Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Μονάδας Παραγωγής Βιοαερίου και Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΤΕΜΠΩΝ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών αρχών στη περιοχή «Ελιά» του Δήμου Γόννων.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Χατζηνικολάου, ενώ παρέστησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Χρήστος Μίχαλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος,  ο γενικός περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Τόλιας, o υποδιοικητής της Ασφάλειας, αστυνόμος Α΄ κ. Χρήστος Καλούσιος, ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Κων. Σκούπρας, ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών ν. Λάρισας κ. Ζήσης Μπρούζας, ο Διευθυντής Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Βασίλειος Αβαρκιώτης, ο αντιδήμαρχος Τεμπών κ. Στέλιος Σαϊτης,  ο επίτιμος αρχηγός  ΓΕΣ, στρατηγός ε.α. κ. Φραγκούλης Φράγκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο ανκορμαν του ALPHA κ. Αντώνης Σρόϊτερ κ.α.
Το εταιρικό σχήμα της ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΤΕΜΠΩΝ αποτελούν οι κ.κ. Γιάννης Αστ. Καντώνιας, Γεώργιος Κων. Νικολάου και Δημ. Ζ. Αγορογιάννης, μέρος της   επένδυσης των οποίων χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Εκ μέρους της ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΤΕΜΠΩΝ ο κ. Γιάννης Καντώνιας ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους στην τελετή των εγκαινίων, ενώ η κ. Ελένη Μπαϊράμη εκ μέρους της ECO HELLAS, θυγατρική της  ECO GERMANY που κατασκεύασε το έργο, αναφέρθηκε στα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στη σημασία της επένδυσης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η τράπεζα της οποίας ηγείται, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χρηματοδοτεί νέες επενδύσεις, όταν πίσω από αυτές βρίσκονται επενδυτικοί φορείς με τη δυναμική της οικογένειας Καντώνια που έχουν δραστηριοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Η ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΤΕΜΠΩΝ παράγει ηλεκτρική ενέργεια 500 kw από ζωικά απόβλητα, απόβλητα τυροκομείων και κατσίγαρο ελιάς. Η ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας της ανέρχεται σε 31.000.000 kg αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα των αποβλήτων που μολύνουν το περιβάλλον.
Στόχος της ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΤΕΜΠΩΝ είναι η υλοποίηση άλλων 3 προτύπων μονάδων στο νομό Λάρισας, την επόμενη διετία.
Το έργο κατασκευάστηκε από την εταιρία ECO HELLAS, θυγατρικής της  ECO GERMANY, με έδρα τη Πυλαία Θεσσαλονίκης.


Τι είναι το βιοαέριο
Το βιοαέριο είναι ένα αέριο μίγμα που σχηματίζεται κατά τη χώνευση οργανικών υλικών, απουσία αέρα και φωτός, μέσω μικροβιακής αποσύνθεσης των οργανικών ουσιών στους 40ο C.  Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Κατάλληλα υποστρώματα για την παραγωγή βιοαερίου είναι τα κτηνοτροφικά και γεωργικά απόβλητα, καθώς και τα υποπροϊόντα ελαιοτριβείων, τυροκομείων, βιομηχανιών παραγωγής τροφίμων κτλ.
Στους Γόννους Τεμπών το βιοαέριο θα μετατρέπεται μέσω γεννήτριας εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται απ’ ευθείας στο Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μέρος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας θα καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της μονάδος. Επιπλέον, το στερεό και υγρό υπόλειμμα από την διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης θα διατίθεται ως οργανικό λίπασμα στα αγροκτήματα της γύρω περιοχής.