Τις επιθέσεις της κυβέρνησης προς τη δικαιοσύνη και την προσπάθεια επηρεασμού της με αφορμή την τοποθέτηση ως προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Θάνου, καυτηρίασε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος (σε συνέντευξή του στον Τηλεοπτικό Σταθμό TRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο). 

Ο αναπληρωτής τομεάρχης εσωτερικών της ΝΔ τόνισε ότι και αυτή η ενέργεια «δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τη βασική διάκριση των εξουσιών. Ξέρετε, στην δημοκρατία, ιδιαίτερα στις αστικού τύπου δημοκρατίες, μια βασική προϋπόθεση είναι η διάκριση των εξουσιών: της εκτελεστικής από την νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Εδώ έχουμε αλλεπάλληλα συμβάντα που επιδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία προς αυτή τη διάκριση των εξουσιών. Έχουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλά για «θεσμικά εμπόδια» του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει κάποιες φορές αντισυνταγματικούς τους νόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση. Και ο πρωθυπουργός, που σαν αντιπολίτευση μας έλεγε ότι είναι κάθε γράμμα, κάθε λέξη του συντάγματος, είναι αυτός που τώρα αμφισβητεί την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Έχουμε τον γνωστό κ. Πολάκη, ο οποίος εξαπολύει αήθεις επιθέσεις  μεταμεσονύχτια, τις πρώτες πρωινές ώρες. Πραγματικά αναρωτιέται κανείς πώς ένας φυσιολογικός άνθρωπος, πόσο μάλλον ένας υπουργός, που το πρωί πρέπει να πάει στο γραφείο του και να εργαστεί, ξενυχτάει στο φέισμπουκ και στο τουίτερ, εξαπολύοντας τέτοιες επιθέσεις και οραματιζόμενος την Ελλάδα ως Σοβιετία! 

Έχουμε βεβαίως και τον κ. Καμμένο, ο οποίος συνομιλεί με ισοβίτες και το παραδέχεται στη βουλή κατ’ επανάληψιν. Αυτά δεν συνάδουν με δημοκρατία, ευνομούμενο κράτος δικαίου, ευρωπαϊκό κράτος. 

Αν αυτά συμβαίνουν στην Κολομβία ή στη Βενεζουέλα ή άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που ο κ. Τσίπρας κατά καιρούς μας παρουσίαζε σαν πρότυπά του, δεν το γνωρίζω. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι επίκαιρη πάντοτε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση αυτή των συνομιλιών του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη. Μια υπόθεση που όζει και θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και διευκρινήσεις».   

Τα λάθη του 2009 και 2015 τα πληρώνουμε πολύ οδυνηρά… 

Για την έξοδο από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «θα είχε νόημα, αν η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, που μπήκε το 2009 από τον κ. ‘‘λεφτά υπάρχουν’’. Δεν μπήκε από κυβέρνηση ΝΔ η χώρα στα μνημόνια! Αντιθέτως, αν είχε ακούσει ο ελληνικός λαός τον Κώστα Καραμανλή το 2009 που μίλαγε για την ανάγκη δραστικών μέτρων, πάγωμα μισθών στο δημόσιο και συντάξεων, για κάποιο διάστημα, προκειμένου να σταλούν κάποια σαφή μηνύματα στις αγορές, η χώρα δεν θα έμπαινε στην περιπέτεια των μνημονίων. Το 2009 ο λαός έκανε μια επιλογή την οποία πληρώνει οδυνηρά. Και δυστυχώς, το λάθος επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2015, όταν ακούσαμε αυτούς που υπόσχονταν παράλληλα προγράμματα, προγράμματα Θεσσαλονίκης, το νέο ‘‘λεφτά υπάρχουν’’». 

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «με την κυβέρνηση αυτή μπήκαμε σε 4ο μνημόνιο, οι συνέπειες του οποίου θα φανούν από το 2019. Έχουμε 5,1 δις νέα μέτρα με μειώσεις στο αφορολόγητο, που θα ισχύσει από το 2019, με περικοπές στις συντάξεις. Ουσιαστικά θα έχουμε μείον δύο συντάξεις με τις περικοπές που έρχονται, θα έχουμε μείον ένα μισθό με τις μειώσεις στο αφορολόγητο». 

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ ανάφερε ότι «κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία. Και για να υπάρξουν επενδύσεις χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να πιστεύει  στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και να δώσει ουσιαστικά κίνητρα. Με υπερφορολόγηση, η οποία σήμερα ταλανίζει την ελληνική οικονομία σε όλες της τις όψεις, δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. Όταν γύρω μας όλοι φορολογούν την επιχειρηματική δραστηριότητα με φορολογικούς συντελεστές 15% και στην Ελλάδα φορολογούμε με 29%, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να προσελκύσουμε επενδύσεις. Γι’ αυτό εμείς έχουμε εξαγγείλει σταδιακή μείωση στο 22% της επιχειρηματικής δράσης και βεβαίως μείωση φορολογίας στα μερίσματα των επιχειρήσεων. Χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία». 

Δεν μπορεί να υπάρχει διπλή ονομασία στα Σκόπια…

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «κατά τη συζήτηση στη βουλή για το Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση και για το ζήτημα του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι έχει για υπουργό Εθνικής Άμυνας κάποιον που αντιμετωπίζει με περισσή επιπολαιότητα, για να χρησιμοποιήσω έναν ήπιο χαρακτηρισμό, τα ζητήματα αυτά. Και για το ζήτημα, βεβαίως, των Σκοπίων εμείς έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι, δεν μπορεί να υπάρχει διπλή ονομασία, αλλά μια ονομασία που θα γίνεται αποδεκτή από όλους, μια ονομασία που δεν θα αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών». 

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης: