«Αν η κυβέρνηση εννοεί αυτά που υποστηρίζει στα λόγια, ότι δηλαδή αποτελεί προτεραιότητα η επιστροφή στην Ελλάδα των κειμηλίων και χειρογράφων που εκλάπησαν κατά τις περιόδους της κατοχής της Μακεδονίας από τη Βουλγαρία, και σήμερα βρίσκονται στα βουλγαρικά μουσεία, καθώς και σε αμερικανικά ιδρύματα, πρέπει να το αποδείξει με συγκεκριμένες πράξεις.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται -για μια ακόμη φορά-για δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα, στις οποίεςμας έχουν συνηθίσει οι σημερινοί κυβερνώντες.Επιπλέον, επιβάλλεται να γίνουνόλεςοι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθεί πού βρίσκονται τα ιερά λείψανα που αφαιρέθηκαν από τις κλαπείσες λειψανοθήκες».

Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμε αφορμή τις απαντήσεις που έλαβε σε σχετική του ερώτηση, από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας στην προσπάθεια επιστροφής στην Ελλάδα των κλαπέντων κειμηλίων και χειρογράφων από την Μονή Εικοσιφοινίσσης, τα οποία βρίσκονται στην Βουλγαρία, καθώς και στην κατοχή συγκεκριμένων θεσμών των ΗΠΑ. Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η δημοσίευση της είδησης ότι η Λουθηρανική Σχολή του Σικάγου επέστρεψε χειρόγραφο της συγκεκριμένης συλλογής, που βρέθηκε στην κατοχή του, στην Μονή, αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη του κ.Χαρακόπουλου στη Σόφια όπου στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας διαπίστωσε πως εκτίθενται εκεί κάποια από τα κλαπέντα κειμήλια χωρίς τα λείψανα των Αγίων.
Η κ. Κονιόρδου στην απάντησή της αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «η επιστροφή αυτών των εντοπισμένων κειμηλίων από τη Βουλγαρία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί τόσο τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται, ωστόσο, για μία ευαίσθητη υπόθεση, η οποία άπτεται και πολλών άλλων κρίσιμων ζητημάτων στις ελληνο- βουλγαρικές σχέσεις. […]Σε ό,τι αφορά τέλος, στην τύχη των αγίων λειψάνων που έχουν αφαιρεθεί από τις κλαπείσες λειψανοθήκες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Σόφιας, οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δεν διαθέτουν κανένα σχετικό στοιχείο».
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών,ο κ. Αμανατίδης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι«το θέμα απασχολεί τα αρμόδια Υπουργεία, επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς και ευρεία τμήματα της κοινής γνώμης. Η διεκδίκηση των ελληνικών ιστορικών και πολιτιστικών αγαθών που βρίσκονται στη Βουλγαρία και ο επαναπατρισμός τους, βάσει της σχετικής διεθνούς νομοθεσίας, αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως, η επιστροφή τους αποτελεί ένα ευαίσθητο, πολυδιάστατο θέμα, το οποίο κρίνεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».