Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων γυναικών στα Καλύβια Ελασσόνας το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 η παρουσίαση του βιβλίου "Το Ελληνοβλάχικο Ιδίωμα του Κοκκινοπλού" του καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Βασιλείου Καϊμακάμη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Δήμου Ελασσόνας, Πρόεδροι και Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Κοκκινοπλιτών και πλήθος κόσμου

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας απένειμε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια Παλάγκα στην μνήμη του αείμνηστου Μπάμπη Παλάγκα.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων κ. Μιχάλη Μαγειρία και τον Αντιπρόεδρο κ. Ιωάννη Μπατζοτάσιο.

Το βιβλίο έχει γίνει σύμφωνα με την πρόταση του γλωσσολόγου Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Αντώνη Μπουσμπούκη στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Π.Ο.Π.Σ.ΒΛΑΧΩΝ - ΑΠΘ – ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2022 και αφορούσε την καταγραφή των ελληνοβλαχικών τοπικών ιδιωμάτων με το ελληνικό αλφάβητο.

Την έκδοση του βιβλίου χρηματοδότησε η Οικογένεια Παλάγκα στη μνήμη του Μπάμπη Παλάγκα. Το βιβλίο, παρακαταθήκη για τη διάσωση του ελληνοβλάχικου ιδιώματος του Κοκκινοπλού, θα διανεμηθεί δωρεάν στις οικογένειες Κοκκινοπλιτών σε όλη την Ελλάδα μέσω των τοπικών Συλλόγων Κοκκινοπλιτών.