«Συνωστισμός» διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, καθώς, εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων της 3Κ/2018 για την πρόσληψη 8.166 μονίμων, σχεδόν καθημερινά εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις που είτε παρατείνουν τις συμβάσεις ήδη εργαζομένων στην καθαριότητα είτε τους μονιμοποιούν, κρίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» οι δικαστικές αποφάσεις, όπως διευκρινίζεται από δικαστικές πηγές αλλά και από στελέχη της Αυτοδιοίκησης, είναι ανεξάρτητες από την έκβαση του διαγωνισμού και ουδείς μπορεί να υπεισέλθει σε αυτές, με δεδομένο ότι οι δήμοι παραιτούνται από την άσκηση ένδικων μέσων.
Κάποιοι από τους συμβασιούχους που δικαιώνονται –οριστικά ή προσωρινά– από τα δικαστήρια έχουν συμμετάσχει στην 3Κ και πιθανόν να μονιμοποιηθούν μέσω του διαγωνισμού. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό και θα εξακολουθήσουν να εργάζονται παράλληλα με τους επιτυχόντες, μόνιμα ή όχι, βάσει δικαστικής απόφασης.
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τους επιτυχόντες του διαγωνισμού, κινδυνεύουν να καταστούν «όμηροι» της προεκλογικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ δεσμεύθηκε ότι οι οριστικοί πίνακες θα εκδοθούν στα τέλη του μήνα. Ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση όμως, απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών μέχρι την πρόσληψη των επιτυχόντων, χρόνος που οριακά συμπίπτει με την απαγόρευση προσλήψεων λόγω προεκλογικής περιόδου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Mαΐου.