Με στόχο την προβολή της επαρχίας Ελασσόνας, μέσα από προγραμματισμένες περιηγήσεις, εκδρομές, πεζοπορίες, και αθλητικές δράσεις, που θα έχουν ως στόχο την γνωριμία με τα χωριά της επαρχίας και σημαντικών ιστορικών της μνημείων, θα αρχίσει να υλοποιείται ένα πρόγραμμα δράσεων με άξονες την ιστορία, τον πολιτισμό, την φύση, τον αθλητισμό και τα μονοπάτια της επαρχίας μας.
Η όλη δράση θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας και τον συντονισμό αναλαμβάνει η Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, η επίβλεψη της δράσης στην Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη και η έρευνα για την εκπόνηση του έργου στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής Βίκυ Παγγέα και Βασίλη Μανώλη.
Το εν λόγω πρόγραμμα φιλοδοξεί να κινητοποιήσει και να δραστηριοποιήσει όλους τους φορείς, συλλόγους και πολίτες της επαρχίας που θα στηρίξουν τη δράση και θα προσφέρουν βοήθεια και πληροφορίες.
Το όμορφο αυτό ταξίδι της περιήγησης, της αθλητικής δράσης, της πεζοπορίας και της γνωριμίας με τον τόπο μας, συνεχίζεται στην Τσαριτσάνη, την Πέμπτη 08 Ιουνίου.
Τσαιριτσάνη
Η Τσαριτσάνη είναι κωμόπολη του νομού Λάρισας. Απέχει μόνο 35 χλμ από τη Λάρισα και μόλις 1,5 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας.  Η πρώτη γραπτή αναφορά για τον οικισμό γίνεται στο χρυσόβουλο της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας το 1296. Η ονομασία Τσαριτσάνη είναι σλαβικής προέλευσης. Υπάρχουν αρχαιολογικές μαρτυρίες ότι η περιοχή κατοικήθηκε νεολιθικά και αποκαλύφθηκαν ίχνη αρχαίας θεσσαλικής πόλης κατά τους αρχαίους χρόνους, με θολωτούς τάφους και τείχη ακρόπολης, με νομίσματα που ανάγονται στην αρχαϊκή εποχή.
Η κωμόπολη άνθισε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η ανάπτυξη κορυφώθηκε τον 18ο αιώνα και η μεγάλη άνθιση του εμπορίου οδήγησε τους κατοίκους σε ταξίδια στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Εκεί δέχθηκαν επιρροές του Διαφωτισμού και διδαχές από τους μεγάλους Τσαριτσιανιώτες διδασκάλους Κων/νο Οικονόμο Εξ Οικονόμων, Κων/νο Κούμα και Ιωάννη Παζαρο.
Από το 1421 έως και το 1917 η Τσαριτσάνη αποτέλεσε έδρα της Αρχιεπισκοπής Τσαριτσάνης, Ελασσόνας και Δομενικου.
Πρόγραμμα εκδρομής
Περιδιαβαίνο0ντας το χωριό θα γνωρίσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της. Θα ξεναγηθούμε στον Πύργο του Μαμτζιου, την Οικονόμειο Σχολή, το Λαογραφικό Μουσείο και τον Άγιο Νικόλαο. Θα δούμε το καλαίσθητο μνημείο που στήθηκε εις μνήμην της Σοφίας Βέμπω, η οποία πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Τσαριτσάνη.
Για τους φίλους της πεζοπορίας υπάρχουν πολλά μονοπάτια μέσα στο δάσος, καθαρά και με σήμανση, τα οποία και θα περπατήσουμε.
Τηλ. Επικοινωνίας: κα. Τσιαντέ  6945000550  κα. Χατζηβασίλη 6973715839