Η αρθροσκόπηση γόνατος τα τελευταία χρόνια έχει αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως το κλασικό χειρουργείο, το οποίογίνεται περιορισμένα.

Τι είναι;

H αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία αντιμετωπίζει κακώσεις και θεραπεύει αθλητικούς και μη τραυματισμούς. Η διαδικασία γίνεται μέσω 2 πολύ μικρών οπών, με απόλυτη ασφάλεια, με γενική ή τοπική αναισθησία, ανάλογα με την περίπτωση. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς άμεσα, με σκοπό την αποθεραπεία πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Προτείνεται η αρθροσκόπηση για την ρήξη χιαστού;

Η ρήξη χιαστού είναι ένας αρκετά σοβαρός τραυματισμός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην κινητικότητα του γόνατος. Η αρθροσκόπηση σε αυτή την περίπτωση είναι μία πολύ καλή λύση, αφού χρησιμοποιεί μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή για την αντικατάσταση του σχισμένου συνδέσμου. Από την ίδια ημέρα της επέμβασης, κινητοποιείται και ο ασθενής.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση γόνατος

Οι πιο συχνές ενδείξεις είναι οι ρήξεις συνδέσμων, η ρήξη μηνίσκου, η κάκωση χόνδρου, το εξάρθρημαεπιγονατίδος και άλλα.

Πόση είναι η νοσηλεία μετά την επέμβαση;

Ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης, ο ασθενής μπορεί να μείνει στο νοσοκομείο από 2 ώρες έως και 1 ημέρα. Η παραμονή του ασθενούς πραγματοποιείται πιο πολύ για την τυπική παρακολούθησή του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του γόνατος

Υπάρχουν πολλά θετικά στην περίπτωση που ο ασθενής υποβληθεί στην επέμβαση αυτή. Ο μηδαμινός τραυματισμός είναι φυσικά το καλύτερο πλεονέκτημα, όπως επίσης και η αναίμακτη φύση του χειρουργείου.

Ο χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να παρατηρήσει το εσωτερικό της άρθρωσης με μεγέθυνση έως και 10 φορές. Έτσι οι κινήσεις του θα είναι πολύ λεπτομερείς και το αποτέλεσμα θα είναι άριστο. Επιπλέον θετικό είναι ο λιγότερος πόνος.

DR. Κωνσταντίνος Σαράντος MD, FRCS (Tr&Orth)

Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Τραυματολόγος

https://ksarantos.gr/