Μόνο όσοι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης Σούπερ Μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ, παραμένουν άνεργοι, θα λάβουν τελικά την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ. 

Αυτό προβλέπει νέα απόφαση (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 16/12) η οποία "κουρεύει" τον αριθμό των δικαιούχων και ακυρώνει προγενέστερη υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου. 

Τι λέει η νέα απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Ο. Αντωνοπούλου και Γ. Χουλιαράκης; Ότι εγκρίνεται η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ ανά άνεργο πρώην εργαζόμενο της επιχείρησης σούπερ μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ που κατά τη δημοσίευση της απόφασης (επισυνάπτεται) είναι εγγεγραμμένος άνεργος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Τι προέβλεπε  η αρχική υπουργική απόφαση (48725/903/ 24.10.2016) του Οκτωβρίου; Ότι την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ θα την λάμβαναν από τον ΟΑΕΔ, εκτός από τους ανέργους της εν λόγω επιχείρησης και κάθε μισθωτός της που μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης είχε ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης. Σε εκείνη την απόφαση αναφερόταν επίσης πως δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο δικαιούνταν να υποβάλουν σχετική αίτηση θεραπείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ. 

Αυτά βέβαια προβλέπονταν στην απόφαση της 24 Οκτωβρίου σύμφωνα με την οποία η δαπάνη θα άγγιζε τα 557.000 ευρώ. 

Γιατί με βάση την τελευταία απόφαση η καταβολή της ενίσχυσης, αφορά μόνο τους άνεργους πρώην εργαζομένους της επιχείρησης, η οποία έβαλε "λουκέτο" πριν από δυόμισι χρόνια, ενώ οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει μεταξύ των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης και του ΟΑΕΔ θα επιλύεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ. 

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι την περασμένη Άνοιξη, είχε γίνει γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανάψει το πράσινο φως προκειμένου η Ελλάδα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, ευρωπαϊκή  βοήθεια 6,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού κόστους των 10,78 εκατ ευρώ (σ.σ. το 40% πρέπει να καλυφθεί από κρατικούς πόρους) για τη στήριξη των 557 πρώην εργαζομένων των σουπερμάρκετ Λάρισα και 543 νέων ηλικίας κάτω των 30 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης. Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη βοήθεια δεν έχει έρθει όπως υποστηρίζουν πρώην εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ Λάρισα. 

Της Αλεξάνδρας Γκίτση (capital.gr)