Ο πονόλαιμος χρειάζεται πολλές φορές υπομονή και ηρεμία, αφού όταν πρόκειται για ένα σύμπτωμα μιας πιο βαριάς ίωσης ή ενός κρυολογήματος που επιμένει, πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα ο κύκλος του για να υπάρξει πλήρης ίαση.

Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, οι οποίες έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να καταπολεμήσουν άμεσα τις αιτίες που προκαλούν τα διάφορα συμπτώματα. Ένας από τους πιο ενοχλητικούς τύπους βήχα, είναι ο ξηρόβηχας. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που τον προκαλούν είναι ο ερεθισμός από καπνό ή σκόνη, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας σε κλειστούς χώρους, το άσθμα, η αντίδραση σε κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα. 

Οι καπνιστές που έχουν πονόλαιμο και ξηρόβηχα, πρέπει οπωσδήποτε να κόψουν το τσιγάρο μέχρι να ξεπεράσουν ολοκληρωτικά τα συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν οι φαρμακευτικές παστίλιες και τα σιρόπια σε συνδυασμό με γαργάρες και μπουκώματα με στοματικά διαλύματα και αλατόνερο.

Αν έχετε τα συμπτώματα ξηρού βήχα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από 15 μέρες, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εν τω μεταξύ, για την αντιμετώπιση του ξηρού βήχα μπορείτε να δοκιμάσετε το κλασσικό αφέψημα με πράσινο τσάι και μέλι. Απαλύνει το λαιμό σας και μαλακώνει τον ξηρό βήχα.

Προμηθευτείτε έναν υγραντήρα. Τοποθετήστε τον κυρίως στην κρεβατοκάμαρά σας, για την καταπολέμηση του ξηρού βήχα που σας ταλαιπωρεί αρκετά τις νύχτες. Προσέξτε ιδιαίτερα την καθαριότητα του προσώπου, των χεριών και του στόματος.