Μέτρια είναι η χρονιά από άποψη παραγωγής για το καρύδι, καθώς εκτιμάται καταστροφή λόγω του παγετού γύρω στο 30%. Καταστροφικό όμως είναι και το χαλάζι που έπεσε πριν λίγες ημέρες για κάποιες περιοχές της Ελασσόνας.

Η περιοχή της Ελασσόνας έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα ελληνικού καρυδιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, όλο και περισσότεροι παραγωγοί επενδύουν σε δέντρα καρπών με κέλυφος καθώς είναι καλλιέργειες που αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα. Ωστόσο φέτος αναμένονται απώλειες με το τελευταίο πλήγμα να οφείλεται στο χαλάζι που έριξε πριν από λίγες μέρες.

Την κατάσταση περιγράφει ο κ. Βάιος Λιανός, παραγωγός 30 στρεμμάτων καρυδιών στη Μαγούλα Ελασσόνας.

«Ο παγετός του Απριλίου προκάλεσε απώλεια παραγωγής. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες έπεσε χαλάζι το οποίο επέφερε ζημιές στους παλιούς δήμους Σαρανταπόρου και Ολύμπου, μέσα στην Ελασσόνα και σε άλλες κοντινές περιοχές ενώ το χωριό μου δεν επηρεάστηκε καθόλου. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν έχουν εμφανισθεί ακόμα για εκτιμήσεις από τους παγετούς και τους περιμένουμε από τις 9 Απριλίου.

Η συγκομιδή ξεκινάει από αρχές Οκτωβρίου και αυτήν την περίοδο μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου συνεχίζονται τα ποτίσματα. Από τον Απρίλιο μέχρι τέλη Ιουνίου ολοκληρώθηκε η περίοδος των ψεκασμών για βακτήρια, και μύκητες όπως είναι η ανθράκωση. Φέτος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών είχαμε αυξημένες προσβολές της μυκητολογικής ασθένειας».

Ο κ. Κιάτος Γιώργος, γεωπόνος στην περιοχή της Ελασσόνας σχολιάζει επίσης την φετινή χρονιά από άποψη παραγωγής.

«Στην περιοχή γίνονται κάθε χρόνο νέες φυτεύσεις δενδρυλλίων και υπάρχει σημαντική στρεμματική αύξηση. Υπολογίζω ότι πλέον τα στρέμματα έχουν φτάσει γύρω στις 30.000. Η δημοφιλέστερη ποικιλία στην αγορά την οποία επιλέγει και η πλειοψηφία των παραγωγών είναι η Chandler.

Οι καρυδιές όπως και όλα τα δέντρα επηρεάστηκαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς και αναμένεται μειωμένη παραγωγή η οποία όμως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί καθώς εξαρτάται από τις ζώνες παραγωγής. Πολύ μεγάλη ζημιά δημιουργήθηκε από το ισχυρό χαλάζι που έριξε την προηγούμενη εβδομάδα.

Χάθηκε η παραγωγή πολλών δέντρων, τα δέντρα έμειναν χωρίς καρπούς. Τώρα με τις ζέστες υπάρχει ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς που δεν έχουν προβεί στην χορήγηση αντηλιακών σκευασμάτων. Όσον αφορά τη φυτοπροστασία, δεν υπήρχαν εξάρσεις εντόμων, βακτηριώσεων και μυκητολογικών ασθενειών και οι παραγωγοί που πραγματοποίησαν επιμελώς τους ψεκασμούς δεν είχα προβλήματα.

Ένας από τους πιο επιζήμιους εχθρούς για τον καρπό του καρυδιού είναι η καρπόκαψα η οποία έχει 8 γενεές τον χρόνο και πρέπει να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ωστόσο αυτήν την περίοδο δεν επηρεάζει καθόλου τον καρπό. Η εμφάνισή της γενικότερα δεν μας απασχόλησε φέτος. Ο καρπός του καρυδιού τώρα απέχει 20 ημέρες από την ωρίμανση και οι συγκομιδές θα ξεκινήσουν τέλη του Σεπτεμβρίου».

Ο κ. Aντώνης Τζήκας, παραγωγός με 25 στρέμματα καρυδιών στην περιοχή του Ολύμπου επιβεβαιώνει την απώλεια παραγωγής λόγω του χαλαζιού αν και όπως λέει κατά τα άλλα δεν υπήρχαν εξάρσεις ασθενειών και αναμένεται καλή παραγωγή.

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Γκόνος ασχολείται χρόνια με την παραγωγή καρυδιού σε μία έκταση 170 στρεμμάτων στους Νερόμυλους Πέλλας. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιεί είναι η Chandler, η Franquette και η Ser.

Όπως μας εξηγεί «η φετινή χρονιά είναι συγκριτικά χειρότερη παραγωγικά από την περσινή. Καταστροφή καρπών προκλήθηκε από τον παγετό στις 9 Απριλίου και από τον καύσωνα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Παρατηρήθηκαν εγκαύματα πάνω στους καρπούς οι οποίοι τώρα πέφτουν. Επίσης, το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή ήταν μικρής έντασης και δεν είχαμε σημαντικές απώλειες. Ελπίζουμε σε μεγαλύτερα μεγέθη καρπών και καλύτερες τιμές για να μετριαστεί η ζημιά. Τα πάγια έξοδα είναι πολλά και καλύπτουν το 1/3 με 1/4 του τζίρου.

Εγώ έχω μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα γιατί κάνω μηχανική συγκομιδή με δονητικό μηχάνημα και συλλεκτική μηχανή. Τα εργατικά για την συγκομιδή έχουν μεγάλο κόστος».

Επίσης ο κ. Γκόνος διαθέτει διαλογέα μεγέθους και σπαστήρα για την επεξεργασία των καρυδιών και με αυτόν τον τρόπο έχει προχωρήσει και στην εμπορία του τελικού προϊόντος.

Βασιλική Χατζηιερεμία (agrotypos.gr)