμό της «πρώτης προσφοράς», επιδίδεται στον αρμόδιο υποθηκοφύλακα, ο οποίος εγγράφει το ακίνητο στο βιβλίο κατασχέσεων που τηρεί.

5. Το ποσό της πρώτης προσφοράς μπορεί να τροποποιηθεί από τον διευθυντή της αρμόδιας φοροεισπρακτικής υπηρεσίας. Κατά τον νέο αυτό καθορισμό της πρώτης προσφοράς λαμβάνονται υπ’ όψιν όλα τα χρέη του οφειλέτη προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμα και μη, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι της χρονολογίας εκδόσεως του προγράμματος πλειστηριασμού.

6. Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, η τιμή πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, όπως ισχύει κατά τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή κατά τον χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.

Πρόγραμμα πλειστηριασμού:

1. Ο διευθυντής της επισπεύδουσας υπηρεσίας (της ΕΜΕΙΣ, του ΚΕΦΟΜΕΠ, του ΚΕΜΕΕΠ ή της ΔΟΥ) μετά την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, που περιέχει την περιγραφή και την εκτίμηση του κατασχεθέντος κατά την κατασχετήρια έκθεση, και ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

2. Το πρόγραμμα του πλειστηριασμού κοινοποιείται: α) προς τον οφειλέτη, β) προς τον τρίτον κύριο, εάν από τα βιβλία μεταγραφών προκύπτει η ύπαρξή του και γ) προς τους εγγεγραμμένους ενυπόθηκους δανειστές μέχρι την προηγούμενη μέρα από την κοινοποίηση της κατασχέσεως.

Τόπος και τρόπος διενέργειας πλειστηριασμού:

1. Το κατασχεθέν ακίνητο πλειστηριάζεται δημόσια ενώπιον συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό. Ο πλειστηριασμός γίνεται με την υποβολή γραπτών και σφραγισμένων προσφορών και στη συνέχεια διαδοχικών προφορικών προσφορών.

2. Ο πλειστηριασμός γίνεται στο κατάστημα του ειρηνοδικείου στην περιφέρεια του οποίου έγινε η κατάσχεση, εργάσιμη ημέρα Τετάρτη.

Νaftemporiki