Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς (από την «Ελευθερία του Τύπου») να σχολιάσει τις ολιγωρίες της κυβέρνησης στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, με αφορμή την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από την πυρκαγιά στα Κύθηρα, δήλωσε τα εξής:

«Εδώ και καιρό κρούουμε καμπανάκι κινδύνου για την ετοιμότητα της χώρας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δυστυχώς, σε ώτα μη ακουόντων.  Έτσι, μετά τη Μάνη, και τα Κύθηρα δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα ελλείψει των αναγκαίων εναέριων μέσων πυρόσβεσης αλλά και επιχειρησιακών αστοχιών, που εγείρουν ερωτηματικά. 

Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας για την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά “λόγια του αέρα”. 

Αντί να πάρουν “φωτιά τα μπατζάκια τους” μετά τις επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση αγρόν ηγόραζαν. Πέρασε και η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και ακόμη να παραληφθούν τα 7 ελικόπτερα που μισθώθηκαν με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και μάλιστα με ίδιο τίμημα για τις μισές μέρες της αντιπυρικής περιόδου! 

Όσο φιλότιμο και επαγγελματισμό και αν επιδεικνύουν, πολλές φορές μέχρι αυτοθυσίας, τα στελέχη της πυροσβεστικής, για να είναι πλήρως αποτελεσματικά στην αποστολή τους θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Το πάθημα της Μάνης είχαμε ευχηθεί να γίνει μάθημα για την κυβέρνηση. Δυστυχώς, οι κυβερνώντες φαίνεται ότι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως!