Το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας και το Αγροτικό-Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας διοργανώνουν Εκδήλωση-Αφιέρωμα στην απελευθέρωση της περιοχής Ελασσόνας του 1912 και μουσικοχορευτική παράσταση με τραγούδια και χορούς της Κίνας  και της Ελλάδας.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, στις 8 το βράδυ , στο Κοσμικό Κέντρο «ΦΑΝΤΑΣΙΑ», στην Ελασσόνα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία με θέμα: «Οι παράγοντες της νικηφόρας έκβασης του Πολέμου του 1912 για τον Ελληνικό στρατό  και η σημασία των μαχών της περιοχής Ελασσόνας» και με Ομιλητή τον Κώστα Σαχινίδη, Δρα Κοινωνιολογίας, Πολιτικό Επιστήμονα.
Συμμετέχουν οι Χορευτικές ομάδες των Φορέων:
-Καλλιτεχνική ομάδα της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού του North Minzu University από την ΚΙΝΑ. Παίζουν οι μουσικοί: BU FANSHU, erhu και WEI YUXUAN, pipa.
Τραγουδούν οι: LI PENGFEI και LIU SHUANGLE.
-Κέντρο Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης επ. Ελασσόνας, με χορούς της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και με τη συνοδεία της ορχήστρας του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΧΑΛΕ.
-Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Λόφου Ελασσόνας με ποντιακούς χορούς. Συνοδεύουν οι μουσικοί:ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ποντιακή λύρα, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΣΚΙΝΗΣ, νταούλι.
Το πρόγραμμα παρουσιάζει η κ. Ελένη  Μπλιούμη, εκπαιδευτικός.
Η επιμέλεια της εκδήλωσης είναι του δρα Κώστα  Σαχινίδη.
H εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη των Φορέων:
-ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΟΜΙΛΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO
-CHINESE NATIONAL MUSEUM OF ETHNOLOGY
-MINZU UNIVERSITY OF CHINA.
Με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης των Αραδοσιβίων από τους Τούρκους στις 5 Οκτωβρίου 1912, το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων καλεί όλους τους Αραδοσιβιανούς να παραβρεθούν στην τελετή και στην επιμνημόσυνη δέηση που θα γίνουν την Παρασκευή 5-10-2018, ώρα 10.00 π.μ. στον ιστορικό τόπο του Προφήτη Ηλία Αραδοσιβίων, όπου ο Διάδοχος Κωνσταντίνος και το Γενικό Επιτελείο Στρατού επέβλεπαν την μάχη της Ελασσόνας.
Σημειώνεται ότι η Δεύτερη Μεραρχία του ελληνικού στρατού ξεκίνησε την μάχη, το πρωί της 6ης Οκτωβρίου, από τις παρυφές του Προφήτη Ηλία και του λόφου Τσιάρα, δηλαδή από τα Αραδοσίβια, και προχώρησε πολεμώντας προς τον λόφο Μαγούλα και από εκεί προς τα Βουδιανά και την Ελασσόνα,  παρά τα καταιγιστικά πυρά των τουρκικών δυνάμεων που βρισκόταν στον λόφο της μονής της Ολυμπιώτισσας.
Είναι χρέος τιμής να παραβρεθούν όλοι στην τελετή.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 Οκτωβρίου 2018
Ώρα  10:15  Πέρας προσέλευσης
Ώρα  10.30  Επιμνημόσυνη Δέηση για τους αγωνιστές του 1912
– Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας
– Κατάθεση στεφάνων
– Ενός (1) λεπτού σιγή
– Εθνικός Ύμνος