«Μακάρι οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για αποζημιώσεις των αγροτών που οι παραγωγές τους υπέστησαν ζημιές από τον καύσωνα να έχουν αντίκρισμα. Όποιος, όμως, έχει καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι! Φέτος οι ζημιές των αγροτών είναι πρωτόγνωρες. Δοκιμάστηκαν από όλα τα στοιχεία της φύσης: παγετό, βροχοπτώσεις, χαλάζι, καύσωνα! Κι αυτά, σε μια δύσκολη χρονιά από πλευράς τιμών στα αγροτικά προϊόντα, υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και φορολόγησης». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξη κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε σχετική ερώτησή του.

Στην απάντησή του o αρμόδιος υπουργός αναφέρει τα εξής: «σχετικά με τις ζημιές που προξενήθηκαν από τον καύσωνα που σημειώθηκε το διάστημα από 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου του 2017 σε διάφορες καλλιέργειες (κυρίως αμπέλια, κηπευτικά, μποστάνια, αχλάδια κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Τυρνάβου) σημειώνεται ότι, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών.

Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη για τις προηγούμενες ζημιές που έχουν προξενηθεί στις καλλιέργειες στην ανωτέρω περιοχή (βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις κ.λπ.) και παράλληλα θα ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις και για τις ζημιές από τον προαναφερόμενο καύσωνα. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ.

Επισημαίνεται ότι, οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Στο ποσοστό της ζημιάς, περιλαμβάνεται εκτός από την απώλεια της παραγωγής (ποσοτική ζημιά) και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμιση της, που προκαλείται σύμφωνα με τον Κανονισμό από την επίδραση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιογόνων αιτίων, εξαιτίας των οποίων προκαλείται μείωση του αντικειμενικώς προσδοκώμενου εισοδήματος του παραγωγού, καθώς και η υπολειμματική αξία.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι, επιδίωξη του ΕΛΓΑ είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διενέργεια τους σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό. Για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων ο ΕΛΓΑ έχει προβεί στη στελέχωση των Υποκαταστημάτων του, συμπεριλαμβανομένου και του Υποκαταστήματος Λάρισας, με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό έως οκτάμηνης απασχόλησης (200 γεωτεχνικοί), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι εφόσον παραστεί ανάγκη θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.

Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εκ μέρους των παραγωγών, καθώς στη διατύπωση του πορίσματος και κατά συνέπεια και στο ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής ζημιάς».