Το μπούκωμα στη μύτη έχει να κάνει ουσιαστικά με τη συμφόρηση, η οποία δημιουργείται στη ρινική κοιλότητα και είναι αποτέλεσμα κυρίως κάποιου κρυολογήματος ή κάποιας αλλεργίας.

Η ζεστή κοτόσουπα είναι η καλύτερη θεραπεία για την βουλωμένη μύτη και γενικότερα το κρυολόγημα, αφού ανακουφίζει αποτελεσματικά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και τη ρινική συμφόρηση. Εξίσου ωφέλιμες είναι και οι σούπες λαχανικών, ειδικά εφόσον περιέχουν και καυτερές ουσίες.

Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλατούχο ρινικό σπρέι από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά ή να φτιάξτε το δικό σας με αλάτι και νερό για να ξεπλύνετε τη μύτη σας. Αυτή η πρακτική θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη ρινική συμφόρηση, απομακρύνοντας παράλληλα τα μόρια του ιού και τα βακτήρια από τη μύτη σας.

Οι ειδικοί συστήνουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά. Το νερό ή οι χυμοί θα εμποδίσουν την αφυδάτωση και θα διατηρήσουν τον λαιμό σας ενυδατωμένο. Καταναλώστε υγρά όπως νερό, αθλητικά ροφήματα, τσάι από βότανα, φρουτοχυμούς ή ροφήματα από τζίντζερ και αποφύγετε τα αναψυκτικά, τον καφέ και άλλα ροφήματα με καφεΐνη.

Άλλος ένας τρόπος για να νιώσετε καλύτερα είναι να ξεφλουδίσετε και να κόψετε ένα κρεμμύδι. Μυρίστε το για μερικά λεπτά, ώστε να σας ανακουφίσει από τη ρινική συμφόρηση. Τέλος, το πιπέρι είναι εξαιρετικό για τη θεραπεία της βουλωμένης μύτης. Ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι μαζί με μια κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό θα λειτουργήσει ευεργετικά.