Το ελικόπτερο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε την υφυπουργό Αμυνας και τον Α' ΓΕΣ, στο Καστελόριζο, πραστάτευσαν από τουρκικές προκλήσεις τα F-16 της 337 Μοίρας που εδρεύει στην 110 Πτέρυγας Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Διαβάστε το ρεπορτάζ από το hellasjournal.com:

Στα readiness της Πολεμικής Αεροπορίας από νωρίς περίμεναν, πως σήμερα τα Τουρκικά μαχητικά θα εμφανιστούν. Περίπου γνώριζαν και τον τομέα που θα θελήσουν να προκαλέσουν.

Τα F-16 Block 52 plus της 337 Μοίρας «φάντασμα» και οι ιπτάμενοι είχαν διπλή αποστολή, με πρώτη φυσικά την αναχαίτιση εκείνων που θα θελήσουν να προκαλέσουν, όπως προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κάνουν.

Τα «φαντάσματα», άπλωσαν τα φτερά τους για να προστατεύσουν το ελικόπτερο Chinook της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε την Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο, εκπροσώπους των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Καστελόριζο, την Στρογγύλη και την Ρω.

Στο ίδιο έργο θεατές με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται και τους Έλληνες πιλότους να δίνει συνεχώς απαντήσεις, όπως πρέπει στους γείτονες τους. Το ίδιο περιστατικό που είχε ξεκινήσει από λεκτική παρενόχληση δια ασυρμάτου, αρκετά πιο «σκληρό» είχε επαναληφθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο.

Τότε δέκα Ελληνικά μαχητικά είχαν εμπλακεί σε αερομαχίες με τα Τουρκικά, καθώς τα γεράκια της Άγκυρας, γνώριζαν πως το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού μετέφερε τον κο. Τσίπρα στο ακριτικό νησί. Ο λόγος για τις νέες παραβιάσεις που έγιναν πριν από λίγες ώρες Νότια της Ρόδου, σε μια μέρα που τα Δωδεκάνησα γιορτάζουν την 75η επέτειο ενσωμάτωσης του Νοτιότερου άκρου της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καστελόριζου και του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Από την ώρα που το ελικόπτερο απογειώθηκε από το Καστελόριζο προς τη Στρογγύλη, η Άγκυρα έδωσε την εντολή ν’ απογειωθούν συνολικά τέσσερα F-16 και να ξεκινήσει ο χορός των προκλήσεων. Το πρώτο ζευγάρι μαχητικών της Τουρκίας πέρασε στο FIR Αθηνών Νότια της Ρόδου και παρέμεινε εντός Ελληνικού εναέριου χώρου για λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο δεύτερος σχηματισμός από το ίδιο σημείο εισόδου, με τη διαφορά πως αυτά τα λίγα λεπτά που παρέμεινε, έφτασε σε κοντινή απόσταση από τη Μεγίστη, εξερχόμενα του Ελληνικού FIR. Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι κι ενώ το Chinook είχε φύγει από την Στρογγύλη και είχε ήδη προσγειωθεί στην Ρω, τα μαχητικά της Τουρκίας κινούνταν στο όριο του FIR, χωρίς να το παραβιάζουν. Βέβαια «ασπίδα» ήταν τα F-16 Block 52 plus που είχαν απογειωθεί από την 135 Σμηναρχία Μάχης.

Σαράντα λεπτά μετά πάλι ένα ζευγάρια F-16 της Άγκυρας πέταξαν για 3-4 λεπτά σε κοντινή απόσταση από την Ρω παραβιάζοντας ξανά το FIR. Η συνέχεια ήταν να υπάρξει γι’ ακόμη μια φορά καταδίωξη από τα Ελληνικά φτερά και τα μαχητικά της Τουρκίας να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια ή σκέψη για παρενόχληση ακόμη και του ελικοπτέρου Chinook με τους προσκεκλημένους για τις εκδηλώσεις στα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο.

Οι ιπτάμενοι της 337 μετά την αποχώρηση των τουρκικών αεροσκαφών «έπιασαν» σχηματισμό με το Chinook και επιτηρούσαν την πτήση του έως και την προσγείωσή του στη Ρόδο.

Παράλληλα κι ενώ οι προκλήσεις στα νοτιοανατολικά ήταν σε εξέλιξη ακόμη δυο F-16 Block 30 της 330 Μοίρας από την 111 Πτέρυγα Μάχης παρακολουθούσαν «κατά πόδας» το αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας CN-235 που είχε περάσει στο FIR Αθηνών από την Ρόδο με βόρια πορεία έως τη Λήμνο. Αργότερα τα ίδια αεροσκάφη ακολούθησαν και υποχρέωσαν το CN να εγκαταλείψει τον Ελληνικό Εναέριο χώρο όταν ξεκίνησε αντίθετη πορεία προς το Νότο.

hellasjournal.com