«Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ στη Σαμαρίνα και στη Μεγάλη Παναγιά, που ευλαβούνται ιδιαιτέρως οι Βλάχοι, εδραιώνεται ακόμη περισσότερο η πεποίθησή μου ότι όσο κι αν οι καιροί αλλάζουν, εντούτοις, οι βασικές σταθερές του ελληνισμού, όπως είναι η πίστη του,  διατηρούνται αλώβητες. Και αυτό καλό είναι να το αντιληφθούν και όλοι αυτοί που επιζητούν να επιβάλουν τις ιδεοληψίες τους δια της πλαγίας και να μας αποκόψουν από τις ρίζες και τις παραδόσεις μας». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την αρχιερατική λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ και τον παραδοσιακό χορό τσιάτσιο, που ακολούθησε στον περίβολο της επιβλητικής εκκλησίας της Σαμαρίνας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με μετακινούμενους κτηνοτρόφους που ανέβασαν τα κοπάδια τους για να ξεκαλοκαιριάσουν στην Πίνδο, αλλά και με πολλούς Λαρισαίους Βλάχους που έλκουν καταγωγή από τη Σαμαρίνα και βρέθηκαν εκεί για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.  

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ακόμη ότι «σε δίσεκτους καιρούς, όπως αυτούς που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία αντιμετωπίζουμε προβλήματα κάθε τύπου, που δημιουργούν μια ασφυκτική ατμόσφαιρα για τους πολίτες και ένα αίσθημα απαισιοδοξίας, εκείνο που χρειάζεται είναι να ξαναβρούμε το νήμα της ελπίδας, που μας σήκωνε κάθε φορά ορθούς απέναντι σε απειλές. 

Το φως της ελπίδας βρίσκεται στις γόνιμες παρακαταθήκες της παράδοσής μας, στις ζωογόνες δυνάμεις της πίστης μας, στο ισχυρό αίσθημα των δυνατοτήτων μας, όπως εκδηλώθηκε στο διάβα των αιώνων. Μόνον υπ’ αυτό το πρίσμα της εθνικής αυτοπεποίθησης θα μπορέσουμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η απόπειρα που επιχειρείται να κατεδαφιστούν όλες οι αξίες μας, στο όνομα μιας δήθεν προόδου, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η επιτάχυνση της αποσύνθεσης και της διάλυσης. Κι αυτό γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό πλέον από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».