«Σήμερα νομοθετούμε το εργαλείο για την βέλτιστη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και η καθημερινότητα είναι σήμερα σχεδόν αδιανόητες χωρίς ψηφιακές τεχνολογίες.

Οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών, να οργανώνονται και να δημιουργούν την κοινωνία της πληροφορίας».

Με τα λόγια αυτά τοποθετήθηκε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου της ψηφιακής διακυβέρνησης.

«Είναι μονόδρομος για την χώρα μας η πορεία προς την ψηφιακή μεταρρύθμιση», επεσήμανε η Λαρισαία βουλευτής, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως η διαφάνεια, η αποδοτικότητα, η ασφάλεια, η εμπιστευτικότητα και η εξυπηρέτηση. 

«Ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει σήμερα μια μεγάλη πρόκληση: Καλείται να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετεί τους πολίτες του, πολίτες που έχουν αυξημένες προσδοκίες για ποιότητα και ταχύτητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή των πολιτών, των επιχειρήσεων αλλά και του δημοσίου τομέα συντελεί στη δημιουργία νέας μορφής συναλλαγών ανάμεσα στη διοίκηση και τον πολίτη. Το ψηφιακό περιβάλλον προσφέρει ευκαιρίες για συμμετοχικές σχέσεις που επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους φορείς, πολίτες, επιχειρήσεις και πολιτεία να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες που θα παρέχουν συνεκτικές και ολοκληρωμένες λύσεις για τις καθημερινές ανάγκες», υποστήριξε η Λαρισαία βουλευτής.

Η ψηφιοποίηση θα εφαρμοστεί σε όλες τις δομές της διοίκησης και τα οφέλη από την ψηφιακή διακυβέρνηση θα είναι πολλαπλά: καλύτερες υπηρεσίες, εξοικονόμηση χρημάτων, δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας, διασφάλιση διαφάνειας και λογοδοσίας.

«Η ψηφιακή διακυβέρνηση λοιπόν, είναι μια μεταρρύθμιση ριζικού εκσυγχρονισμού», πρόσθεσε η κα Μπίζιου, ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την μετάβαση από την παραδοσιακή στην ηλεκτρονική διοίκηση.

«Καινοτομίες όπως ο Προσωπικός Αριθμός, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η ψηφιακή θυρίδα, οι ψηφιακές υπογραφές και σφραγίδες, η ηλεκτρονική επαλήθευση ταυτότητας ενισχύουν την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μειώνουν σημαντικά την ανάγκη φυσικής παρουσίας του πολίτη», ανέφερε η κα Μπίζιου στην ομιλία της, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «το νομοσχέδιο αυτό θέτει την βάση για την ολοκληρωτική μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή.

Η συγκριτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει ήδη αναγνωρίσει την μεγάλη συμβολή του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης στην βελτίωση και απλούστευση των καθημερινών συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο».

Στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο δείτε την τοποθέτηση της κας Μπίζιου στην Ολομέλεια της Βουλής: https://www.youtube.com/watch?v=fxUfwSauhxg