«Η ελληνική πολιτεία, η οποία για δεκαετίες είχε, δυστυχώς, λησμονημένους αυτούς τους συμπατριώτες μας, που κράτησαν την ελληνική τους συνείδηση αλώβητη για αιώνες παρά τις διαρκείς αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στην ιστορική τους διαδρομή, οφείλει να συνδράμει με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε οι Έλληνες της Μαριούπολης να ανταπεξέλθουν στις παρούσες δυσκολίες και να μην εγκαταλείψουν τις εστίες τους». Τα παραπάνω τονίζει ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει στην ερώτησή του ότι «μετά από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, δυστυχώς, παρά τις διεθνείς παρεμβάσεις οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ο άμαχος πληθυσμός, ιδιαίτερα στη ζώνη των συγκρούσεων ζει συνεχώς εν κινδύνω, και πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν ως πρόσφυγες. Ως γνωστόν, ανάμεσα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής είναι και οι Έλληνες της Μαριούπολης, οι οποίοι αποτελούν μια εκ των παλαιότερων πληθυσμιακών ομάδων στο χώρο, καθώς εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την μετοικεσία τους από την Κριμαία, το 1768. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ είναι η τρίτη σε μέγεθος εθνική ομάδα, μιας και σύμφωνα με παλαιότερες απογραφές η ελληνική κοινότητα αριθμούσε έως 80 χιλιάδες άτομα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή τα 100 χιλιάδες».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «οι πολεμικές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγες, εν μέσω της αύξησης του μίσους και των εθνικιστικών παθών. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί τίθεται σε κίνδυνο η παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή, που ήδη μετρά αρκετά θύματα ανάμεσά του, ενώ φαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να βρουν αλλού, ως πρόσφυγες ασφαλές καταφύγιο». 

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρακόπουλος, ζητά να πληροφορηθεί από τον κ. Κοτζιά: 

Αν διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών επεξεργασμένο σχέδιο ενίσχυσης των Ελλήνων της Μαριούπολης, που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας κι αν ναι, έχει τεθεί αυτό σε ισχύ.

Αν υπάρχουν πληροφορίες για προσφυγικές ροές Ελλήνων της περιοχής Μαριούπολης προς την Ελλάδα ή άλλες περιοχές.