Ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί, αναμφίβολα, κορυφαία στιγμή της νεοελληνικής ιστορίας. Το Όχι του ’40 ήταν η ελληνική απάντηση στις δυνάμεις του φασισμού και του ολοκληρωτισμού που απρόκλητα επιβουλεύτηκαν την εθνική μας ανεξαρτησία, και που έβαλε την καταλυτική σφραγίδα του στην πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το Όχι συμπυκνώνει διαχρονικά το αδούλωτο φρόνημα του λαού μας, τις αιώνιες αξίες του πολιτισμού μας, τα ιδεώδη της παιδείας μας και την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να παραμείνει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ως φάρος ελευθερίας. 

Εκείνες τις ιστορικές ώρες, σύμπας ο λαός, σε μια πρωτοφανή έκρηξη ενότητας και αποφασιστικότητας, με το χαμόγελο στα χείλη, υπερασπίστηκε την ιστορία του, γράφοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες μοναδικές σελίδες δόξας και ηρωισμού. Πολέμησε ασυμβίβαστος, καταγράφοντας στη συλλογική μνήμη το μήνυμα προς τις μελλούμενες γενιές ότι τα μεγέθη υποκύπτουν μπροστά στην ευψυχία του ανθρώπου που αγωνίζεται για την εθνική του υπόσταση  και την ελευθερία.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία η πατρίδα μας είναι ενώπιον σοβαρών εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων, το έπος του ’40, έρχεται ως ενδυναμωτική ιαχή της ιστορίας και ως πολύτιμη παρακαταθήκη που διδάσκει -ιδιαίτερα τη νεολαία μας- ότι ενωμένοι και εμπνεόμενοι από τα οράματα των προγόνων μας μπορούμε να βγούμε νικητές και να κερδίσουμε το μέλλον που μας ανήκει».