Η δημιουργία 10 νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων σε ισάριθμες περιοχές της χώρας (μεταξύ αυτών και το Κυψελοχώρι Λάρισας), σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, έχει προκαλέσει ήδη αρκετές αντιδράσεις από πλευράς δημάρχων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους δήμους όπου προβλέπεται να δημιουργηθούν δομές στην ενδοχώρα, ζητεί να υπάρξει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να εγγυηθεί η κυβέρνηση τον τρόπο λειτουργίας των δομών.

Ηδη, ομάδα δημάρχων σχεδιάζει να καταθέσει επίσημα, μέσω της ΚΕΔΕ, πρόταση, ώστε κάθε δήμος να μπορεί να υποδέχεται αριθμό αιτούντων άσυλο σε ποσοστό 1% του πληθυσμού του.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην «Καθημερινή» αναφέρει  ότι η ΚΕΔΕ  «ακούει τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών και είναι έτοιμη να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων».

Ωστόσο, προσθέτει ότι «υπήρχαν και τοπικές κοινωνίες που δεν είχαν πρόβλημα στην υποδοχή και στη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, υπάρχουν και θετικά παραδείγματα. Πρέπει να δούμε αν η εμπειρία τους μπορεί να βοηθήσει και τους υπόλοιπους».

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προϋπόθεση για τον διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο ότι ο φιλοξενούμενος πληθυσμός στις περιοχές δεν θα ξεπερνά το 1% των κατοίκων, σε επίπεδο Περιφέρειας,

Με πληροφορίες από την "Καθημερινή"