Η ανάδειξη της αναλγησίας του κράτους στη μεταχείριση των πολύτεκνων οικογενειών στο θέμα του μειωμένου τιμολογίου της Δ.Ε.Η ,μέσα από την εμπεριστατωμένη με στοιχεία και προτάσεις ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργου Κατσιαντώνη.... έφερε και τη δικαίωση για χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση.

Η απάντηση της Aναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, ήταν σαφής και σύμφωνη με τα όσα πρότεινε ο Γιώργος Κατσιαντώνης, να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα δικαιώματος στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ... των πολύτεκνων οικογενειών που αποδεδειγμένα έχουν άνεργα τέκνα έως 25 ετών, χωρίς ενδιάμεση διακοπή βάσει της ισχύουσας σήμερα φορολογικής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση της Υπουργού για τροποποίηση των προϋποθέσεων συμμετοχής των πολυτέκνων στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ με όριο ηλικίας των προστατευόμενων τέκνων τα 25 έτη, ανεξάρτητα αν έχουν αποφοιτήσει η όχι ,είναι βασιζόμενη στην ίση μεταχείριση ,όπως ισχύει και στο φορολογικό νόμο. Γεγονός που η κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει παρά τα παράπονα των πολυτέκνων, και τελικά το έκανε πράξη μετά τη σθεναρή αντίδραση του βουλευτή Λάρισας, της ένωσης Κεντρώων.

Οι ωφελούμενοι από αυτή την επιτυχή έκβαση στο αίτημα του Γιώργου Κατσιαντώνη είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Στην δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βρισκόμαστε υπογραμμίζει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων , είναι σημαντικό να προστατεύουμε τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες συμβάλλουν ενεργά στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα, αποδεδειγμένα δε συμβάλλουν στην οικονομία της Χώρας με όλες τους τις δυνάμεις.

Η απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού έχει ως εξής:

Η ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων είχε ως εξής:

Θέμα: αναλγησία του Κράτους στη μεταχείριση των πολύτεκνων οικογενειών στο θέμα του μειωμένου τιμολογίου της Δ.Ε.Η.

Πρόσφατα δημοσιεύματα και επιστολές των ανά τη Χώρα Συλλόγων  πολύτεκνων οικογενειών, φέρνουν στο φως πληθώρα προβλημάτων που τους δημιουργούνται από την αναλγησία του Κράτους

Συγκεκριμένα, και ενώ ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για πολύτεκνους,  σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το υπόψη τιμολόγιο χορηγείται αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

·         τα άγαμα τέκνα ηλικίας μέχρι 18 ετών (ανήλικα τέκνα)

·         τα άγαμα τέκνα μέχρι 25 ετών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένη σχολή εσωτερικού ή εξωτερικού

·         τα άγαμα τέκνα που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία

·         τα τέκνα που από φυσική αιτία παρουσιάζουν αναπηρία (67 % και πάνω) και είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας

·         τα άγαμα τέκνα ηλικίας 18 μέχρι 20 ετών, που δεν σπουδάζουν, εφόσον είναι άνεργα και εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

·         τα άγαμα τέκνα ηλικίας 25 μέχρι 27 ετών, που σπούδαζαν σε αναγνωρισμένη σχολή εσωτερικού ή εξωτερικού μέχρι την ηλικία των 25 ετών, εφόσον είναι άνεργα και εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Δηλαδή, στις περιπτώσεις πολύτεκνων, που από τη μία πλευρά το 1ο τέκνο τους παίρνει πτυχίο αμέσως στα 4 έτη φοίτησης , και παρότι είναι άνεργο γραμμένο στο ταμείο ανεργίας, κόβεται στην οικογένεια το πολυτεκνικό τιμολόγιο καθώς  αυτά είναι 22 ετών... και όχι 25 που λέει η απόφαση της ΔΕΗ., και από την άλλη πλευρά σε 3  χρόνια που θα γίνουν 25, εφόσον είναι ακόμη άνεργα, θα ξαναέχει  η οικογένεια δικαίωμα  στο μειωμένο τιμολόγιο και μέχρι τα 27 του (εφόσον συνεχίζει να έχει άλλα 3 προστατευόμενα μέλη η οικογένεια).

Στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βρισκόμαστε, είναι σημαντικό να προστατεύουμε τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες συμβάλλουν ενεργά στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα, αποδεδειγμένα δε συμβάλλουν στην οικονομία της Χώρας με όλες τους τις δυνάμεις.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα του δικαιώματος στο μειωμένο πολυτεκνικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες στην περίπτωση που αποδεδειγμένα έχουν άνεργα τέκνα έως την ηλικία των 27 ετών, χωρίς ενδιάμεση διακοπή;