Η μία όψη του νομίσματος είδε τα έργα που γίνονται και το άλμα της Λάρισας προς το καλύτερο και η έτερη τις προεκλογικές εξαγγελίες που δεν τηρήθηκαν ποτέ, τα λάθη και τα… παραμύθια με κοινό παρανομαστή στο «στρίψιμο» την επόμενη θητεία και το αύριο της πόλης.

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας, το βασικό κομμάτι ήταν ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής με τον Απόστολο Καλογιάννη να στέκεται στο έργο που έχει γίνει όσο βρίσκεται στη θέση του δημάρχου και άλματα που έχει κάνει η Λάρισα προς τα εμπρός και την αντιπολίτευση να βλέπει «κούφια λόγια» κι αργές αντιδράσεις στα έργα που γίνονται.

«Πλάνο 15ετίας κι όχι πρόγραμμα έως τις επόμενες εκλογές»

Ο δήμαρχος Λαρισαίων ξεκαθάρισε πως είναι δύσκολο να κάνει έναν απολογισμό σε έργα που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν τώρα, αλλά κατέδειξε πως είναι πλέον μετρήσιμες οι ενέργειες που έχουν γίνει. Όλα αυτά με την αισιοδοξία πως οι πολίτες με το έργο στα… πόδια τους θα του δώσουν την ευκαιρία να βρεθεί ξανά στην ίδια θέση για να ολοκληρώσει το όραμά του για τη Λάρισα.

«Το πρόγραμμα που ξεκίνησε δεν είχε έναν ορίζοντα έως τις επόμενες εκλογές, αλλά ήταν ένα πλάνο 15ετίας με στόχο η πόλη μέσα απ’ την ανάπτυξη να γίνει ένας πρώτος πόλος. Το Μάιο θα κριθούμε από τις εκλογές, αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί πλέον μετράμε για ένα μετρήσιμο έργο που δεν είχε ποτέ ξανά με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ένα έργο 60 εκατ. ευρώ και η πόλη θα πρέπει να είναι αισιόδοξη».

Τεχνικά έργα, Κοινωνική Πολιτική, Πολεοδομία, Καθαριότητα

Αυτοί ήταν οι παράμετροι του απολογισμού για τον δήμαρχο Λαρισαίων τονίζοντας πως στα έργα το επόμενο βήμα είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος κι αρκετές ακόμα συνοικίες, όπως και η ΣΒΑΚ. «Έχουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα κι ακουμπάμε σε κάθε συνοικία σε όλα τα επίπεδα. Εκτιμούμε πως θα ολοκληρώσουμε τα έργα μέσα στην επόμενη θητεία με επόμενο έργο να είναι αυτό στον Άγιο Κωνσταντίνο ύψους 4 εκατ. ευρώ. Ενώ θα ακολουθήσουν οι συνοικίες, Παπασταύρου, Νέας Σμύρνης και Αγίου Αθανασίου».

Όσο για την κοινωνική πολιτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή ήταν στο κομμάτι των παιδιών και της τρίτης ηλικίας, αλλά και στις εκδηλώσεις που προωθεί ο Δήμος έτσι ώστε η Λάρισα να γίνει ένας τουριστικό πόλος. «Μία από αυτές είναι η Agrothessaly που διπλασίασε τους επισκέπτες της. Το πρόγραμμα των τουριστικών προβολών, όπως είδατε τους ξένους δημοσιογράφους για βάλουν τη Λάρισα στο κάδρο των επισκέψεων. Η επιτυχημένη σύλληψη του Πάρκου των Ευχών και φέτος θεωρώ πως το νούμερο των επισκεπτών θα εκτιναχθεί».

Όσο για το κομμάτι της πολεοδομίας έκανε αναφορά στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και το οικόπεδο απέναντι που υπάρχουν προοπτικές να κατεδαφιστεί το 2019, όπως και στα στρατόπεδα και τους χώρους που θα πάνε στο Δήμο.

Ενώ, ζήτησε καλύτερη απόδοση στο κομμάτι της καθαριότητας και του πράσινου, αναγνωρίζοντας όμως πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη πριν αναλάβει αυτή η Δημοτική Αρχή και πως έκανε σπουδαία βήματα προόδου που όμως δεν είναι αρκετά για τη Λάρισα.

