Tη Δευτέρα 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου η σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των συνταξιουχικών οργανώσεων του Βόλου, της Λάρισας, των Φαρσάλων και του Τυρνάβου, στην οποία συζητήθηκε και επισημάνθηκε, ότι «μετά την περιπέτεια της καραντίνας πρέπει να είμαστε ξανά στο προσκήνιο του αγώνα, πραγματοποιώντας τις Περιφερειακές Συσκέψεις σε όλη τη χωρά, προκειμένου να εκθέσουμε τις θέσεις μας, τις εκτιμήσεις μας για την πανδημία, γενικότερα τις εξελίξεις, καθώς και την οργάνωση της δράσης του συνταξιουχικού κινήματος για το επόμενο διάστημα».

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ και συγκεκριμένα ο συνάδελφος Πάλμος Παναγιώτης, Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ& Ε.Τ.Μ. και ο συνάδελφος Κολοβός Χρήστος Οργανωτικός Γραμματέας  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ που με τις τοποθετήσεις τους επισήμαιναν, ότι«όλη την περίοδο της καραντίνας ακούγοντας τους επιστήμονες - ως ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού - ακολουθήσαμε τις οδηγίες τους και κάναμε αυτό που επιβλήθηκε από τις συνθήκες. Μείναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας κρατώντας ανοιχτό το μυαλό και το στόμα μας. Αξιοποιήσαμε όσα μέσα επικοινωνίας μπορέσαμε για να είμαστε σε σταθερή επαφή με τους συναδέλφους μας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Παρακολουθούσαμε ανελλιπώς τις εξελίξεις, εκδώσαμε αρκετά ενημερωτικά δελτία τύπου, εγκυκλίους, και υπομνήματα με τα αιτήματά μας προς τους αρμόδιους υπουργούς. Είχαμε σταθερή επικοινωνία με τα σωματεία μας και τους συναδέλφους μας.

Με ανακοινώσεις και μηνύματα αλληλεγγύης συμπαρασταθήκαμε στα παιδιά μας, τους γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους, εργαζόμενες, μικρούς επαγγελματίες, στους αγώνες που οργάνωσαν μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση απαιτώντας λύση προβλημάτων ζωτικής σημασίας για την υγεία και την υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Πρωτοβουλίες που ελάχιστα ΜΜΕ-Τύπος προέβαλαν».

Επίσης, οι συνταξιουχικές οργανώσεις ενημερωθήκαν από τους εκπροσώπους της ΣΕΑ, ότι «στάλθηκε το υπόμνημα στο Υπουργείο τουρισμού και έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό, για την ένταξη των συνταξιούχων στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά οι συνταξιούχοι είναι εκτός, παρότι ότι έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή.

Μόνο από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ έχουν παρακρατηθεί από τις συντάξεις τους 35 εκατομμύρια για τον κοινωνικό - θεραπευτικό τουρισμό και δεν τους έχει αποδοθεί ούτε ένα Ευρώ.

Η θέση μας για την πορεία των αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά του 2015, είναι: κακώς και με σκοπιμότητα ο ΕΦΚΑ προσέφυγε σε νέα πιλοτική δίκη στο ΣτΕ. Απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών υπήρχε και ήταν θετική. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την εφάρμοσε. Η νέα απόφαση δεν έχει βγει και καλούμε την κυβέρνηση να αποδώσει, σε όλους του συνταξιούχους, τα αναδρομικά, δίχως καμία διάκριση ή προαπαιτούμενα, όπως μας διαβεβαίωσαν οι τρείς υπουργοί στην συνάντησή μας στις 14.12.2019».

Και στο τέλος δήλωσαν:«μέχρι σήμερα ότι κερδίσαμε δεν προέκυψε από απόφαση δικαστηρίου. Με τους αγώνες μας υποχρεώσαμε τις κυβερνήσεις και νομοθέτησαν. Όπως, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές, τη διαφορά παρακράτησης για την Υγεία, τις συντάξεις χηρείας, τη μη παρακράτηση της προσωπικής διαφοράς και τις διαφορές που πρόσφατα δόθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, σε όσους είχαν παρακρατηθεί, μετά την ισχύ του νόμου 4387/16».

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού.

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας και απαιτούμε:

-    Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση τους, να καλυφθούν από το κράτος όλα τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, που προκύπτουν από τα προβλήματα της πανδημίας.

-    Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και 14ης σύνταξης, με αναπροσαρμογή του αφορολόγητου στην αναλογία του.

-    Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειά σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.

-    Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, δίκες και αγωγές, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να δοθεί άμεσα εφάπαξ ένα ποσό σε όσους οι συντάξεις τους χρονίζουν.

-    Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, των μερισμάτων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.

-    Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

-    Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

-     Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

-    Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

-    Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.

-    Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.