Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την ευρύτερη περιοχή τα τελευταία 24ωρα.
Από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημίες στο οδικό δίκτυο, επαρχιακό και αγροτικό, σε υποδομές, σε αγρούς και επιχειρήσεις, ενώ κατολισθήσεις και καθιζήσεις σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του ορεινού Θεσσαλικού όγκου, με την πλειοψηφία αυτών στο Πήλιο και τα Τρίκαλα.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη τύπου εκτίμησε πως το κόστος αποκατάστασης των ζημιών -στο κομμάτι ευθύνης της – ξεπερνά σύμφωνα με πρόχειρες καταγραφές τα 100 εκ. ευρώ.
Απομένουν οι επίσημες καταγραφές από τους Δήμους όπου έχουν σημειωθεί ζημιές από κατολισθήσεις και πλημμύρες, κάτι που θα γίνει στη διάρκεια των επόμενων ημερών, καθώς το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών αναζητά τρόπους χρηματοδότησης αλλά και επίσπευσης των διαδικασιών, καθώς ακόμη και αν ανεβρεθούν τα χρήματα η διαδικασία μέσω δημοπρατήσεων μπορεί να ξεπεράσει και τους 7 μήνες.
Για το λόγο αυτό αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 32 του νόμου 20/14 με τον οποίο σε ειδικές περιπτώσεις ακολουθείται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, παρακάμπτοντας τη διαδικασία των δημοπρατήσεων.
Ο κ. Αγοραστός παρατήρησε πως το φαινόμενο είναι ακόμα ενεργό και απαιτείται η συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών και φορέων και σημείωσε πως πρέπει να σταματήσει ο πρόχειρος καταλογισμός των ευθυνών.
Ευχαρίστησε δε, όλους όσοι συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

ert.gr