«Παραμύθι γεμάτο ψέματα, κακούς κι ένα καλό δήμαρχο που κάνει κακό όμως στη πόλη»

Τον απολογισμό έψαξε να βρει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένα Καραλαριώτου, που μίλησε για κούφια λόγια και προεκλογικές αυταπάτες που δεν τηρήθηκαν ποτέ, τονίζοντας και το όραμα της ίδιας για το αύριο της Λάρισας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κομμάτι αναθέσεων των έργων και «την εξασφάλιση ρόλων στην παρέα του δημάρχου, δίχως να ενδιαφερθεί για τον πολίτη που τον απομάκρυνε στο μοναχικό του δρόμο»

Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αλλάξατε το δήμο προς το χειρότερο και το ισοζύγιο δείχνει να είναι κάτω από τη βάση. Ξεχάσατε τους τοπικούς φορείς και δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο που κόπηκε ο διάλογος μαζί τους. Οι εγωπαθείς λογικές μπαίνουν σε συγκρίσεις έργων. Έκλεισε η πόρτα στους πολίτες σε ένα γραφείο που φαίνεται πως όλα είναι καλά».

Παράλληλα αναφέρθηκε στα έργα χαρακτηρίζοντας πως δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός και σχεδιασμός κι έργα που έγιναν μόνο για τις εκλογές που κάνουν κακό.

Νέο μοντέλο διοίκησης

Παράλληλα η Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε ότι «Εμείς προτείναμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Που θα ακούμε τους πολίτες και θα τους εκμεταλλευτούμε. Πρέπει να ασχοληθούμε εμμονικά με τα μικρά πράγματα της πόλης μας. Αυτά που μας φτιάχνουν τη μέρα όπως η καθαριότητα. Η Λάρισα δεν μπορεί να πάει μπροστά στο 2020-2030 με αντιλήψεις του 1980.

Η κόντρα με κοινό σημείο Αρχαίο Θέατρο και Πηνειό

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο όραμά της και στο σχεδιασμό της τόνισε πως το Αρχαίο Θέατρο κι ο Πηνειός πρέπει να είναι οι μοχλοί ανάπτυξης της Λάρισας, δηλώνοντας πως η Δημοτική Αρχή έχει εγκαταλείψει το κομμάτι του ποταμού.

«Αναζητάτε το δρόμος σας προς τις εκλογές… βρείτε τον να ησυχάσουμε»!

Την απορία του εξέφρασε ο Απόστολος Καλογιάννης στα λεγόμενα της κ. Καραλαριώτου με το Αρχαίο Θέατρο και τον Πηνειό να είναι μέσα στα σχέδια του. Μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε «Ξεκίνησαν τα έργα για τον Πηνειό και το Αρχαίο Θέατρο. Δεν ξέρω πως τον φαντάζεστε εσείς το ποταμό, αλλά εγώ δεν τον βλέπω με εμπορικά, αλλά σαν ένα πάρκο. Όσο για το Αρχαίο έχουμε ήδη ξεκινήσει έργα 6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3 εκατ. ευρώ τα βάζει ο κ. Αγοραστός με την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Για συνεχίσει λέγοντάς της: «Έλλειμμα στρατηγικής όπου ακούσαμε πολλά. Αναζητήστε το δρόμο σας προς τις εκλογές. Βρείτε τον να ησυχάσουμε! Πολλά αποτελούν διαστρέβλωση. Αν θέλετε συνεχίστε έτσι δεν μου κάνετε κακό. Χτίζετε με ψευδή στοιχεία κι αυτά προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και στην πόλη. Έχετε ψηφίσει έργα εδώ μέσα και τώρα διαστρεβλώνεται την αλήθεια».

Το σπίρτο στην «κατάθλιψη» από τον Τζανακούλη

Ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων μίλησε για μία κατάθλιψη που επικρατούσε στην αίθουσα, κάτι που του έμοιαζε πρωτόγνωρο μετά από τόσους απολογισμούς που έχει ζήσει. Αυτή η ατάκα ήταν που δημιούργησε και την αύξηση όσων μίλησαν από εκεί κι έπειτα.

Ο Κώστας Τζανακούλης ζήτησε να μην ξεχνιέται το έργο που παρέδωσε ο ίδιος στην τωρινή δημοτική αρχή, όπως και τα έργα που πολλά «κόπηκαν» όπως αυτό του Μπεζεστένι.

Ενώ λίγο πριν ο Θανάσης Μαμάκος έμεινε έκπληκτος από τον απολογισμό λέγοντας: «Νόμιζα πως ζούσαμε σε ένα μέρος του πλανήτη που δεν υπάρχουν προβλήματα μ’ αυτά που άκουγα. Οι πολίτες δυστυχώς σήμερα λείπουν από εδώ. Ακούσαμε λόγους χωρίς αυτοκριτική. Ακούγαμε δηλώσεις, δίχως αποτελέσματα. Αφήσατε στο συρτάρι μελέτες που θα βοηθούσαν για να εκπονήσετε νέες».

