Μια πρόσφατη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για το μισθολογικό καθεστώς των ειδικών συμβούλων, των ειδικών συνεργατών και των επιστημονικών συνεργατών των αιρετών των Δήμων, έχει προκαλέσει από....σούσουρο μέχρι κράξιμο στο χώρο των ΟΤΑ, ακόμα και σε κύκλους Συριζαίων που ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά με τα ρουσφέτια κάθε είδους.

Πρόκειται για τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 (ΦΕΚ 176 Α) που καθορίζει απ΄ευθείας το μισθολογικό καθεστώς των ανωτέρω κατηγοριών, αλλά και την παράγραφο 8 του ίδιου άρθρου με την οποία προβλέπεται η ένταξη σε μισθολογικά κλιμάκια του νέου νόμου των ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και επιστημονικών συνεργατών των αιρετών των Περιφερειών της Χώρας.

Το σκανδαλώδες είναι ότι εκ των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι, όλοι οι παραπάνω κατατάσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια της ΠΕ κατηγορίας που προβλέπονται ρητά από το νόμο. Δηλαδή η κατάταξή τους γίνεται με βάση τη θέση που κατέχουν και όχι βάσει των τυπικών προσόντων όπως ισχύει για τις λοιπές κατηγορίες υπαλλήλων!

Πρόκειται για αναβίωση μιας παλιάς πατέντα της εποχής Παυλόπουλου (ν. 3584/2007) η οποία βρισκόταν σε ισχύ μέχρι την ένταξη στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.

Ως εκ τούτου συνάγεται ότι, το κριτήριο για την προνομιακή τους κατάταξη, η οποία τους διασφαλίζει και προνομιακή εξέλιξη, δεν είναι τα τυπικά τους προσόντα, καθώς δεν έχουν επαγγελματική σταδιοδρομία στο Δημόσιο, αλλά η θέση που καταλαμβάνουν κατόπιν επιλογής των αιρετών αρχόντων που πλαισιώνουν.

Σύντροφοι μην μας πείτε ότι το λιμάνι είναι στραβό…

Κ.Τ.