Στο μαρτυρικό Δομένικο, εκεί όπου εβδομήντα πέντε χρόνια πριν βρήκαν μαρτυρικό θάνατο 140 κάτοικοι του χωριού, βρέθηκε σήμερα ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, για να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των αθώων θυμάτων.
Μιλώντας, ενώπιον του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα κ. Efisio Luigi Marras, ο δήμαρχος Ελασσόνας τόνισε μεταξύ των άλλων:
«Σκύβουμε το κεφάλι ευλαβικά στη θυσία, και την μετατρέπουμε ως παράδειγμα προς αποφυγή για το παρών και το μέλλον, σε μια εποχή όπου τα πάντα μεταβάλλονται καθημερινά, και ο κόσμος μας βρίσκεται, πολύ συχνά, σε αχαρτογράφητα νερά.
Την ώρα που η χώρα μας δέχεται εξωτερικές πιέσεις και στο εσωτερικό της ακούγονται δυνατά φωνές ανορθολογισμού, εδώ, από τον τόπο της μαρτυρικής μνήμης οφείλουμε όλοι μας να θυμόμαστε πως ο τόπος μας έχει πληρώσει ακριβά όλες τις εμφύλιες διαμάχες μας, οι οποίες οδήγησαν σε εθνικές καταστροφές.
Από την άλλη, οφείλουμε επίσης όλοι μας, να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές, πως το ελληνικό χώμα είναι αδιαπραγμάτευτο.
Ποτέ ο Έλληνας δεν θα δεχθεί την αλλοίωση της ιστορίας του, ποτέ δεν θα μείνει με τα χέρια κατεβασμένα σε οποιαδήποτε πρόκληση έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του εθνικού δικαίου, και ταυτόχρονα να ανοίξουμε πραγματικές γέφυρες επικοινωνίας με όλες τις γειτονικές χώρες, αντλώντας ουσιαστικά παραδείγματα από το μαύρο παρελθόν.
Με σύνεση, λογική, ψυχραιμία, και συνεργασία, μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στα Βαλκάνια, να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να θέσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Οφείλουμε επίσης να κρατήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη όλων εκείνων των ηρώων που έπεσαν μαρτυρικά σε τούτα, και όχι μόνο, τα χώματα, ώστε η θυσία τους να αποτελέσει φάρο και οδηγό στη διαρκή μάχη για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και πρόοδο. Αθάνατοι!»