Συμφώνησαν με τα έργα… αλλά

 Ντίνος Διαμάντος και Έκτορας Νασιώκας συμφώνησαν πως έγιναν έργα, όμως έγιναν και λάθη. Ο πρώτος ανέφερε ότι «Είναι κάτι άχαρο όλο αυτό καθώς τα έργα προχωρούν ακόμα. Η Δημοτική Αρχή είχε «μαξιλαράκια» από την προηγούμενη. Θεωρούμε πως μπορούν να γίνουν πολλά στον τομέα της επιχειρηματικότητας στη Λάρισα. Έχουν γίνει βήματα, αλλά θέλουμε ένα άλμα».

Ενώ ο κ. Νασιώκας ανέφερε, «Μέχρι να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα, χάθηκε χρόνος στην προώθηση των έργων. Σε πολλά πάτε κατ’ εικόνα της Κυβέρνησης. Στην πορεία των έργων δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά πρέπει να γίνουν συζητήσεις και κριτική γι’ αυτά. Τώρα ακολουθείτε ένα ρεαλιστικό πλάνο».

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας» 

Πιο επιθετικός ήταν στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Παζιάνας της Λαϊκής Συσπείρωσης, που άφησε ξεκάθαρες αιχμές στην πολιτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή σε σχέση με την Κυβέρνηση. Μάλιστα τόνισε, «Κανείς δεν πετάχτηκε στον ύπνο του για να πει πόσο όμορφη είναι η Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αλλού είναι τα προβλήματα.

Οι συμπολίτες μας ακόμα τινάζονται από τον ύπνο τους κι ακούνε συνέχεια «θα». Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν ασκήσατε κριτική ποτέ στην Κυβέρνηση. Ευτυχώς είστε αυτοδιοίκητος όπως λέτε κι όχι του ΣΥΡΙΖΑ». Κάνονας μάλιστα αναφορά στα drones και τις βάσεις του ΝΑΤΟ στη Λάρισα σε θέμα που είχε γίνει στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

«Ήρθαμε να χτίσουμε. Διορθώστε μας στα λάθη»

Το λόγο στο τέλος πήρε και πάλι ο Απόστολος Καλογιάννης που δήλωσε πως άκουσε τα λόγια όλων πάνω στον απολογισμό και στο έργο λαμβάνοντάς τα υπόψιν του, ζήσε όμως παράλληλα να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια.

Μάλιστα πρόσθεσε πως ο Δήμος μπορεί να μην εισέπραξε τα ίδια χρήματα από αυτά που δαπάνησε σε κάποιες εκδηλώσεις, αλλά πολλά από τα έσοδα εξαιτίας αυτών πήγαν στην ίδια την πόλη. «Δεν πήραμε ίσως περισσότερα σαν Δήμος από όσα δώσαμε για την Agrothessaly και το Πάρκο των Ευχών, αλλά πολλά χρήματα εκείνο το διάστημα διοχετεύτηκαν στην πόλη από κόσμο που βρέθηκε στη Λάρισα. Δεν είμαστε άλλωστε ένας εισπρακτικός μηχανισμός.

Εμείς κάνουμε πράγματα. Αν κάνουμε λάθη ή υστερούμε διορθώστε μας. Εμείς όπως ήρθαμε για να χτίσουμε»!

Οι περισσότεροι είδαν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Το συμπέρασμα πάντως τον περισσότερων, ήταν πως στην αύρα «μύριζαν» εκλογές με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως και το Μάιο να ξεκινά πιο «ζωντανά» από σήμερα. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου, Χρήστου Αγορίτσα: «Απολογισμός είναι η καταγραφή των λογαριασμών, η έκθεση και δικαιολόγηση πεπραγμένων και η δικαιολόγηση πράξεων που είναι κάποιος υπεύθυνος. Και σήμερα δεν έγινε. Καλό το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας αλλά κανείς δεν ανέλυσε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Η υπερφόρτωση της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα από αυτά.

Η Δημοτική Αρχή έχει χάσει τη μάχη της καθημερινότητας και το πρόσημο είναι αρνητικό. Αισθάνθηκα σήμερα ότι ο Δήμαρχος με την αρχική του τοποθέτηση κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου…».

Χρίστος Τζίκας tinealarissa.gr

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου