Μετέωροι λόγω των επιλογών του υπουργείου Παιδείας είναι οι φετινοί υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και όσοι θέλουν να σπουδάσουν σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» οι μεν πρώτοι δεν γνωρίζουν τελικά εάν θα είναι καλύτερο να εισαχθούν σε ΤΕΙ ή πανεπιστήμιο, αγνοώντας τι μέλλει γενέσθαι το 2019.
Οι πτυχιούχοι που αγωνιούν για μία θέση στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα πρέπει να περιμένουν έως και τον Αύγουστο, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία ίδρυσης των νέων προγραμμάτων.
Στο μεταξύ στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, δηλαδή τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των φετινών υποψηφίων οι οποίοι εξετάσθηκαν στα ειδικά μαθήματα. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι θα έχουν μία εβδομάδα για να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους, για το οποίο η προθεσμία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 16 Ιουλίου.
Τις ίδιες ημέρες, χωρίς πάντως να αποκλείεται η ανακοίνωση να γίνει τελικά Τετάρτη ή Πέμπτη, θα δημοσιοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία με τους βαθμούς πρόσβασης των φετινών περίπου 100.000 υποψηφίων που πήραν μέρος στις εξετάσεις.
Από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών πρόσβασης προκύπτει ευκρινέστερη εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο, χωρίς πάντως να αλλάζουν οι διαμορφωθείσες τάσεις όπως προέκυψαν από τους βαθμούς στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Οι βάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 24 Αυγούστου και φέτος το χρονικό περιθώριο ορίζεται, για τεχνικούς λόγους, έως τις 26 Αυγούστου.