Κατόπιν απαιτήσεως του κοινού η περιοδική έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας με τίτλο “Η ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από αντικείμενα παλιννοστούντων Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία” θα παραταθεί έως και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017.

Η έκθεση συγκεντρώνει  αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προϊόντα παραδοσιακών ρωσικών τεχνικών καθώς και άλλα που αντανακλούν τον ρωσικό πολιτισμό και δίνουν  μια εικόνα για το πώς ζούσαν οι Έλληνες  εκεί υιοθετώντας ήθη και άλλα στοιχεία της ρωσικής πραγματικότητας.

Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν σε Έλληνες   πρόσφυγες  από τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, που τα έφεραν  μαζί τους κατά τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα,  αλλά και σε ανθρώπους που τα απέκτησαν λόγω της αγάπης τους για τη ρωσική λαϊκή παράδοση και κουλτούρα. 

Ξύλινα χοχλομά, σαμοβάρια, κεντήματα, πουπουλένιες μαντήλες, ματριόσκες, αντικείμενα αργυροχοΐας, πορσελάνες γκζελ, μεγάλος αριθμός από πίνακες Ρώσων ζωγράφων κ.ά  αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ρωσικής παράδοσης και κουλτούρας.  Μαζί  εκτίθεται ενδεικτικό  αρχειακό υλικό, τεκμήρια της παλιάς  τους ζωής  και της προσφυγιάς.

Τα αντικείμενα παραχώρησαν στο Μουσείο για τις ανάγκες της έκθεσης  η Ζωή Βέμπερ, Νίκη Γκριτζώνα, Σούλα Εξάρχου, Ιωάννα Ζαρκαδούλα, Αγλαΐα Καραβάκα, Γιάννης  Κυπαρισσούς, Παναγιώτα Λιούπη-Νασίκα, Μαρία Μανουσιάδη, Αριστέα Μπέσιου, Σοφία Παπαθεοδώρου, Καίτη Πουρνάρα, Νάντια Τσιάνα.

Για το ίδιο διάστημα, θα λειτουργεί έκθεση με εικαστικά έργα του γιατρού και συλλέκτη Γιάννη Κυπαρισσού, ο οποίος εμπνέεται από τον ρωσικό πολιτισμό και παράδοση.

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Γ. Γουργιώτη-Πάροδος οδού Φαρσάλων)

Διάρκεια έκθεσης : 4/12/2016 έως 20/1/2017