Το μπούκωμα στη μύτη είναι μία ιδιαίτερα εκνευριστική κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση κινητοποίηση και αρκετή υπομονή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους φυσικούς τρόπους.

Μία δοκιμασμένη συνταγή είναι οι εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα. Ρίξτε μέσα στο ζεστό νερό λίγο ευκάλυπτο ή μία κουταλιά Wicks, σκεπάστε το κεφάλι σας με μία πετσέτα και σκύψτε πάνω από το ζεστό νερό, κάνοντας εισπνοές. Επαναλάβετε όσες φορές μπορείτε, αλλά μη βάζετε το πρόσωπο πολύ κοντά στο ζεστό νερό, γιατί θα το νοιώσετε να καίγεται. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο σε μία αναλογία 1:1, με το βρασμένο νερό, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό διάλυμα. Το μηλόξυδο αραιώνει την συσσωρευμένη βλέννα και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης.

Εισπνοές μπορούν να γίνουν και με αιθέρια έλαια. Προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου από τεϊόδεντρο, ένα ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό και αντιμυκητιακό. Με την εισπνοή, θα μεταφέρετε το αντιβιοτικό άμεσα στις ρινικές σας μεμβράνες, ενώ το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου βοηθά στη ρινική συμφόρηση που προκαλείται από κρυολογήματα και λοιμώξεις.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καθαρίσετε σωστά τη μύτη σας. Στο συνάχι είναι σημαντικό να φυσάτε τη μύτη σας τακτικά και όχι να τη ρουφάτε, ούτε να φυσάτε με όλη σας τη δύναμη, γιατί εκτός από πονοκέφαλο, ενδέχεται να προκαλέσετε ζημιά στα αυτιά. Μπορείτε να φυσάτε εναλλάξ το κάθε ρουθούνι. Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά.